One Giant Cover Up for Mankind
Is de maanlanding een groot complot? Op 20 juli is het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong en Edwin “Buzz” Aldrin voet zetten op de maan. Er zijn echter genoeg mensen die geloven dat die voeten de aarde nooit verlaten hebben. Waar komt die twijfel vandaan?
Later lezen
In 1976 publiceerde schrijver Bill Kaysing (1922 - 2005) in eigen beheer het boek We Never Went to the Moon: America’s 30 Billion Dollar Swindle, waarin hij een aantal argumenten aanvoert die de maanlanding als hoax bestempelen.
Wind op de maan
De argumenten die Kaysing en anderen na hem aanvoeren, baseren zich vooral op beelden van de maanlanding en de interpretatie hiervan. Deze foto, waarop Buzz Aldrin de vlag salueert, is hier een bekend voorbeeld van. De vlag lijkt te wapperen, wat opvallend is, aangezien er geen wind op de maan is.
Belichting
Een tweede argument heeft betrekking op de belichting. Een foto als deze zou bevestigen dat de landing in een filmstudio is opgenomen: de hoeken van schaduwen kloppen niet en verraden daarmee dat er gebruik is gemaakt van artificieel licht om alles goed uit te lichten.
Een kritische blik
Het vlag-argument en het licht-argument leunen vooral op het kritisch tot je nemen van beelden, zoals de foto van Buzz Aldrin die de vlag salueert, en daar een interpretatie aan geven. Wat zie ik? Wat lees ik? Waar komt dit vandaan? Niet alles wat je ziet is echt, niet alles wat je ziet is nep.
Een beetje afstand is soms raadzaam.
Zo claimt Kaysing ook in zijn boek dat de Nederlandse kranten omstreeks 1969 hun twijfels hadden bij de echtheid van de maanlandingen.
Buiten dit voorbeeld uit het Nieuwsblad van het Noorden uit 1969, is daar (tegenwoordig) weinig over te vinden. Maar dan, lees het onderschrift…
Hoe kritisch kijk jij naar alle beelden die je dagelijks in de media krijgt voorgeschoteld?
Daar zit dus een duidelijk verschil met het boek van Bill Kaysing. Zijn zoektocht en schrijfwerk bracht hem aan het twijfelen. Shane Dawson, aan de andere kant, deelt vooral zijn interesse, hoe stellig hij die ook presenteert. Hij switcht razendsnel tussen serieus en onzin. En die tegenstrijdigheid vraagt ook meer van jou als kijker. Zo maakt hij van complottheorieën veeleer leuke gedachte-experimenten.
Geloof jij zelf eigenlijk dat de astronauten in 1969 écht op de maan zijn geweest?
Denk je dat jij een maquette overtuigend genoeg zou vinden?
Op de maan geschoten, of in een kelder: de verbeeldingskracht is wat de doorslag geeft. Of je nu twijfelt of niet. En laten we wel wezen, diezelfde verbeeldingskracht voedt ook de misschien wel gróótste cover up in de geschiedenis ooit.
Gerelateerde verhalen
Bekijk ook
Jos Collignon, niet voor lange tenen
Vanaf de jaren zeventig is Jos Collignon een van de bekendste cartoonisten van ons land. Met penseel, inkt en een flinke dosis humor nam Collignon bijna een halve eeuw lang het nieuws op de hak. Graag vertelt Jos over wat er komt kijken bij het maken van een goede politieke spotprent.