Kandidaat Sterretje Adam zkt Eva VIPS 2017
Kandidaat Sterretje Adam zkt Eva VIPS 2017

Iedereen is dateable - een geschiedenis van tv-romantiek

Go!

It's a match! Flits je door de geschiedenis of heb je meer tijd voor Lotte?

Later lezen, mail een reminder

Later lezen

Je emailadres wordt eenmalig gebruikt om de link naar het verhaal te sturen. Je adres wordt niet opgeslagen.

Diverse datingshows

Op goed geluk of direct met de billen bloot

Rijk, beroemd, boer, Gordon, bejaard: voor iedereen is er een datingprogramma. Wat ooit begon met een onschuldige TROS-spelshow, groeide uit tot een scala aan datingshows waarin kandidaten soms al uit de kleren gaan voordat de date goed en wel begonnen is. Hoe hebben datingprogramma’s zich door de jaren heen ontwikkeld? En levert al dat gedate voor de camera eigenlijk ook echt een leuke partner op?

Een indruk van het diverse aanbod aan datingshows op de Nederlandse televisie
Reacties op Twitter

Gordon gaat (niet) trouwen

Verbijstering, teleurstelling en ongeloof alom op de avond van 14 december 2017. Ruim anderhalf miljoen mensen keken met verkrampte zweterige handjes naar de finale van Gordon gaat trouwen… maar met wie? Niet met Manuel, zo bleek. En ook niet met Rogier. Gordon ging trouwen… met niemand.

Enkele reacties op de ontknoping van Gordon gaat trouwen... maar met wie?. Bron: Twitter.
Gorden in het decor van het tv-programma Op goed geluk.

Op goed geluk

Na met weinig resultaat (maar wel zelfinzicht rijker) lijdend voorwerp van een datingprogramma te zijn geweest, presenteert Gordon tegenwoordig Op goed geluk, bij RTL. In 1987 was Op goed geluk, toen nog bij de TROS, het allereerste datingprogramma op de Nederlandse televisie, gepresenteerd door Carry Tefsen.

Presentator Gordon in het decor van de nieuwe versie van het RTL-programma Op goed geluk.
Carry Tefsen met een kandidaat in het tv-programma Op goed geluk

Don’t judge a book by its cover

In het programma is een vrijgezelle kandidaat door een scherm gescheiden van drie potentiële partners. Middels vraag en antwoord kiest hij of zij een partner uit. Pas dan krijgen beide kanten elkaar te zien. Na deze eerste kennismaking gaat het kersverse koppel samen op vakantie naar een door het programma gekozen bestemming.

Carry Tefsen met kandidaat in het decor van Op goed geluk, TROS. Bron: collectie Beeld & Geluid.
Op goed geluk, TROS, 10 oktober 1987. Bron: collectie Beeld & Geluid.
Ja, ik wil... een miljonair! met Stefan Kerkhofs en Coby

Ja, ik wil

Daarna ging het hard. In 2000 verschenen er vier datingshows tegelijk op tv, allemaal van korte duur. Eén daarvan was Ja, ik wil… een miljonair!, waarin vrouwen streden om een miljonair. De miljonair in kwestie bleek achteraf helemaal geen miljonair te zijn. Hij bleek trouwens ook niet hetero te zijn. Twee maanden na het huwelijk met de winnares, besloot het koppel te scheiden.

Bruid in Ja, ik wil... een miljonair!. Bron: http://www.carloirene.nl
Detail van een man in pak met bruidscorsage.

De Bachelor

Een soortgelijke opvolger was De Bachelor in 2003, waarin werd gestreden om de 31-jarige piloot Roderick. De opnames vonden plaats in een luxe villa in Spanje; de perfecte plek voor een beetje romantiek. Roderick’s keuze viel op Gwen.

Foto: Soroush Karimi Bron: Unsplash.com

Maar, zoals te zien in bovenstaand fragment, bleek bij thuiskomst in Nederland ook deze relatie geen lang leven beschoren. 

tv-programma De Bachelor, RTL4, oktober 2003. Bron: collectie Beeld & Geluid.
Yvon Jaspers tussen het hooi

Maar dan is daar Yvon...

Een aardverschuiving in het datingshow-landschap ontstond in 2004 bij de KRO, de omroep hielp een datingprogramma met agrarisch thema de wereld in, om zo een graantje mee te pikken van de populariteit van dating-tv. Boer zoekt Vrouw is gebaseerd op het Britse Farmer Wants a Wife uit 2001, waarin een vrijgezelle boer of boerin binnen een groep kandidaten het kaf van het koren scheidt.

Yvon Jaspers in Boer zoekt vrouw, KRO-NCRV. Foto: Linelle Deunk. Bron: KRO-NCRV.
Yvon Jasper tussen de BzV kandidaten en hun kinderen

Een vruchtbaar format

Het viel in goede aarde. Met torenhoge kijkcijfers en tien seizoenen achter de rug is Boer zoekt vrouw het meest succesvolle en langstlopende datingprogramma op de Nederlandse televisie. Niet alleen succesvol wat betreft kijkcijfers, maar ook - en belangrijker nog - een succes in de liefde. Veel van de koppels uit Boer zoekt vrouw zijn bij elkaar gebleven en hebben in totaal meer dan 60 kinderen voortgebracht.

Yvon tussen BzV-kinderen en hun ouders, Boer zoekt vrouw, KRO-NCRV. Foto: Linelle Deunk. Bron: KRO-NCRV.
Vakantiefoto van kandidaten Op goed geluk

Ware liefde blijft zeldzaam

Koppels die bij elkaar blijven zijn doorgaans een zeldzaamheid in de datingshow-scene. Op goed geluk heeft er een aantal die later trouwden en kinderen kregen, maar volgens Carry Tefsen deden er vooral jonge mensen mee die gratis op reis wilden. Ook eindigden sommige deelnemers met een kandidaat die ze in de eerste plaats hadden afgewezen, maar waar ze toch contact mee kregen buiten het programma om.

Kandidaten uit Op goed geluk samen op vakantie. Foto: TROS. Bron: collectie Beeld & Geluid.

Ik zou zeker mee doen aan een datingshow

Logo televisieprogramma The Dateables

Iedereen is dateable

De inclusiviteit van dating-tv werd een beetje ongemakkelijk toen bleek dat het BNN-programma The Undateables mensen actief via Facebook benaderde met de vraag of ze mee wilden doen. Dat deden ze bijvoorbeeld bij iemand met een wijnvlek op haar gezicht, die zelf vond dat ze daar niet minder ‘dateable’ van was geworden. Dus veranderde de BNNVARA recentelijk de naam van het programma naar The Dateables. Verklaring: “Iedereen is dateable.” En als we het assortiment aan Nederlandse datingprogramma’s mogen geloven, is dat inderdaad zo.

Logo Dateables. Bron: Twitter

Op het strand, in het donker of tussen de koeien… de zoektocht naar de ware blijft lastig. Of meedoen aan een datingshow helpt is de vraag. Maar… ach, proberen kan nooit kwaad. Op goed geluk, zullen we maar zeggen!

Bekijk bronnenlijst

Gerelateerde verhalen

Bekijk alle verhalen