16mm camera
16mm camera

100 jaar 16 millimeter film

Later lezen

Je emailadres wordt eenmalig gebruikt om de link naar het verhaal te sturen. Je adres wordt niet opgeslagen.

foto

Revolutie

De firma Eastman Kodak kwam in 1923 met een revolutionair nieuw product te weten 16 mm film met een bijbehorende camera en projector.

Foto: Runner1616 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0 Bron: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18886276
foto

Met deze advertentie viert Kodak in 2023 het honderdjarig bestaan van 16 mm film.

Foto: Bron: www.Kodak.com
foto

35 millimeter

Tot dan toe was de standaard 35mm, een filmformaat dat de helft groter was dan 16 mm. Een nadeel van 35mm was de benodigde zware apparatuur zowel bij het filmen als vertonen. Met als gevolg dat amateurfilmers niet in staat waren om te filmen. Behalve wellicht de oprichter van de Polygoon filmfabriek J. Stoop, zoals het volgende filmpje laat zien.

foto: Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/35_mm_movie_film#/media/File:35mm_movie_negative.jpg
fragment uit: Familie Stoop, 01-01-1920; Bron :collectie Beeld en Geluid

Amateurfilmers

16 mm gaf de amateurfilmer veel meer mogelijkheden om de eigen creativiteit op film te zetten. En dat niet alleen. Met een projector kon men thuis de gemaakte films met de camera projecteren. In het navolgende reclamefilmpje koopt een vrouw een camera bij de firma Marijnen. Overigens werden vrouwen vaak gebruikt in reclame films voor camera's en andere technische apparatuur onder het mom van : "als een vrouw het kan, dan kan iedereen het!".

Fragment uit: reclamefilmpje Fa.Marijnen, 09 maart 1931

Film van Wouter Kuijck

In het hierna volgende fragment gaat amateurfilmer Wouter Kuyck een nieuwe filmcamera aanschaffen. Thuis laat hij de nieuwe mogelijkheden van het apparaat zien. 

fragment uit: zo de ouden zongen, 1938; collectie Beeld en Geluid

Nieuws

Niet alleen was de lancering van 16 mm film voor amateurfilmers een revolutie, maar ook journalisten waren in staat sneller en makkelijker nieuwsitems te maken. Rijdend op een dak van een auto, filmend uit de hand, het was opeens allemaal eenvoudiger.

Naast alle voordelen voor de amateurfilmer bracht de 16 mm film dus ook enorme voordelen bij de nieuwsgaring. Door de lichte camera waren allerlei nieuwe journalistieke vormen mogelijk.

Fragment uit: trailer 100 jaar 16 mm film. Bron: Beeld en Geluid.

Hungary in Revolt

Een goed voorbeeld van de mogelijkheden die 16 mm film bracht bij nieuwsgaring is de film "Hungary in Revolt", waarbij de cameraman midden in een vuurgevecht beland en door kan blijven filmen.

Met een zware 35 mm camera was dat niet mogelijk geweest.

fragment: Hongaarse opstand oktober 1956, NTS; Bron: collectie Beeld en Geluid

Floris

Behalve voor nieuwsitems werden ook televisieseries op 16mm film gemaakt. Een beroemd voorbeeld is de serie Floris, geregisseerd door Paul Verhoeven en uitgezonden door de NTS.

Fragment: Andere tijden, 6 oktober 2013;Bron: collectie Beeld en Geluid.

Telerecording

Bij de introductie van televisie in Nederland wordt gebruikt gemaakt van telerecording.

Voor een televisietoestel wordt een filmcamera geplaatst die de live uitzending opneemt.

Het voordeel hiervan is dat de telerecording op film vermenigvuldigd kan worden en op een later tijdstip uitgezonden wordt. 

Omroeparchief

Bijkomend voordeel is dat de opgenomen telerecording bewaard werd en zo terecht kwam in het televisiearchief. In de depots van Beeld & Geluid liggen meer dan een kwart miljoen van dit soort telerecordings op 16mm filmrollen. Een substantieel deel is inmiddels gedigitaliseerd.

Nog steeds "Alive and kicking..."

Ondanks digitale mogelijkheden speelt 16mm nog steeds een rol in de wereld van cinema.

Een aantal jonge regisseurs maakt nog steeds films op 16mm. Soms uit kostenoverweging, maar vaker uit esthetische overwegingen. De aanwezigheid van grofkorreligheid (grain) levert op groot scherm een bijzonder beeld op. Ook geeft 16mm film meer mogelijkheden met het contrast.

Voorbeelden zijn de films van Darren Aronofsky, waaronder de thriller PI uit 1998. Vanwege het 25 jarig bestaan van zijn film maakt hij dit jaar (2023) een speciale  scan voor vertoning in Imax bioscopen. Door het grote scherm  en de brede beeldverhouding zie je wel tot 25% meer, maar het origineel is opgenomen op de honderd jaar oude 16mm film.

Fragment uit trailer PI; Bron: You Tube

Meer weten over 100 jaar 16 mm? Bezoek onze speciale pagina https://beeldengeluid.nl/100jaar16mm

Bekijk bronnenlijst

Gerelateerde verhalen

Bekijk alle verhalen