Man, Man, Man
Mannen domineren de tv. Zij komen bijna 2 keer zo vaak voor in televisieprogramma’s én worden vaker neergezet als deskundig. Deze ongelijke man-vrouw verdeling is niks nieuws. Sommigen willen daarom nu écht verandering gaan zien.
Later lezen
Het aandeel van vrouwen in Nederlandse non-fictie programma’s is slechts 36,6 procent. In nieuws- en actualiteitenprogramma’s is dat precies een op de drie. Deze cijfers komen uit het nieuwste onderzoek (2019) van het Commissariaat voor de Media.
In het onderzoek is er gekeken naar 262 programma's, van zowel publieke als commerciële zenders.
Eva Jinek, Omroepvrouw van 2017, hield in 2017 een speech bij The Next Women over de noodzaak van meer vrouwen in talkshows. Daarbij ging ze in op de kritiek die vrouwen in talkshows over zich heen krijgen.
Het probleem is niet alleen de afwezigheid van vrouwen, maar ook dat er wordt getwijfeld aan hun deskundigheid. Het onderzoek stelt dat vrouwen meer als presentatrice of 'voxpop' worden afgebeeld dan als een autoriteit.
De vrouwen die wél op televisie komen, moeten veel kritiek doorstaan. In 'Sonja Op Zondag' (1990) vertelt een groep vrouwelijke NOS correspondenten dat zij veel opmerkingen krijgen over hun uiterlijk.
Een van de uitgelichte vrouwen is Hennie Stoel, zij presenteerde het NOS Journaal van 1988 tot 2003.
Een van de succesverhalen is Sonja Barend (29 februari 1940): zij wordt ook wel de ‘koningin van de talkshow’ genoemd. Meer dan veertig jaar was zij op de televisie te zien. In 1966 maakte ze haar televisiedebuut als omroepster bij de NTS. De kritische en welbesproken Barend heeft als vrouw veel bereikt met haar journalistieke talkshows. Interviews afnemen was dan ook waar zij voor gepraised werd. Zo is de Sonja Barend Award naar haar vernoemd, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het beste tv-interview.
Een programma dat als doel had meer vrouwen op de buis te krijgen, als ook vrouwen serieus te nemen, was te zien in 2009. De talkshow Vrouw & Paard, van de VARA, was een praatprogramma waarin alleen vrouwen te gast waren. De show was echter van korte duur: binnen één jaar werd het al stopgezet.
Oud-eindredacteur Marieke Rietkerk
Met een (vast) panel van vijf bekende vrouwen werd er gediscussieerd over de actualiteit met elkaar en met gasten. Vrouwen als Hanneke Groenteman, Soundos el Ahmadi, Jet Korting, Carri en Sanne Wallis de Vries waren afwisselend te zien.
Een grote vrouwelijke naam in de huidige Nederlandse televisiewereld is Eva Jinek. Jinek begon als presentatrice bij Nieuwsuur en kreeg in 2015 bij de KRO-NCRV haar eigen late night show: Jinek. Langzaam maar zeker kreeg de show waardering en dat maakte haar in Pauw&Jinek een ‘volwaardige partner’ van de grote Jeroen Pauw. In 2017 won Jinek dan ook de Zilveren Televisiester en in 2018 de prijs voor het beste televisie-interview.
Het interview waarmee Eva Jinek de award in 2018 won was met Denk-politicus Farid Azarkan, over de 'nepadvertentie' waarmee Denk de PVV in kwaad daglicht wilde zetten.
"Jinek is alert, streng en oprecht geïnteresseerd. Ze laat haar sluwe gesprekspartner niet ontsnappen'', oordeelde jurylid Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant.
Maar succesvolle en serieus genomen vrouwen op de televisie: die zijn er nog niet genoeg. Net5 kwam daarom in 2019 met een nieuwe vrouwentalkshow 'Ladies Night', gepresenteerd door Merel Westrik onder leiding van Linda de Mol.
Linda de Mol wil de vrouwenzender 'spraakmakender' en 'meer uitgesproken' maken. Daarnaast wil ze een veilige haven bieden voor vrouwen om met elkaar te discussiëren.
Maar niet iedereen is zo enthousiast over 'Ladies Night'. Zo maakte journalist Özcan bij 'De Wereld Draait Door' zich zorgen over een terugkerende vrouwentalkshow. Al vóór de eerste uitzending zijn er vragen: gaat het niet afgeschreven worden als 'een kippenhok'?
Waar de mannen van praatprogramma 'Veronica Inside' wegkomen met hun 'kleedkamerhumor', lijkt het erop dat de vrouwen van 'Ladies Night' zich maar moeten zien te bewijzen tegenover het publiek.
Zou jij graag meer vrouwen willen zien in talkshows?
Linda de Mol baalt van de lage kijkcijfers van haar kersverse show Ladies Night. Het programma heeft niet het succes waar ze op hoopte. De oorzaak van de cijfers, weet ze zelf nog niet goed....
....In het nieuwe jaar hoopt De Mol op gloriedagen voor Ladies Night. Misschien dat ze met een nieuwe formule wél dat succes gaan hebben?
De vrouwen van Net5 geven in ieder geval niet zo snel op.
Meer serieus genomen vrouwen op de televisie krijgen gaat nog niet zonder slag of stoot. Of ze nu kritiek krijgen op hun uiterlijk of dat ze een groep kakelende kippen zouden zijn: vrouwen willen verandering zien. Vrouwen zoals Eva Jinek en Linda de Mol zijn hard op weg met het ontwikkelen van een betere positie van vrouwen in het huidige televisielandschap.