

Mediatycoons in de polder
Later lezen
Tegenwoordig lijkt het vrij simpel om als mediamaker aan de slag te gaan.
YouTuber Dylan Haegens maakte zijn eerste video bijvoorbeeld met de camera van zijn opa, maar heeft inmiddels een succesvol mediabedrijf dat niet alleen zijn eigen YouTube-content maakt, maar ook voor andere opdrachtgevers werkt.
Een ander voorbeeld is influencer Anna Nooshin. Zij heeft tegenwoordig een eigen make-up merk en is directeur van een Instagram-museum, maar begon in 2010 met enkel een modeblog op internet.
Waar deze mediamakers in vrij korte tijd een klein imperium weten op te bouwen, was dat ruim vijftig jaar geleden niet zo eenvoudig.
Eind jaren zestig is Nederland nog sterk verzuild. De samenleving is opgedeeld in groepen en elke groep heeft bijvoorbeeld zijn eigen scholen, kranten én omroepen.
Zo maakt de VARA programma’s voor de arbeiders, en de KRO voor de katholieken. Al deze omroepen werken hoofdzakelijk vanaf het Mediapark in Hilversum, waarvan je in dit fragment de opening ziet.
Elke omroep maakt programma’s die nadrukkelijk bij hun opvattingen passen, en werkt daarbij uitsluitend met hun eigen werknemers.
Naast televisie- en radioprogramma’s, worden ook alle benodigde decors en rekwisieten op het Mediapark gemaakt en opgeslagen.

Batman gaat backstage
Een comedy als beloning

De Winter staat voor de deur

De Mol komt boven
Joop van den Ende maakt ondertussen plannen voor een eigen commerciële televisiezender: TV10.
Als TV10 uiteindelijk niet wordt toegelaten tot de kabel, blijft Joop met zijn programma’s zitten. De publieke omroepen hadden namelijk eerder al het vertrouwen in de producent opgezegd.
Joop voelt zich daarom genoodzaakt om zijn programma’s en bijbehorende sterren onder te brengen bij zijn aanvankelijke tegenstander RTL Véronique, die wel de benodigde goedkeuring heeft gekregen van de Nederlandse politiek. Op aandringen van Joop krijgt de televisiezender wel al snel een andere naam: RTL4.
Samen sterker
Miljardairs

De drijfveren van Joop & John
Zowel Joop als John hebben een niet te stoppen werkijver, zo lijkt het. Joop is een perfectionist en blijft tot op het laatste moment sleutelen aan zijn producties. Volgens hem kan het immers altijd nog beter. John is er zeker van dat hij altijd nog een nieuwe wereldhit kan scoren en weet van geen ophouden. In een gesprek met Twan Huys legt hij uit waarom hij nog steeds bezig is om nieuwe content te maken en te bedenken.

'Arnie' goes to Hollywood
Rond 2000 is het medialandschap sterk veranderd. De tijd van showballetten en groot amusement lijkt voorbij.
Bij Joop van den Ende wordt ondertussen de schaduwzijde van het jarenlang hard werken zichtbaar: hij is moe en kampt met burn-outklachten, zoals Henny Huisman hier ook vertelt.
Van den Ende besluit daarom om de televisie-industrie vaarwel te zeggen en zich te richten op zijn grootste passie: theater en musical. Met zijn bedrijf Stage Entertainment wordt Joop in de jaren daarop de grootste speler op het gebied van musicals in Europa.
John de Mol voelt ondertussen de behoefte van het publiek nog steeds goed aan en richt zich daarom voornamelijk op realityprogramma’s en talentenjachten.
Een wereldhit wordt The Voice, dat in meer dan 150 landen wordt uitgezonden. Het programma komt begin 2022 in opspraak, wanneer blijkt dat er achter de schermen sprake is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
In dit fragment uit 'BOOS' laat John de Mol duidelijk merken dat hij in de overtuiging was dat ze er alles aan hadden gedaan om dergelijke situaties te voorkomen. Is hij het contact met de praktijk op de werkvloer verloren?
Nadat De Winter eind jaren negentig al zijn aandelen in IDTV heeft verkocht, maakt hij sinds 2001 programma’s met zijn nieuwe productiemaatschappij WinterMedia.
Begin 2022 maakt Harry bekend dat hij het rustiger aan gaat doen. Hij is ongeneeslijk ziek en stopt daarom als presentator van zijn eigen interviewprogramma Wintertijd.
In de laatste aflevering van Wintertijd blikt hij samen met Jeroen Pauw terug op zijn carrière en het succes van IDTV.
Wat is volgens jou de belangrijkste eigenschap van een succesvolle mediatycoon?
In januari 2023 tijdens een bijzondere masterclass sprak Eva Jinek met Joop van den Ende. Hier maakte hij de balans op van zijn carrière en gaf tevens 3 tips aan de mediamakers van nu.
De eerste is dat het goed is om fouten te maken, want daar kun je van leren.
Zo zegt hij "Het is niet leuk, het is een roeping. Daar moet je voor leven."
Joop is ook altijd al bezig met zijn volgende plan. Zelfs op een première avond: "Als een leider niet de visionaire gedachtes heeft, dan stopt de onderneming."
Hoe kun je iets anders doen? Wat doet de concurrent? Hoe zorg je dat niet iets een kopie van een kopie is, wat je al eerder hebt gedaan?
"Er is nooit een slecht idee, maar er is altijd maar één goed idee." Je moet dus steeds origineel denken, aldus Joop van den Ende.
Tip 3: "Het enige advies wat ik kan geven is: schrijf op, wat vind ik leuk? Maar wat ik leuk vind, zou ik dat ook kunnen?"
"Wat kan ik absoluut niet? En dat streep je af." Uiteindelijk sluit hij af met te zeggen iedere dag of iedere ochtend kritisch naar jezelf te zijn.
Een andere aanpak
Hoewel hun speelveld is veranderd, zijn de drijfveren van de mediamakers van nu vergelijkbaar met die van de grote mediatycoons. Nog steeds zijn passie en doorzettingsvermogen nodig om op te vallen en succesvol te zijn in het alsmaar veranderende en groeiende medialandschap.
Ook liggen nog altijd dezelfde gevaren op de loer: YouTuber Dylan Haegens besloot begin 2022 bijvoorbeeld om minder video’s de te gaan maken, omdat hij de druk niet meer aankon.