Vermissingen in de Media
Vermissingen in de Media

Vermissingen in de Media

Auteur: Amber Kok

Later lezen

Je emailadres wordt eenmalig gebruikt om de link naar het verhaal te sturen. Je adres wordt niet opgeslagen.

Ride to Find

Deliveroo

Er zijn AMBER alerts, twitter hashtags, Facebook oproepen en verschillende andere online platforms. Ook Deliveroo draagt zijn steentje bij met de opsporing van vermiste personen. In samenwerking met de politie lanceren zij de campagne 'Ride to Find.' Deliveroo-bezorgers fietsten een maand lang met een verdwijningsposter op hun bezorgtas.

Screenshot: Politie Den Haag en Deliveroo starten campagne ‘Ride to Find’, 03-05-2019. Bron: Politie.nl
Verschillende apps zijn in ontwikkeling en/of op de markt.
Zoals: Samen Zoeken, Autémon en Sherlock.

Samen Zoeken helpt snel en gecoördineerd een zoekactie op te zetten.

Deelnemers kunnen zich via deze app aansluiten, locaties en updates delen, foto’s toevoegen en chatten met de coördinator.

Fragment: Samen zoeken, 21-08-2019, 2019 Clockwork B.V. Bron: Clockwork.nl.

Percentages

Jaarlijks ontvangt de politie tienduizenden meldingen van vermissingen. Ongeveer 80% van de vermiste personen worden binnen 48 uur teruggevonden of er is duidelijkheid omtrent de vermissing. Dit betekent dat zo’n 20% weg is. 

Onderzoek

Uit de meest recente gegevens blijkt dat er in Nederland zo’n 1500 mensen langdurig vermist zijn. Hieronder vallen vermiste personen die langer dan een jaar vermist zijn. Een rapport voortkomend uit onderzoek van onderzoeksbureau Beke in opdracht van Politie en Wetenschap geeft een duidelijk beeld van de omvang:

  • 10% raakt vermist tijdens een reis
  • 6% is wegloper
  • 3,3% zijn oorlogsvermisten
  • 3,4% zou om een misdrijf gaan

Minderjarigen

beer

In sommige gevallen is er geen enkele aanwijzing van wat er gebeurd zou kunnen zijn. Wanneer het gaat om een ontvoering is de overgrote meerderheid minderjarig. In deze gevallen gaat het vaak om kinderen die door één van de ouders zijn meegenomen naar een ander land.

Foto: Toy, teddy bear, plush and display, fotograaf Marina Shatskih, 15-01-2019. Bron: Unsplash.com

Coldcasekalender

Coldcasekalender

Om vermissingen onder de aandacht te brengen brengt de politie jaarlijks een coldcasekalender uit. Deze kalenders, bestaande uit 52 cold cases, worden sinds 2017 verspreid onder gevangenissen en reclasseringsbureaus en zijn publiek toegankelijk. Het aantal tips verdubbelde na de eerste kalender. Coldcaseteams brengen deze kalender uit samen met de nabestaanden in de hoop dat iemand juist die ene tip kan geven. Hierbij wordt benadrukt dat het geven van tips niet strafbaar is. 

Artikel: Cold cases op de kaart met coldcasekalender, Fotograaf onbekend, 18-02-2019. Bron: Politie.nl

Mis je mei

Mis je mei

Ook zet de politie Facebook actief in tijdens de themamaand ‘mis je mei’. De politie vraagt hiermee extra aandacht voor vermisten. Tijdens de gehele maand mei zie je op Facebook elke week iemand die al langdurig vermist is. 30 augustus is de Internationale Dag van de Vermisten. Deze dag is in het leven geroepen door de UN. Over de hele wereld vinden vermissingen plaats. Een vermissing heeft niet alleen invloed op familie en vrienden, maar ook op een gemeenschap als geheel. 

Artikel: Vandaag begint themamaand ´Mis je Mei?´, vermissingen: wist u dat…, Foto Politie, 01-05-2019. Bron: 112-ov.nl

Had jij wel eens van de coldcasekalender of ‘Mis je mei’ gehoord?

Vermissingszaken krijgen veel aandacht in de media.

Naast genoemde kanalen bestaan er ook verschillende tv-programma’s die zich hierin verdiepen.

Zoals: Dossier van den Heuvel, Ontvoerd, Vermist, Opsporing Verzocht...

...en natuurlijk verdiept Peter R. de Vries zich ook in verschillende zaken die hiermee media aandacht krijgen.

In het tv-programma Ontvoerd vertrekt John van den Heuvel naar het buitenland om kinderen op te sporen die ontvoerd zijn.

Een erg bekende zaak hierbij is die van het meisje Insiya.

Zo’n drie jaar geleden werd ze ontvoerd naar India door handlangers van haar vader.

Fragment: Ontvoerd Special Insiya, John van den Heuvel, 21-12-2017, Videoland by RTL. Bron: Facebook John van den Heuvel
Opsporing Verzocht
Opsporing Verzocht is het officiële landelijke opsporingsprogramma... ...en is een samenwerking tussen het Openbaar ministerie, de Politie en AVROTROS.

De kijker wordt opgeroepen om te reageren als hij/zij meer informatie heeft over een misdrijf.

Mede dankzij deze informatie van kijkers lost Opsporing Verzocht jaarlijks 40% van de misdrijven op.

Fragment: Monster (tv-item): Jaïr Soares, destijds 7 jaar oud, vermist sinds 1995, 16-07-2019, Opsporing Verzocht, AVROTROS. Bron: YouTube kanaal OpsporingVerzocht

Aandacht

Toch krijgt niet elke vermissingszaak evenveel aandacht. Waar dit aan ligt? Volgens Petra Blankwaard, voorzitter van Stichting Zoekjemee, speelt het geslacht of de culturele achtergrond mee, maar ook inlevingsvermogen in het verhaal achter de zaak. Mensen delen sneller een oproep van een vermissingszaak wanneer zij zich herkennen in de vermiste persoon of wanneer zij zich kunnen vinden in het persoonlijke verhaal. De politie haakt hierop in door in te spelen op het gevoel van mensen, door bijvoorbeeld te zeggen dat de ouders zich grote zorgen maken.

Artikel: Waarom wordt de ene vermissingszaak duizenden keren gedeeld, en de andere niet?, Carmen Dorlo, 11-07-2019, NOS. Bron: NOS.nl
Brandpunt Graphic

Ook onderzoeksplatform Brandpunt+ ging op onderzoek uit. Huidskleur speelt een belangrijke rol in het delen van berichten. Op Twitter werden berichten over vermiste blanke mensen bijna twee keer zo vaak gedeeld. Op Facebook was dit verschil maar liefst vijf keer zo groot. Blankwaard herkent dit fenomeen: 

“Je kan je eerder inleven in iemand die op jezelf lijkt.”

Het delen van een oproep kan een levensgroot verschil maken. Vroeger kon dit helaas niet. Er zijn nog veel cold cases die schreeuwen om meer informatie.

Artikel: Hoe huidskleur bepaalt of we berichten over vermiste mensen delen, Ylja Band & Eric van den Berg, 07-09-2018, Brandpunt+, NPO3. Bron: NPO3.nl
Alwin Sterk

Vermissing Alwin Sterk

Alwin Sterk zou nu 67 jaar zijn, maar hij wordt al 45 jaar vermist. Op een ochtend kregen zijn ouders een kaart waarop stond:

"Hierbij deel ik jullie mede dat ik uit het 'normale' leven verdwenen ben. Ik verzoek jullie geen moeite te doen om mij op te sporen”.

Ook al heeft zijn familie nooit meer een teken van leven gekregen, toch houdt zijn zus nog altijd hoop:

"Alwin blijft mijn lieve, slimme bijzondere broer en het is zoals het is."

Foto: Vermissing Alwin Sterk, Gezocht & Vermist, 17-01-2019. Bron: Politie.nl.
Leidy Kaspersma

Vakantievermissing: Leidy Kaspersma

Sommige Nederlanders verdwijnen tijdens hun vakantie. Eén van de oudste vakantie vermissingen is die van Leidy Kaspersma. In het voorjaar van 1978 werd Leidy (26) halsoverkop verliefd op een Engelsman, Nick (29). Samen reisden ze richting de bergen nabij Kenmare. Maar het hartstochtelijke avontuur was van korte duur. Op de terugweg van het boodschappen doen, vroeg Leidy aan Nick om de auto te stoppen. Ze gaf hem een zoen en liep terug naar hun verblijf. Nick verklaarde dat hij het onlangs had uitgemaakt en dat ze waarschijnlijk tot rust wilde komen. Leidy is echter nooit meer teruggezien.

Foto: Leidy Kaspersma, 11-07-2016. Bron: Facebook Leidy Kaspersma
Leidy Kaspersma (jong)

Opmerkelijke omstandigheden

Opmerkelijk: Nick heeft Leidy pas drie weken later als vermist opgegeven. Nick is verhuisd naar Libanon, een land dat geen uitleveringsverdrag heeft met Ierland. Leidy’s familie leeft nog steeds in grote onzekerheid. Het onderzoek kwam te laat op gang en de foto’s van Leidy voor de oproepen waren verouderd.

Foto: Leidy Kaspersma (jong), 16-03-2011. Bron: Facebook Leidy Kaspersma
Facebook Leidy Kaspersma

Een Facebookpagina, opgericht ter nagedachtenis van Leidy, ontvangt uit het niets een bericht. Een man zegt dat zijn vader, die op sterven ligt, meer schijnt te weten van haar verdwijning en mogelijk zelfs verantwoordelijk is. De vader in kwestie overlijdt voordat hij hierover heeft kunnen spreken. De zaak is tot op heden nog niet opgelost, er wordt rekening gehouden met een misdrijf.

Bron: Facebook Leidy Kaspersma, bezocht op 21-08-2019. Bron: Facebook Leidy Kaspersma
Trouwfoto Ria Daanen

Verdwijning: Ria Daanen

Al 47 jaar wordt Ria Daanen vermist. In de nacht van 11 december 1971 werd Ria voor het laatst gezien door haar man Jan. Het echtpaar had die avond ruzie, waarbij Ria suggereerde hem en de kinderen in de steek te laten. Toen Jan om drie uur ‘s nachts wakker werd was Ria verdwenen samen met haar kleren, paspoort en een bedrag aan geld, zo is te lezen in een artikel van het AD. De familie van Ria heeft Jan alleen nooit geloofd:

“Jan heeft Ria gedood”.

Jan heeft kort hierna een echtscheiding in gang gezet en vervolgens Ria’s spullen verbrand. Of Ria ooit nog terug zou komen zou hem niet interesseren. 

Foto uit artikel: Ria wordt al 46 jaar vermist, politie hoopt haar nu te vinden, Peter Groenendijk, 29-03-18, AD. Bron: AD.nl
Verouderde Ria Daanen

Onbeantwoorde vragen

In 2016 pakt Piet Noorlander (politie, langdurige vermissingen) het onderzoek verder op. De verdwijning van Ria heeft het leven van haar kinderen getekend. Herinneringen hebben de kinderen nauwelijks, wel zitten ze met een heleboel vragen. Wat is er met hun moeder gebeurd? Toen Jan op sterven lag en de vraag kreeg of hij nog iets wilde zeggen, zei hij tegen zijn jongste dochter:

"Ik kan en wil het je niet vertellen".

Piet denkt niet dat Ria dood is. Dan had Jan hulp nodig gehad en dat had hij niet. Wel denkt hij dat Jan betrokken is geweest bij haar verdwijning. Het stel was niet gelukkig samen en een scheiding in zo’n dorp in 1971 was niet gebruikelijk. Ria zou er vandoor gegaan kunnen zijn, wetende dat de kinderen goed terecht zouden komen. Jan zou haar hierbij hebben kunnen helpen.

Afbeelding uit artikel: Ria wordt al 46 jaar vermist, politie hoopt haar nu te vinden, Peter Groenendijk, 29-03-18, AD. Bron: AD.nl
Hanno van Mil

Vermissing: Hanno van Mil

Een recentere zaak is die van de vermiste Amersfoorter Hanno van Mil.

Op 12 april 2014 vertrekt Hanno naar een conferentie in Driebergen, hier is hij nooit aangekomen. Zijn vrouw en zoon vinden het eerste en enige spoor van Hanno terug. Op de parkeerplaats van de Pyramide van Austerlitz staat zijn auto geparkeerd. De auto is niet afgesloten, de sleutels zitten nog in het contact. Er is deze jaren nooit meer iets van hem vernomen.

Foto: Hanno van Mil, 21-08-2019. Bron: hannovanmil.nl

Vandaag op 30 augustus staan wij stil bij alle mensen die gedwongen of ongedwongen vermist zijn, hun familie, vrienden en geliefden. Er staan zoveel middelen tot onze beschikking om te helpen bij het oplossen van misdrijven, toch zijn sommige hiervan nog vrij onbekend. Maar iedereen kan dus helpen, bij nieuwe én oude cases. 

Bekijk bronnenlijst

Gerelateerde verhalen

Bekijk alle verhalen