Nieuwe consoles, betere graphics
De vraag naar de Playstation 5 en Xbox Series X en S is veel groter dan het aanbod. Het gaat nog maanden duren voordat iedereen z’n nieuwe console heeft. Waarom zijn deze nieuwe consoles zo populair? Het is de volgende stap in gaming en wat jij op je scherm kunt beleven.
Later lezen
Betere graphics?
Gamemakers kunnen allerlei werelden creëren. Fotorealistische (zoals The Last of Us Part II) of juist helemaal niet (zoals Tetris). De komst van de nieuwe consoles betekent dat er weer een nieuw hoofdstuk begint voor deze grafische werelden. En daarmee dus de graphics van games. Daarom nemen we aan de hand van de Gamescanon van Beeld & Geluid, een duik in Nederlandse games van toen en nu. We checken er een aantal om een kijkje te nemen in verschillende graphics stijlen én toepassingen. Niet beter - want wat is beter? - maar anders.
Gamescanon
In case you missed it: Beeld & Geluid heeft eind 2018 een canon samengesteld met titels uit de Nederlandse gamegeschiedenis. Een lijst met de belangrijkste en meest opvallende games van eigen bodem. Dat laat zien dat games ook goed vertegenwoordigd zijn in onze vaderlandse mediageschiedenis. Beeld & Geluid wilt ook deze games als cultureel erfgoed veilig stellen voor de toekomst.
Kende jij de Gamescanon al?
Wat vind jij belangrijk in een game?
Tijd, geld en platforms
Een AAA-game maken, zoals Killzone, kost meer geld en mankracht dan die van de eerder genoemde games bij elkaar. Voor een game met zulke graphics zijn tijd en geld dan ook bepalende factoren. Hoe meer je hebt, hoe ‘mooier’ je het kunt maken. Daar zit natuurlijk wel een grens aan. Namelijk wat er op een platform (zoals een console) mogelijk is. Met elke nieuwe console rekken partijen als Sony en Microsoft die grens verder op. Wat zij technisch bieden, is dus ook een bepalende factor. Een game zal er per console of platform (PC, mobiel, etc.) vaak anders uitzien.
Toki Tori
Neem bijvoorbeeld de game Toki Tori. Over de jaren heen is deze game op maar liefst 11 verschillende platforms verschenen. Een Nederlands record. De makers van het vogeltje, Two Tribes, hebben daarmee dan ook een van de bekendste Nederlandse game-figuren afgeleverd. Eentje die ze per platform 'eigen' maken, wat telkens een andere grafische stijl met zich meebrengt.
Wat werkt het beste?
Gamemakers moeten kijken wat past binnen de middelen die ze hebben. Hoe laat je je game er dan uitzien? Dat vraagt om creatieve keuzes. Moet het er realistisch uitzien? Of juist abstract? Hangt het geheel logisch samen? Met je creativiteit maak je een eigen grafische stijl voor je game. Dat is niet makkelijk, want de mogelijkheden zijn eindeloos.
Op welk platform game jij eigenlijk?
Verschillende platforms hebben verschillende graphics. Je ziet dat gamemakers zich steeds aanpassen aan de nieuwe technische mogelijkheden. Dat doen ze op een manier die werkt voor de game die zij willen maken. Dat verschilt per game en maker en is ook afhankelijk van hun (financiële) middelen. Duidelijk is dat dit enorm diverse games oplevert. En dat zal ook met de komst van een nieuwe Playstation en Xbox alleen maar toenemen.
Meer gameplay zien? Check de links in de bronnenlijst!
Gerelateerde verhalen
Bekijk ook
My First Smartphone Festival 2025 🎉
Op het My First Smartphone Festival vieren jullie de mijlpaal van de eerste smartphone, of bereiden jullie je voor op deze spannende stap! Ontdek hoe je deze nieuwe fase vol kansen en verantwoordelijkheden op een speelse manier kunt omarmen. Met interactieve sessies en slimme tips van experts, en creatieve workshops van de populairste (internet)helden leren jullie veilig, slim én creatief omgaan met de smartphone. Leg samen de basis voor een gezonde digitale balans en verken de eindeloze mogelijkheden van deze digitale wereld! Start jullie mobiele avontuur hier! 🚀