50 jaar Marokkanen in beeld
Zodra Marokkaanse migranten in de jaren 60 naar Nederland komen, zijn ze ook te zien op televisie. Er komen al snel programma’s over hen en voor hen, die letterlijk beeldbepalend zijn voor de indruk van een nieuwe groep mensen in een nieuw land.
Later lezen
Hoe het begon
In de jaren '60 tot begin jaren '70 is de economie booming en de vraag naar arbeid groot. Onder andere in de Rotterdamse haven. Bedrijven gaan op zoek naar arbeidskracht in andere landen. Na landen als Spanje, Joegoslavië en Italië komen ze ook terecht in Turkije en Marokko.
Midden jaren '70 krijgen Marokkaanse Nederlanders ook hun eigen zendtijd in het doelgroepprogramma Paspoort, gemaakt door, voor én over Marokkanen. De zendtijd is slechts tien minuten per week, later een half uur. Paspoort brengt nieuws en actualiteiten uit Nederland en Marokko. In 1985 komt er een blokje voor de kinderen, het poppenspel Oom Hdidwan en het ondeugende jongetje Hamdan.
Moeilijke onderwerpen worden niet vermeden maar wel steeds vanuit de eigen beleving gebracht.
Presentator Najib Taoujni agendeerde wat volgens hem nodig was. Hij sprak over seksualiteit en emancipatie, interviewde als eerste een van huis weggelopen meisje en waakte voor misbruik van de islam door fanatici.
Kweekvijver voor talent
Al deze programma’s hebben makers (nodig) die de eigen cultuur kennen en de taal spreken maar ook over kunnen brengen naar een Nederlands publiek.
Welke burgemeester werkte ooit als presentator bij MTNL?
Na verloop van tijd vliegen de makers uit naar andere programma’s of gaan ze werken voor andere omroepen. Bijvoorbeeld: Nadia Moussaid. Zij gaat van MTNL naar Laat op één.
50 jaar Marokkanen in Nederland is dus 50 jaar Marokkanen in de media. Media die soms van buitenaf kijken en soms van binnenuit. Maar meer recentelijk kijken we van binnen naar buiten als Marokkaanse Nederlanders de Nederlandse samenleving een spiegel voor houden.
Gerelateerde verhalen
Bekijk ook
Haagse Cultuurrede
Donderdag 30 januari 2025 vindt de derde Haagse Cultuurrede plaats, dit keer in Amare in Den Haag. Deze editie wordt georganiseerd door Beeld & Geluid. Een van ‘s werelds beste mediawetenschappers, Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, zal de Cultuurrede voordragen.