Beeld van een silhouette voor een muur met digitale contacten
Beeld van een silhouette voor een muur met digitale contacten

De Zoektocht Naar Interactie

Later lezen

Je emailadres wordt eenmalig gebruikt om de link naar het verhaal te sturen. Je adres wordt niet opgeslagen.

Sociale Apps

Veel jongeren gebruiken het internet in hun voordeel tijdens deze pandemie. Maar omdat fysieke contacten zoveel vermeden moeten worden, stijgt de eenzaamheid wel. Veel jongeren zoeken daarom de alternatieven op en zoeken naar meer online contact. Ze springen op (dating)apps zoals Tinder of , doen een oproepje op een online forum of vinden elkaar op platformen zoals

Ben jij ook meer gaan swipen sinds de pandemie?

Promobeeld Tinder Passport, achtergrond met vliegtuigje en hart

Wereldwijde swipes

Aan het begin van de pandemie bereikte datingapp Tinder zelfs een recordaantal swipes van 3 miljard op één dag. Dit kwam doordat Tinder de ‘Paspoort’-functie voor iedereen had aangezet, normaliter een betaalde functie waardoor je wereldwijd kon swipen naar anderen. Zo kun je praten met mensen die jij leuk vindt (en vice versa) van over de hele wereld. Een prima alternatief om mensen te leren kennen uit het buitenland.

Afbeelding: Passport to Anywhere, 31 maart 2020, Tinder. Bron: Twitterkanaal Tinder.
Achtergrond van MSN-logo en chatgesprek op MSN

De Hyves en MSN rage

Om terug te blikken op een aantal jaren geleden: de rage van Hyves en MSN is velen niet ontgaan. Veel gebruikers zaten na school- of werktijd vastgelijmd achter de computer om nog met vrienden of collega’s te chatten. We wilden constant op de hoogte blijven van wat de ander eigenlijk deed. Het werd ineens de normaalste zaak van de wereld om op deze manier contact te houden met elkaar, en dat is tot op de dag van vandaag merkbaarder dan ooit tevoren. Zeker met sociale media zoals Facebook, Instagram en WhatsApp. 

Afbeelding: Wikimedia, Morgen zou MSN 20 zijn geworden: tijd om herinneringen op te halen, 21-07-2019. Bron: AD.nl
Omegle en Chatroulette Logo's

Anoniem Videochatten

Tot dusver bleef het contact vaak binnen onze vertrouwde kring, maar met sites zoals kwam hier al snel een verandering in. De optie om met vreemden van over de hele wereld te praten werd ons op deze manier bijna voorgeschoteld. Je kon hier anoniem chatten en videochatten met willekeurige mensen. Omdat alles anoniem was, zaten er ook vrij weinig risico’s aan.

Afbeelding: Logo Omegle en Logo Chatroulette, 2020.
Fans ontmoeten op Omegle

Door websites zoals Omegle konden ook bekende mensen makkelijker in contact komen met hun fans.

Zo ging ook YouTuber PewDiePie op Omegle om met ze te praten.

Hun reacties zeggen genoeg over wat ze ervan vonden.

Fragment: "FUNNY OMEGLE REACTIONS - (Fridays With PewDiePie - Part 74)", 3 december 2013, PewDiePie. Bron: YouTube

R4R* Looking for you!

Sommige nieuwe concepten lijken een beetje op wat we eerder hadden. Op  plaatsen mensen bijvoorbeeld oproepen om elkaar te vinden. Het komt een beetje overeen met het prikbord in de supermarkten, alleen vergroot je op Reddit je kans om iemand te vinden die voldoet aan wat jij zoekt. Sommigen zoeken alleen een chatmaatje, maar er worden ook vriendschappen gesloten of er ontstaan zelfs relaties uit. 
 

Fragment: Screenrecording, Subreddit /r4r timeline, 25 november 2020. Bron: Reddit
Discord logo op paarse achtergrond

Discord Communities

Als mensen behoren we ook graag tot een groep en dit is iets waar Discord perfect op in speelt. Discord creëert een online plek waar communities samen kunnen komen, informatie kunnen delen en kunnen praten. Van meme-communities tot aan opleidingsinstellingen en bedrijven; voor alles is er wel een groep te bedenken.

Afbeelding: Logo Discord, 2020, Discord. Bron: discord.com
Discord: Your Place to Talk

Vroeger kwam het wel eens voor dat je oude gamevrienden uit het oog verloor, omdat ze na een tijdje niet meer online kwamen.

Discord heeft daar dus een platform voor gemaakt, zodat je met deze mensen juist in contact kon blijven ook al speelden ze het spel niet meer.

Samen met de community zelf, hebben ze gewerkt om het zo fijn mogelijk te maken voor de gebruikers.

Het is nu een plek geworden waar de gebruikers samenkomen, kunnen praten en het gevoel hebben alsof ze een nieuw thuis hebben.

Mensen van over de hele wereld komen hierdoor samen.

Niet alleen om te gamen, maar ook om gewoon even met elkaar te praten of om informatie met elkaar te delen.

Het moest een plek zijn waar mensen kunnen samenkomen, en dat is het precies geworden.

Discord has become "Your place to talk".

Fragment: "Your Place to Talk", 30 juni 2020, Discord. Bron: YouTube kanaal Discord
Interactie via Livestreams

Online live interactie, beter bekend als livestreams, is ook populairder geworden.

Het aantal mensen dat begint met livestreamen, op onder andere het platform Twitch, is ook gestegen.

Via een livestream kunnen kijkers de interactie aangaan met de streamer terwijl deze aan het gamen, schilderen of zelfs aan het koken is.

Op deze manier wordt er een omgeving gecreëerd voor beide groepen om samen iets te ondernemen en gebeurt er meer dan dat er alleen met elkaar gepraat wordt.

Fragment: "Hi, Hinata Hyuga Desu...DATTEBAYOO!!", 17 november 2020, PotasticP VODs. Bron: YouTube

What's next?

Van Hyves tot aan livestreams en van swipen tot aan anoniem chatten met willekeurige mensen: met nieuwe technologieën wordt het ons makkelijk gemaakt om in contact te komen en te blijven met anderen. Dit kan wereldwijd én in een korte tijd, maar helpt het ook tegen onze eenzaamheid? En waar ligt de grens? Eén ding is zeker en dat is dat we contact met elkaar zullen blijven zoeken, op welke manier dan ook. Het is daarom nog maar de vraag waar we over een aantal jaar zijn.

Voor nu is het in ieder geval fijn dat er zoveel mogelijkheden zijn om met elkaar te connecten, al helemaal in deze tijden. Vergeet alleen niet dat je ook een praatje kan maken met de mensen om je heen, op een veilige afstand dan ;-)

Bekijk bronnenlijst

Gerelateerde verhalen

Bekijk alle verhalen