

Willem Oltmans: De spraakmakende journalist
Waarom was Willem Oltmans zo'n spraakmakende journalist? En hoe wordt zijn werk nieuw leven ingeblazen met behulp van AI?
Later lezen

Biografie
Willem Oltmans is van 1953 tot 2004 actief als journalist en schrijver. Hij spreekt én heeft vriendschappelijke banden met controversiële personen waar de rest van Nederland afstand van houdt. Hierdoor begeeft hij zich volgens velen op het randje van journalist en diplomaat. Ten gevolge van zijn netwerk en publicaties begint de Nederlandse overheid hem te wantrouwen en verhinderen. In 1991 begint Oltmans officieel zijn proces tegen de Nederlandse staat, om uiteindelijk financiële compensatie te krijgen voor .
Het zwarte schaap
Oltmans spreekt mensen die niet in de smaak vallen bij veel mensen in Nederland. Hij wordt hierdoor gezien als een landverrader. In een interview met Inge Diepman in het programma Het zwarte schaap uit 1999 reageert Oltmans op deze beschuldiging: "Ja, maar ik kan niet helpen dat ze zo gek zijn om dat met Johan van Oldenbarnevelt te gaan vergelijken."

Gesubsidieerde woelratje
De Telegraaf noemt Oltmans naar aanleiding van het interview 'het gesubsidieerde woelratje van Soekarno' en vanuit de overheid begint de sabotage. Oltmans komt moeilijk aan werk en collega journalisten vormen stevige meningen over hem. Hoofdredacteur van Elsevier en secretaris van de Willem Oltmans Stichting, Arendo Joustra zegt: "De oude generatie vond hem geen journalist maar een praatjesmaker. Ze vonden dat hij zichzelf groter maakte dan dat hij was, zoals je ook ziet in het interview met van Dis."
Een voorbeeld hiervan is te zien in Hier is... van Dis. Oltmans stelt dat er veel over bepaalde figuren gesproken wordt, zonder mét hen in gesprek te gaan. Uiteindelijk strijkt hij in het interview zelfs met de eer: "Ik heb gelijk gekregen, Nieuw-Guinea is overgedragen."
Van Dis reageert: "Maar niet dankzij u, hè?" Waarop Oltmans terugkomt met: "Nou, dan moet je het eens goed lezen."

Wederhoor
Oltmans wordt een spraakmakend journalist door zijn flamboyante persoonlijkheid, opvallende TV-optredens en tegendraadse opvattingen. Dat maakt hem geen toonaangevende journalist. Hij komt bij weinig nieuwsmedia met zijn werk terecht. Joustra: "Kwam dat omdat hij werd tegengewerkt, of door wat hij beweerde, dan wel dat hij slecht schreef? Heel goed schrijven kon hij namelijk niet."
Wel heeft Oltmans andere kwaliteiten als journalist. Hij blijft niet achter zijn bureau zitten, maar pakt zijn koffer en gaat daadwerkelijk op pad, de tunnelvisie uit en wederhoor halen bij de vijand.

Naïef
Ook Oltmans zijn familie heeft een mening over zijn banden met controversiële personen zoals Soekarno en Bouterse. Eric Poslavsky vertelt dat Oltmans' oom Alexander Poslavsky - in Oltmans' eigen woorden 'zijn intiemste familielid' - hem enigszins naïef vond. Zijn verhalen werden dan ook vaak met een korreltje zout genomen.

Zaak Oltmans
Na jaren van tegenwerking en sabotage vanuit het Nederlandse kabinet, begint Oltmans in 1991 zijn zaak tegen de staat der Nederlanden. De zaak Oltmans werd behartigd in overleg met en op kosten van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), schrijft advocate Ellen Pasman in haar boek Oud Zeer. Vanaf 1995 raakt Pasman betrokken bij de zaak in opdracht van de NVJ. Volgens Pasman is deze zaak veel groter dan de individu Oltmans: "Het gaat over het hele verhaal hoe een ministerie invloed heeft gehad op nieuwsgaring."
Uiteindelijk is een opgeroepen die snel tot een oplossing moet komen voor de kwestie Oltmans. Aan de hand van berekeningen is door de arbitragecommissie besloten dat Oltmans een schadevergoeding van 8 miljoen gulden netto krijgt. In De man van 8 miljoen, vertelt Oltmans: "Het bedrag is wel hoger geworden dan ik dacht!"

Strijder voor persvrijheid
Na Oltmans zijn overlijden in 2004 is een deel van het geld naar de Willem Oltmans Stichting gegaan. In opdracht van deze stichting worden zijn dagboeken door Paul de Ridder van Uitgeverij Papieren Tijger uitgewerkt tot memoires. Joustra schrijft in Tell me who your friends are: "Als Oltmans ooit vergeten wordt als strijder voor de persvrijheid en als journalist die het halen van wederhoor op wereldschaal tot zijn specialisme heeft gemaakt, zullen nog altijd zijn memoires er zijn."
Zijn stem leeft!
En zijn memoires blijken inderdaad nog waardevol. In de podcast JFK - The Missing Link van NPO Radio 5 wordt het onderzoek op de moord op J.F. Kennedy voortgezet aan de hand van Oltmans zijn onderzoek. In de podcast hoor je Oltmans doormiddel van AI fragmenten, gebaseerd op zijn eigen cassettebandjes, uit zijn dagboek voorlezen. "Willem Oltmans is dood, maar zijn stem leeft (via AI)", schrijft Trouw.
Jonge generatie
Zoals Oltmans een 'ultieme vorm van journalistiek' bedreef, wordt nu gemist vindt Joustra. Hij denkt dat Oltmans al lang naar Erdogan, Bolsonaro en Trump was gegaan. Daarbij denkt Joustra dat de jonge generatie een stuk milder over Oltmans zijn werkmethodes zou zijn.
Willem Oltmans: de spraakmakende journalist die altijd voor ultiem wederhoor ging. Dit wordt hem destijds niet altijd in dank afgenomen waardoor hij in een slopende strijd met de Nederlandse overheid terecht komt, welke hij uiteindelijk wint. Ondanks de belemmeringen in het uitoefenen van zijn vak, weet Oltmans informatie te verzamelen waar we tot op de dag van vandaag wat aan hebben. Zo wordt zijn onderzoek naar de moord op JFK voortgezet en wordt zijn stem, met behulp van AI, ingezet.
Gerelateerde verhalen
Bekijk ook
Pop-Up Expo André van Duin
Vanaf 26 maart heeft Beeld & Geluid het dik voormekaar met de nieuwe Pop-Up Expo over de typetjes van André van Duin. Recent heeft André van Duin een grote schenking aan Beeld & Geluid gedaan. Deze bijzondere schenking wordt gevierd door een Pop-Up Expo over de typetjes van André van Duin zoals Flip Fluitketel, Koos Grandioos en meneer Wijdbeens.