De geheimtaal van memes
Wie veel online is ontkomt er niet aan: memes. Wat is het geheim van deze succesvolle, grappige plaatjes en video’s? En waren er eigenlijk al memes vóór het internettijdperk?
Later lezen
Wat is een meme?
Een staat bekend als een komische afbeelding, video of uitdrukking die massaal wordt gedeeld op sociale media. Hierbij worden er elke keer nieuwe variaties van de meme gemaakt. Er zijn dus ontelbaar veel memes te vinden op het internet. Bijvoorbeeld Salt Bae (zie achtergrond) een video van een Turkse chefkok die viraal ging met zijn grappige manier van vlees marineren.
Dawkins theorie
Nieuw is de term niet: in 1976 werd het geïntroduceerd door evolutiebioloog Richard Dawkins in zijn boek The Selfish Gene. Volgens Dawkins wordt de term meme toegeschreven aan een idee, gedrag of stijl die zich binnen een cultuur van persoon tot persoon verspreidt. Internetgrappen had de bioloog niet in gedachte natuurlijk, maar wel (religieuze) verhalen, theorieën, uitdrukkingen, mode of melodieën.
Grappig en herkenbaar
Een internetmeme is grappig, makkelijk te consumeren en vooral herkenbaar. Het zijn meestal levensobservaties, maar wel met een knipoog. Een meme zelf kan vanuit alles ontstaan: een grappige gezichtsuitdrukking, een uitspraak van een politicus of een kattenvideo. De bovenstaande meme is een stockfoto van Antonio Guillem die viraal is gegaan. Met deze meme zijn echt oneindig veel variaties gemaakt.
Een 'meme' die nog afstamt vóór het internettijdperk, is het fenomeen 'Kilroy was here'...
...Een onderling grapje tussen soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Kilroy reisde de wereld over op een manier die opmerkelijk veel leek op een moderne meme.
Het beeld werd verspreid, herhaald en soms gevarieerd.
Insider taal
Memes kunnen voor online gebruikers als verbindende taal werken.
Sal Hagen onderzoekt online politieke subculturen aan de UvA. Volgens hem is een voorwaarde voor het gebruik van memes dat genoeg mensen op de hoogte moeten zijn van de betekenis en het gebruik van een bepaald meme-format. Tegelijkertijd ligt de kracht in de ambiguïteit, en kan het effectief werken als online ‘straattaal’ voor een kleine groep gebruikers. Een soort ‘insider’ taal dus.
Een goed voorbeeld van een online inside joke is de ok boomer-meme. Een uitdrukking waarmee de jonge generatie () de ouderwetse en 'bekrompen' babyboomers de mond kunnen snoeren. Het betekent iets als ''Whatever, ik luister niet naar je conservatieve ideeën.''
'Zij versus wij'
Inside jokes zijn volgens meme-expert Hagen geen probleem, maar het kan wel een 'zij versus wij' mentaliteit aanwakkeren. Die 'zij versus wij' dynamiek kan vrij inspelen op aannames en stereotyperingen van de 'zij'-groep, wat in sommige gevallen incorrecte of schadelijke beelden kan verspreiden. Dit is bijvoorbeeld wat sommige critici van de ok boomer-meme aankaarten. Het vingerwijzen naar een andere generatie over de hedendaagse problemen. Maar het kan ook ernstiger. Denk bijvoorbeeld aan memes met antisemitische of racistische karikaturen.
Memes en nieuws
Het is logisch dat iets als het conflict in Iran tot nieuwe memes leidt.
Wat ook een kenmerk kan zijn van een meme is de rol van actualiteiten. Het nieuws biedt vaak nieuwe stof om te gebruiken in meme-formats. Grote conflicten in de wereld kunnen dus tot nieuwe memes leiden. Actueel zijn bijvoorbeeld de . Deze memes spelen ook in op een ‘wat-als’ scenario, wat nog verder tot de verbeelding spreekt. Het fantaseren over bizarre toekomstscenario’s sloeg ook aan met de aanstelling van Trump als president in 2016 en memes over de legerbasis Area 51.
Het NOS Jeugdjournaal maakte een uitzending over het fenomeen 'Storm Area51'. Rond juni 2019 werd er door iemand een oproep gedaan op Facebook om massaal de legerbasis te gaan bestormen.
De oproep van de bestorming had veel fantasieën aangewakkerd bij mensen. Dit resulteerde in talloze memes op het internet over de 'bestorming'.
De 'bestorming' zelf verliep vrij rustig. Slechts tientallen mensen kwamen opdagen voor de toegangspoort. In de legerbasis is uiteraard niemand binnengekomen.
Storm Area 51 memes laten de wilde fantasieën zien over wat er zou kunnen afspelen in de Amerikaanse legerbasis. Veel van die fantasieën gaan over de mogelijkheid van buitenaards leven.
Wanneer een meme oud wordt...
Net als dat grappen 'verouderen' of niet meer grappig zijn, verliezen memes na bepaalde tijd ook hun waarde. Dit gebeurt vaak als een té breed publiek er te veel gebruik van gaat maken. De grap is er bijvoorbeeld al snel vanaf wanneer je ouders hem ook snappen. Hierdoor verdwijnen memes, of worden ze juist zo aangepast dat ze een nieuwe waarde vinden. Volgens meme-expert Hagen zal deze dynamiek blijven.
Steeds meer mensen (her)kennen memes en waar ze voor staan, waardoor er steeds meer vormen en subgroepen ontstaan. Eén zo'n nieuwe vorm zijn de surreal memes: memes die een stapje verder gaan en nog abstracter zijn op een ironische manier. Alleen te begrijpen voor de échte insiders.
Kende jij alle memes in dit verhaal?
Deze grappige beelden en uitdrukkingen zijn niet meer weg te denken uit ons online bestaan. Dát memes er zijn is eigenlijk helemaal niet zo gek. En hoe meer mensen ze herkennen en gaan maken, hoe meer vormen de memes gaan aannemen. Lach om de memes, maar neem ze wel met een korreltje zout (net als Salt Bae?).
Gerelateerde verhalen
Bekijk ook
BNR Podcast kennisfestival
Ben je een podcastliefhebber? Wil je er zelf een gaan maken, of beter worden in wat je nu al maakt? Wil je leren waarom een format wel of niet werkt, wat sounddesign voor je serie kan doen of hoe je je product kunt distribueren? Of wil je juist leren hoe je podcasts als onderdeel van je marketingstrategie in kunt zetten? Dan is het BNR Podcast Kennisfestival echt iets voor jou. Kom op 1 oktober naar Beeld & Geluid in Hilversum en laat je inspireren!