Studiopubliek: waarom zitten ze er nog?
Bijna elk televisieprogramma wordt ermee opgefleurd: studiopubliek. Waar komen die mensen vandaan? En waarom zitten ze er eigenlijk?
Later lezen
Gehoest, gegaap, vreemde kapsels en foute truien…
Zit je net lekker een inhoudelijke discussie te volgen, dwaalt je blik plotseling af naar een persoon àchter de presentator… Huh, wat gebeurde daar nou?
Studiopubliek kan voor een hoop afleiding zorgen.
Oplettende kijkers van De Slimste Mens merken bijvoorbeeld op dat in elke aflevering dezelfde man in het publiek zit. Wie is die man? Een gijzelaar van Philip Freriks? Omroep GLD heeft het uitgezocht.
Maar als het publiek zo afleidt, waarom zit het er dan?
"Publiek in de studio zorgt voor sfeer," legt televisie-regisseur Bert van der Veer uit. Voor de kijker is het prettig om naar geïnteresseerde en lachende mensen te kijken.
Bovendien hebben de presentator en de gasten er ook wat aan
Als zij de stemming en het enthousiasme van het publiek voelen, kunnen ze daar op in spelen. En als er iets onverwachts gebeurt, is dat alleen maar leuk.
Het blijkt om een weddenschap en een ontgroening te gaan
"Een geschenk”, aldus Van der Veer. Hij zou er geen moeite in steken om dit soort acties te voorkomen, zolang het onschuldig blijft. "Onverwachte acties komen een programma alleen maar ten goede."
In de beginjaren van de televisie zijn theaters vaak gebruikt als studio, inclusief publiek.
En zelfs vóór de tijd van de tv zit er publiek bij radioprogramma’s. Al hebben luisteraars zich daar nogal eens aan gestoord.
In 1951 schrijft Het Parool hierover:
“Publiek bij radio-uitzendingen is een zaak die al veel pennen in beweging bracht. Er zijn tal van luisteraars voor wie de aanwezigheid van een reagerende menigte in de studio een ergernis betekent. Het is geen radio zeggen zij. Het is niet voor de huiskamers bedoeld, maar voor de mensen in de zaal, waarbij dan de huiskamer een staartje mee krijgt.”
De eerste televisie uitzending met publiek in beeld valt direct in de smaak
Deze vond plaats in 1951, tijdens een carnavalsshow. Daar werden drie camera’s ingezet, waarvan één het publiek filmde. Dat bestond voornamelijk uit vrolijk uitgedoste Brabanders. Na de uitzending kreeg de zender veel telefoontjes, brieven en telegrammen binnen van enthousiaste kijkers die vrienden en familie hadden herkend.
Het valt zelfs zo op, dat er blogs en websites bestaan, gewijd aan mooie mensen in het publiek.
Zo verzamelt de blog Jongens van DWDD aantrekkelijke jongens uit het publiek van De Wereld Draait Door. En is Het meisje achter Matthijs een verzamelplaats voor mooie meisjes in het publiek. De naïeve kijker zou haast overtuigd zijn dat naar De Wereld Draait Door louter jonge schoonheden kijken.
Maar schijn bedriegt
Eén keer zat een man in beeld heel chagrijnig en verveeld te kijken, toen hebben we hem gevraagd of hij ergens anders wilde gaan zitten omdat zijn shirt zogenaamd te druk was.
Aantrekkelijk of niet, tegenwoordig is het knap lastig om überhaupt publiek te vinden
"TV is niet zo spannend meer als vroeger," aldus Van der Veer. "Bij Jinek zetten ze zelfs bussen in, die in Almere mensen ophalen om ze naar de studio te brengen. De Jinek-express zeg maar.”
Sommige programma's betalen mensen om in het publiek plaats te nemen. Bij nieuwe programma's kan het voorkomen dat driekwart van het publiek verzorgd is door een castingbureau.
Lang niet alle programmamakers zijn hier blij mee.
In een aflevering van het VPRO-programma Heerlijk Eerlijk Heertje vroeg presentator Raoul Heertje of iedereen die betaald in het publiek zat naar huis wilde gaan.
Jinek ziet wel graag een goed gevulde tribune
Na een matig bekeken seizoen in 2014 krijgt haar studio een make-over. Het publiek wordt niet langer weggestopt achter het decor, maar krijgt een prominente plaats, vlak achter de presentatrice en haar gasten.
Sfeervoller en fijner oordelen de kijkers. Sindsdien is het decor zo gebleven.
Baldadige studenten, gillende dames of mooie mannen. Ze zorgen voor sfeer in de studio en een aantrekkelijk plaatje op de buis. Soms maken ze het iets te bont, maar vermakelijk is het zeker. Hulde aan het studiopubliek!
Gerelateerde verhalen
Bekijk ook
Armin van Buuren hommage
Op dinsdag 24 september eren wij Armin van Buuren. Hij heeft in 2023 de Ere Zilveren Reissmicrofoon gekregen voor zijn radioprogramma A State of Trance. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor het bijwonen van dit unieke evenement. Natuurlijk is Armin er zelf ook.