Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Winter School for Audiovisual Archiving 2019

De Winter School for Audiovisual Archiving is een vierdaagse training die deelnemers de praktische kennis bijbrengt om een preserveringsplan voor hun audiovisuele collecties te ontwerpen en uit te voeren. De vierde editie van de Winter School vindt plaats van dinsdag 15 januari tot en met vrijdag 18 januari 2019 bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Dit jaar is de training voor de eerste keer uitgebreid met een vierde dag.

De Winter School for Audiovisual Archiving is een vierdaagse training die deelnemers de praktische kennis bijbrengt om een preserveringsplan voor hun audiovisuele collecties te ontwerpen en uit te voeren. De vierde editie van de Winter School vindt plaats van dinsdag 15 januari tot en met vrijdag 18 januari 2019 bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Dit jaar is de training voor de eerste keer uitgebreid met een vierde dag.

Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Het Winter School-programma biedt praktische kennis: we starten bij de basis van de digitale bewaring van AV-materialen en sluiten af met het helder krijgen van uw eigen inzichten en beleid op het gebied van preservering van deze materialen. Onderwerpen die we behandelen tijdens de Winter School zijn:  

  • risico's voor digitale duurzaamheid
  • het OAIS model voor audiovisuele collecties toepassen
  • plannen van digitale preservering
  • ingest & acquisitie
  • bestandsformaten & datamanagement
  • dataopslag en migratie

De training wordt afgewisseld met korte, leerzame bezoeken aan de opslag- en digitaliseringsfaciliteiten van Beeld & Geluid. Gelegen in het hart van de Nederlandse omroepomgeving beschikt de instelling over een state-of-the-art infrastructuur die we gedetailleerd aan de deelnemers laten zien. Daarnaast is er ruimschoots de tijd om te netwerken met de zeer gevarieerde groep van nationale en internationale deelnemers van de Winter School. 

Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Wegens succes verlengd

Tijdens de vierde dag gaat de Winter Schoo in op inhoudelijke vragen rond het toepassen van een digitale preserveringsaanpak voor audiovisueel materiaal. Dit werk bevat zowel organisatorische als technische componenten. Op de laatste dag van deze verlengde editie gaan we in op de technische handelingen die komen kijken bij het ontvangen en opslagklaar maken van audiovisuele bestanden. Met behulp van praktijkvoorbeelden oefenen we met vrij beschikbare applicaties en gaan we in op de inhoud van audiovisuele bestanden, het omzetten van bestanden zonder belangrijke eigenschappen te verliezen, en het controleren van bestanden op hun integriteit en authenticiteit.

Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Programma

Op dit moment wordt het programma van de Winter School ingevuld en vormgegeven.  Om een indruk te krijgen van de inhoud van de Winter School verwijzen we u graag naar dit blog door Sean Kelly (deelnemer Winter School 2018, East Anglian Film Archive). Hierin blikt hij terug op de vorige editie. Voor een overzicht van de trainers en sprekers van de Winter School 2019 klik je hieronder op de button. 

Bekijk hier de trainers en sprekers

Webinars

De presentaties van de drie gastsprekers waren voor iedereen online te volgen als live gestreamde webinar. Onze gastsprekers vertelden over hoe zij binnen hun organisaties omgaan met specifieke uitdagingen op het gebied van preservering. De gastsprekers zijn: Kevin Lutz (Oostenrijks Filmmuseum), Alessandra Luciano (Centre National de l'Audiovisuel in Luxemburg) en Merle Friedrich (Duitse Nationale Bibliotheek voor Wetenschap en Technologie). 

Bekijk de webinars

Doelgroep en voertaal

De Winter School is ontwikkeld voor professionals die audiovisuele archiefcollecties beheren. Het maximale aantal deelnemers is 15. De selectie gebeurt op basis van motivatie en achtergrond.

Vanwege het betrekken van internationale expertise, is Engels de voertaal van de training. Neem gerust contact met ons op indien je vragen hebt over je taalniveau.

Waar en wanneer

De training wordt gehouden op 15, 16, 17 en 18 januari 2019. De trainingslocatie is het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. Hilversum is eenvoudig te bereiken met de trein.

Deelnamekosten

De deelnamekosten zijn €1.250,- per persoon (exclusief 21% BTW). Dit is inclusief al het trainingsmateriaal, lunches tijdens de trainingsdagen en een diner op de tweede avond. Hotelovernachtingen en reiskosten zijn niet bij de deelnamekosten inbegrepen. De organisatie van de Winter School kan assisteren bij het vinden van geschikte accommodatie.

Accommodatie

De volgende hotels zijn dicht bij de trainingslocatie. Neem contact op met het hotel voor boekingen. Als je assistentie nodig hebt bij het boeken van een accommodatie, neem dan contact met ons op per e-mail.

Contact

De registratie voor komende editie is inmiddels gesloten. Laat hier je gegevens achter om op de hoogte te blijven over toekomstige edities. Voor meer informatie over de training kun je contact met ons opnemen via winterschool@beeldengeluid.nl.