You are here:

Beeld en Geluid op school

Over media raak je nooit uitgeleerd

Als clubhuis voor mediawijsheid helpt Beeld en Geluid je begrijpen wat er speelt in de wereld van media en hoe dit ons beeld van de werkelijkheid beïnvloedt. Hier in huis ontvangen we klassen om te spelen en te leren met en over media. Tijdens een bezoek aan onze Experience ontdekken leerlingen de wereld van de media en gaan zelf aan de slag. Daarnaast organiseren we schoolreisjes, workshops en lessen over en met media toegespitst op leeftijd en niveau. Voor docenten organiseren we trainingen over media, en hoe je media optimaal inzet in en met de klas. Vanaf volgend jaar bieden we ook workshops in de klas aan.

NIEUW: mediaplatform voor onderwijs

Het is zover! Op 11 september wordt het nieuwe mediaplatform voor onderwijs Beeld en Geluid op school gelanceerd! Dit nieuwe platform vervangt de bestaande platforms Teleblik en Academia. Via Beeld en Geluid op school heb je als onderwijsinstelling toegang tot onze enorme collectie archiefmateriaal met relevant én gratis film- en audiomateriaal voor po, vo, mbo, hbo & wo. Doordat alle media speciaal geselecteerd is voor onderwijsdoeleinden weet je wie de afzender is, dat het legaal is en in principe altijd online blijft staan. De kwaliteit van de fragmenten is geschikt voor gebruik op digiborden. Iedereen die werkt of leert in onderwijs of wetenschap kan een gratis account krijgen, waarmee je kunt inloggen en het materiaal kunt afspelen.

Inloggen

Voor de gebruikers die inloggen via Surf of Entree Federatie verandert er niets: je kunt gewoon je huidige inlogmethode en naam blijven gebruiken.
Voor gebruikers met een digicode geldt dat zij op donderdag 19 september een nieuwe code ontvangen. Tot 1 oktober werken de huidige codes. Dit schooljaar is het laatste jaar dat er met een digicode ingelogd kan worden. Vragen of een account aanvragen? Mail opschool@beeldengeluid.nl 

Dutch Media Week@School

Tijdens Dutch Media Week@School vieren we de lancering van ons nieuwe mediaplatform Beeld en Geluid op school en geven we gratis workshops voor verschillende leeftijden. 
Op 10 oktober starten we lekker vroeg met de Expert Morning Meetup. Met minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob en spraakmakende gasten, treden we in een geanimeerde dialoog en bespreken we de waarde van media-educatie in het onderwijs. In deze inspirerende sessie delen we kennis, onderzoeken we internationale cases en verkennen we hoe media-educatie een vaste plek zou kunnen krijgen in het curriculum. 
Vrijdag 11 oktober trapt Enzo Knol de dag af met de Grootste AI les van Nederland en hebben we een uitgebreid middagprogramma met gratis workshops voor alle leeftijden.


Bekijk het programma op https://www.dutchmediaweek.nl/ en meld je aan!  

 

Bekijk het aanbod

Bezoek ons met je klas

Instagram, Snapchat, YouTube en televisie: media zijn altijd en overal aanwezig. Beeld en Geluid is optimistisch over de mogelijkheden van media, ook in de klas. We bieden jou en je leerlingen unieke workshops, trainingen en masterclasses die je blik op de werking van de media verscherpen en je leren er wijs mee om te gaan. Van primair tot hoger onderwijs, voor elk niveau hebben we een passend schoolprogramma mét leuk en leerzaam lesmateriaal voor in de klas.

Bekijk het aanbod

IDFA Workshop

Documentaires worden steeds populairder en worden nu zelfs als series uitgezonden op platforms als Netflix, vaak dienen deze documentaires een culturele of maatschappelijk doel maar net als films vertellen documentaires ook een specifiek verhaal. 

Een documentaire krijgt pas echt vorm op de montagetafel. Met de volgorde waarin je de beelden aan de kijker presenteert, bepaal je hetgeen wat ermee gezegd wordt. In deze workshop gaan de leerlingen aan de slag met bestaand, historisch beeldmateriaal om een eigen, nieuw verhaal te vertellen.

De leerlingen beginnen de dag met het kijken naar 2 films: Champ en De man die achter de horizon keek. De workshop begint met een reflectie op de laatste film en een gesprek over hoe documentaires gemaakt worden. Nu gaan de leerlingen zelf aan de slag!

De leerlingen worden in groepjes verdeeld en krijgen per groepje de opdracht om aan de hand van het gecureerde beeldmateriaal een korte film van 3 minuten te maken. Door na te denken over de volgorde van beelden, simpele montagetrucs en het gebruik van geluid/muziek maken de leerlingen hun eigen verhaal in de vorm van een documentaire. 

Doelgroep

VO en MBO

Doelen:

 • Leerlingen krijgen inzicht in het maakproces van documentaires 

 • Leerlingen ontdekken hoe de volgorde en montage de inhoud van het verhaal bepaalt. 

 • Leerlingen ontdekken dat de boodschap achter de verhalen op verschillende manieren met verschillende perspectieven en presentatievormen verteld kunnen worden. Met een andere uitkomst tot gevolg.

 • Leerlingen reflecteren op beeldtaal en leren hoe een mening met beeld verwoord kan worden.

Programma

 • Documentaire kijken (40 minuten)

 • Reflectie en discussie (30 minuten)

 • Documentaire opdracht (60 minuten)

 • Opdracht bespreken en plannen (15 minuten)

 • Documentaire monteren (45 minuten)

 • Pauze (25 minuten)

 • Filmpjes bekijken en bespreken (20 minuten)

Praktische info

 • Geschikt voor bovenbouw VO en MBO

 • Duur: 3 uur

 • Prijs: € 9,50 per leerling

 • Groepsgrootte: 20-60 leerlingen

 • Begeleiding: Er is één begeleider van Beeld en Geluid per workshop. 

 • Voorbereiding: download de handleiding voor begeleiders.

Docententrainingen

Beeld en Geluid wil bijdragen aan de (verdere) ontwikkeling van mediawijze leraren. We ondersteunen docenten die hun mediakennis en -vaardigheden willen vergroten en vol vertrouwen in willen zetten. Dat doen we in meetups met vakgenoten en praktische trainingen, die direct in de klas zijn toe te passen. Op 4 juni 2019 bieden we de training Wij-Zij: Polarisatie in de klas aan. We zoomen in op de rol van de media en journalistiek en staan stil bij hoe je je er bewust of onbewust door laat beïnvloeden. Met een exclusieve lezing van Bart Brandsma.

Lees meer

KinderRadioFabriek

Op 6 november 2019 is het al 100 jaar geleden sinds de eerste radio-uitzending. In de KinderRadioFabriek nemen we je mee terug naar toen. En kijken we vooruit: luisteren wij in de toekomst nog naar radio? Maar bovenal ga je hier zelf doen! In de KinderRadiofabriek worden alle kinderen radiomaker!

Vanaf 6 juli te boeken.

Informatie voor spreekbeurt of werkstuk

Maak je een spreekbeurt of werkstuk over de Nederlandse radio en televisie, over mediageschiedenis of over Beeld en Geluid? We hebben een overzicht voor je gemaakt van de plekken waar je informatie kunt vinden.

Gebruikersvoorwaarden

Lees de gebruikersvoorwaarden en hier de eindgebruikersvoorwaarden