Je bevindt je hier:

Audiovisuele collectie veiligstellen

Heeft jouw organisatie audiovisueel materiaal en wil je dit duurzaam bewaren voor de toekomst? Huur dan bij Beeld & Geluid digitale archiefruimte.

DAAN Tenancy

Organisaties met een eigen (grote of kleine) collectie audiovisueel materiaal kunnen dit onderbrengen bij Beeld & Geluid. Dit noemen we DAAN Tenancy. Als tenant ‘huur’ je een stukje digitale archiefruimte bij Beeld & Geluid. Je stelt je audiovisuele materiaal met de nieuwste technieken veilig voor de toekomst. En je kunt het beschikbaar stellen voor hergebruik door derden. 

Het digitale hart van Beeld & Geluid is DAAN. Dit systeem zorgt voor een veilige digitale opslag van al het archiefmateriaal en maakt het toegankelijk voor hergebruik. 

Voor wie?

Tal van commerciële en non-commerciële organisaties brengen hun materiaal onder bij Beeld & Geluid, waaronder mediabedrijven, stadsarchieven, musea en erfgoedinstellingen. Het is voor veel organisaties technisch ingewikkeld en kostbaar om dit zelf te doen. 

Hergebruik van audiovisueel materiaal

Ook andere gebruikers van DAAN kunnen het Tenancy-materiaal (indien overeengekomen) opzoeken. Een producent, mediamaker of omroep kan interesse hebben om een item te hergebruiken, bijvoorbeeld in een documentaire of een televisieprogramma.

Beschikbaar via portals 

Beeld & Geluid zorgt voor optimale toegang tot de collecties. Dit kan via portals waar mediaprofessionals, publiek, scholen en onderzoeksinstellingen het archief doorzoeken. Er zijn vier portals: 

  • General Public Portal. Voor het algemene publiek - zoeken.beeldengeluid.nl
  • Media Professionals Portal (DAAN). Geavanceerde portal voor professionele mediaorganisaties - DAAN
  • Beeld en Geluid op School. Gecureerde collectie voor basis- en voortgezet onderwijs - Beeld & Geluid op School
  • Clariah Media Suite. Voor studenten en onderzoekers van universiteiten die onderzoeksprojecten uitvoeren met betrekking tot media - Clariah

Als tenant geef je aan of en hoe het materiaal vindbaar mag zijn via deze portals. Er is geen sprake van rechtenoverdracht, de hurende organisatie houdt volledige zeggenschap over het materiaal.   

Opties en kosten DAAN Tenancy 

De DAAN Tenancy kan in overleg worden aangepast tot een pakket op maat. Denk bijvoorbeeld aan het digitaliseren van analoog materiaal, archivering van afwijkende fileformaten en het aanpassen van de metadata-wensen.

Het tarief voor een DAAN Tenancy bestaat uit eenmalige opstartkosten en jaarlijkse kosten voor opslag en beschikbaarstelling van het materiaal. Neem contact op voor een kostenindicatie.

Geïnteresseerd? 

Wij bespreken graag jouw vragen en wensen over duurzame opslag van het kostbare audiovisuele materiaal en kunnen je een vrijblijvende prijsopgave doen.

 

Contact

Tessel Vleeskens, Productmanager Archiefdiensten Beeld & Geluid