Je bevindt je hier:

Collectie voor makers en professionals

Beeld & Geluid beheert één van de grootste audiovisuele collecties ter wereld: radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en mediagerelateerde objecten.

Thumbnail van de collectietrailer: Jongen kijkt in knikker, in de video zelf zitten tig fragmenten uit onze collectie en de breedte ervan. Van animatie, tot zeilwedstrijden en van instructievideo's tot films en series.

De brede, dagelijks groeiende mediacollectie is uitermate geschikt voor research voor, en hergebruik in nieuwe films, documentaires, televisie- en radioproducties en in nieuwe mediavormen.

Collectie gebruiken

Beeld & Geluid beheert een groot aantal archieven, onder meer van de publieke omroep. Afhankelijk van de gebruiker, het gebruik en de auteursrechten op het collectiemateriaal zijn er verschillende manieren om de collectie in te zien en te gebruiken voor nieuw werk.

DAAN, onze digitale catalogus

Als mediaprofessional kan je met een aansluiting op de portal DAAN (Digitaal Audiovisueel Archief van Nederland) een groot deel van de enorme mediacollectie direct bekijken, beluisteren én bestellen. Een DAAN-aansluiting houdt in dat je vanaf jouw werkplek tegen een kleine maandelijkse vergoeding direct toegang hebt tot deze portal.

Direct naar DAAN     Aanvraag DAAN-aansluiting

Collectie bekijken bij Beeld & Geluid

Wil je zonder aansluiting via DAAN onze collectie doorzoeken én direct materiaal bekijken, bijvoorbeeld eenmalig of voor een kort project? In onze mediatheek kun je gratis al het digitale materiaal uit onze collectie bekijken en beluisteren. De mediatheek vind je bij Beeld & Geluid op het Media Park in Hilversum. Open op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur, voor toegang dien je een tijdslot te reserveren. Voor vragen over je gemaakte afspraak mail je met info@beeldengeluid.nl. Voor je reservering bewaren wij je persoonsgegevens, zie ook onze privacyverklaring
Let op: je reserveert een tijdslot voor je hele bezoek. Heb je meer tijd nodig, reserveer dan een extra tijdslot.  

Reserveer tijdslot Klantenservice

Materiaal aanvragen

Mediaprofessionals kunnen via zoeken.beeldengeluid.nl - net als iedereen - ook zonder DAAN-aansluiting een groot deel van de collectie doorzoeken. Ook hier kan gevonden materiaal direct aangevraagd worden, zij het alleen voor privé-gebruik. Weet je precies welk fragment je wilt gebruiken voor een professionele productie? Dan kan je online een aanvraag doen voor professioneel gebruik.

Contact voor zakelijke archiefgebruik

Mediaprofessionals kunnen voor alle vragen over archiefgebruik contact opnemen met: zakelijk@beeldengeluid.nl of 035 6775555 - optie 2 (ma t/m vr 8.30 - 17.30 uur).

Gebouw Beeld & Geluid

Tarieven en licenties

Aan professionele bestellingen voor hergebruik zijn veelal kosten verbonden voor licenties, techniek en dienstverlening. De licentiekosten hangen af van het beoogd gebruik en worden vastgesteld in overleg met de rechthebbende. Beeld & Geluid zorgt voor de afdracht.

Bij complexe researchvragen kunnen onze experts je tegen een vaststaand tarief helpen het juiste materiaal voor jouw productie te vinden.

Neem voor informatie over de verwachte tarieven en licentiekosten contact op met ons Team Zakelijke Dienstverlening.

Bekijk de tarieven     Gebruikersvoorwaarden DAAN

Logo van de Media Suite

CLARIAH Media Suite voor onderzoekers

Ben je een onderzoeker of student en ben je op zoek naar multimediale bronnen voor je onderzoek? De Media Suite is dé tool voor jou. Dit online platform, onderdeel van een landelijke ICT-infrastructuur ontwikkeld binnen CLARIAH, brengt verschillende media-gerelateerde collecties samen. Hier vind je geluid, (bewegend) beeld en tekst uit diverse bronnen zoals radio, televisie, film, kranten en meer. Deze veelzijdigheid maakt de Media Suite geschikt voor zowel specifieke onderwerpsgerichte onderzoeken als studies naar media zelf.  Als onderzoeker of student in de geestes- en sociale wetenschappen kun je eenvoudig inloggen met je universitaire account en kosteloos gebruikmaken van de aanwezige collecties. 

Ontdek de Media Suite

Data voor erfgoedprofessionals

Beeld & Geluid geeft toegang tot meer dan 2,5 miljoen items uit onze rijke collectie voor ontwikkelaars, onderzoekers, erfgoedprofessionals en enthousiaste liefhebbers. Ons doel is om derde partijen in staat te stellen om onze collectiedata te (her)gebruiken. Het Dataplatform biedt directe toegang tot onze datasets en bevat gedetailleerde informatie, documentatie en inspirerende voorbeelden van hergebruik. Onze digitale collecties en metadata zijn beschikbaar in verschillende vormen: linked data, data dump, via APIs of Wikimedia Commons. Zolang het auteursrecht het toelaat, staat het iedereen vrij om de data te gebruiken.

Zwart-wit beeld van straat in een stad, met tramrails, fietsers en paard en wagen

Gratis hergebruik Open Beelden

Een deel van de collectie valt onder het publiek domein; de rechten daarop zijn vervallen. Ander materiaal is door de houders van het auteursrecht beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licentie. Dit materiaal is gratis te gebruiken. Wel kunnen er een aantal voorwaarden aan verbonden zijn, zoals naamsvermelding of een beperking tot niet-commercieel gebruik. 

Ga naar Open Beelden

Materiaal aanbieden

Beeld & Geluid bewaart een groeiende collectie van de Nederlandse mediacultuur. Wil je iets aanbieden als schenking? We horen het graag! Gebruik het formulier, zodat we je aanbod zo goed mogelijk kunnen beoordelen.

Audiovisuele collectie veiligstellen

Heeft jouw organisatie audiovisueel materiaal en wil je dit duurzaam bewaren voor de toekomst? Huur dan bij Beeld & Geluid digitale archiefruimte. Dit noemen we DAAN Tenancy. Als tenant ‘huur’ je een stukje digitale archiefruimte bij Beeld & Geluid. 

REMIX Fest 2023. Studenten aan kunstacademies luisteren in de zaal naar Kris Petrasova. Hoe gebruik je archief in je werk? Foto: Jelmer de Haas.

REMIX Fest 2023. Studenten aan kunstacademies leren hoe je archieven kunt gebruiken. (Foto: Jelmer de Haas)

Projecten en bijeenkomsten

Beeld & Geluid is (mede)organisator van een aantal (talentontwikkelings)projecten en -bijeenkomsten die het hergebruik van de collectie stimuleren, die inspireren of die discussie over media faciliteren. Een aantal voorbeelden:

Projecten

 

REMIX Fest

Beeld & Geluid organiseert jaarlijks een dag voor studenten (en studieleiders) van film- en kunstacademies, volledig gericht op wat audiovisuele archieven hen te bieden hebben. De derde editie van REMIX Fest vindt plaats op vrijdag 18 oktober.

Open Archief

Het Nieuwe Instituut en Beeld & Geluid nodigden een aantal makers uit onderzoek te doen naar het gebruik van open archieven en nieuwe werken te creëren met archiefstukken afkomstig van de open digitale collecties van beide instituten. Meer informatie

RE:VIVE

RE:VIVE brengt archieven en muzikanten samen en werkt daarvoor samen met onder meer EYE Filmmuseum, Dekmantel, Red Light Radio, het Muziekgebouw aan ‘t IJ en DiscogsMeer informatie

Meer video's

Blader voor video's over afgeronde projecten en trailers door ons Vimeo-kanaal Voor en door makers

Bijeenkomsten en debatten

Bij Beeld & Geluid vinden regelmatig voor mediaprofessionals interessante/relevante bijeenkomsten en debatten plaats. Soms organiseren wij deze zelf, soms in nauwe samenwerking (zoals Cross Media Café met Media Perspectives) en andere keren zijn wij vooral gastheer. Kijk in onze agenda voor de komende bijeenkomsten.

Agenda voor mediaprofessionals

Bekijk agenda