Je bevindt je hier:

Collectie voor makers en professionals

Beeld & Geluid beheert één van de grootste audiovisuele collecties ter wereld: radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en mediagerelateerde objecten.

Thumbnail van de collectietrailer: Jongen kijkt in knikker, in de video zelf zitten tig fragmenten uit onze collectie en de breedte ervan. Van animatie, tot zeilwedstrijden en van instructievideo's tot films en series.

De brede, dagelijks groeiende mediacollectie is uitermate geschikt voor research voor, en hergebruik in nieuwe films, documentaires, televisie- en radioproducties en in nieuwe mediavormen.

Collectie gebruiken

Beeld & Geluid beheert een groot aantal archieven, onder meer van de publieke omroep. Afhankelijk van de gebruiker, het gebruik en de auteursrechten op het collectiemateriaal zijn er verschillende manieren om de collectie in te zien en te gebruiken voor nieuw werk.

DAAN, onze digitale catalogus

Als mediaprofessional kan je met een aansluiting op de portal DAAN (Digitaal Audiovisueel Archief van Nederland) een groot deel van de enorme mediacollectie direct bekijken, beluisteren én bestellen. Een DAAN-aansluiting houdt in dat je vanaf jouw werkplek tegen een kleine maandelijkse vergoeding direct toegang hebt tot deze portal.

Direct naar DAAN     Aanvraag DAAN-aansluiting

Zonder aansluiting op DAAN

De collectie bekijken bij Beeld & Geluid

Wil je zonder aansluiting via DAAN onze collectie doorzoeken én direct materiaal bekijken, bijvoorbeeld eenmalig of voor een kort project?

Onze mediatheek bij de klantenservice is op afspraak open op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Hier kun je gratis al het digitale materiaal uit onze collectie bekijken en beluisteren. Je vindt 'm op verdieping -1 in ons pand. 
Let op: het reserveren van een tijdslot voor je hele bezoek aan de klantenservice is verplicht. Heb je meer tijd nodig, reserveer dan een extra tijdslot. 

Reserveer tijdslot Klantenservice

Voor je reservering bewaren wij je persoonsgegevens, bekijk hiervoor onze privacyverklaring. Heb je nog vragen of wil je jouw gemaakte afspraak annuleren? Stuur een e-mail naar info@beeldengeluid.nl

Materiaal aanvragen

Mediaprofessionals kunnen via zoeken.beeldengeluid.nl - net als iedereen - ook zonder DAAN-aansluiting een groot deel van de collectie doorzoeken. Ook hier kan gevonden materiaal direct aangevraagd worden, zij het alleen voor privé-gebruik. Weet je precies welk fragment je wilt gebruiken voor een professionele productie? Dan kan je online een aanvraag doen voor professioneel gebruik.

Mediaprofessionals kunnen voor alle vragen over archiefgebruik contact opnemen met: zakelijk@beeldengeluid.nl.

Gebouw Beeld & Geluid

Tarieven en licenties

Algemene Gebuikersvoorwaarden Beeld & Geluid Digitaal Archief

Aan professionele bestellingen voor hergebruik zijn veelal kosten verbonden voor licenties, techniek en dienstverlening. De licentiekosten hangen af van het beoogd gebruik en worden vastgesteld in overleg met de rechthebbende. Beeld & Geluid zorgt voor de afdracht.

Bij complexe researchvragen kunnen onze experts je tegen een vaststaand tarief helpen het juiste materiaal voor jouw productie te vinden.

Neem voor informatie over de verwachte tarieven en licentiekosten contact op met ons Team Zakelijke Dienstverlening.

Bekijk de tarieven     Gebruikersvoorwaarden DAAN

Zwart-wit beeld van straat in een stad, met tramrails, fietsers en paard en wagen

Gratis hergebruik Open Beelden

Een deel van de collectie valt onder het publiek domein; de rechten daarop zijn vervallen. Ander materiaal is door de houders van het auteursrecht beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licentie. Dit materiaal is gratis te gebruiken. Wel kunnen er een aantal voorwaarden aan verbonden zijn, zoals naamsvermelding of een beperking tot niet-commercieel gebruik. 

Ga naar Open Beelden

Materiaal aanbieden

Beeld & Geluid bewaart een groeiende collectie van de Nederlandse mediacultuur. Wil je iets aanbieden als schenking? We horen het graag! Gebruik het formulier, zodat we je aanbod zo goed mogelijk kunnen beoordelen.

Digitale archiefruimte huren

Als organisatie of bedrijf kan je een stukje DAAN huren. Jouw audiovisuele content staat dan duurzaam en veilig gearchiveerd. En kan door publiek, mediamakers, onderzoekers en in het onderwijs hergebruikt worden. We hebben verschillende tenancy-pakketten.

Rossella Biscotti spreekt publiek toe tijdens REMIX Fest 2022

Rossella Biscotti spreekt in Beeld & Geluid publiek toe tijdens REMIX Fest 2022 (foto: Anna van Kooij)

Projecten en bijeenkomsten

Beeld & Geluid is (mede)organisator van een aantal (talentontwikkelings)projecten en -bijeenkomsten die het hergebruik van de collectie stimuleren, die inspireren of die discussie over media faciliteren. Een aantal voorbeelden:

Projecten

 

REMIX Fest

Beeld & Geluid organiseert jaarlijks een dag voor studenten (en studieleiders) van film- en kunstacademies, volledig gericht op wat audiovisuele archieven hen te bieden hebben. De tweede editie van REMIX Fest vindt plaats op 5 oktober. Meer informatie en tickets.

Open Archief

Het Nieuwe Instituut en Beeld & Geluid nodigden een aantal makers uit onderzoek te doen naar het gebruik van open archieven en nieuwe werken te creëren met archiefstukken afkomstig van de open digitale collecties van beide instituten. Meer informatie

RE:VIVE

RE:VIVE brengt archieven en muzikanten samen en werkt daarvoor samen met onder meer EYE Filmmuseum, Dekmantel, Red Light Radio, het Muziekgebouw aan ‘t IJ en DiscogsMeer informatie

Meer video's

Blader voor video's over afgeronde projecten en trailers door ons Vimeo-kanaal Voor en door makers

Bijeenkomsten en debatten

Bij Beeld & Geluid vinden regelmatig voor mediaprofessionals interessante/relevante bijeenkomsten en debatten plaats. Soms organiseren wij deze zelf, soms in nauwe samenwerking (zoals Cross Media Café met Media Perspectives) en andere keren zijn wij vooral gastheer. Kijk in onze agenda voor de komende bijeenkomsten.