You are here:

Collectie

Beeld en Geluid is het instituut voor media. We beheren een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites en mediagerelateerde objecten.

Digitale opslag

Wat zit er in de collectie?

Als instituut voor mediacultuur beheert Beeld en Geluid een mediacollectie in de breedste zin van het woord, van geschreven pers, film, radio en televisie tot computergames, online video en websites, al dan niet professioneel geproduceerd. Een groot deel van deze collectie is digitaal opgeslagen. We beheren deze digitale collectie op dusdanig betrouwbare en duurzame wijze dat we als eerste nationale audiovisuele archief ter wereld zijn onderscheiden met het Data Seal of Approval.

De collectie is gebouwd op vier thematische pijlers: ‘Nieuws, informatie en actualiteiten’, ‘Cultuur en entertainment’, ‘Amateur- en bedrijfsproducties’, en ‘Medialandschap’.

Lees het Collectieplan (2019)

Lees meer
De tafel van De Wereld Draait Door

Aanwinst van de maand

Op vrijdag 27 maart werd de laatste aflevering van het nu al iconische programma De Wereld Draait Door uitgezonden door BNNVARA. Voor Beeld en Geluid was het meteen duidelijk dat we een aantal beeldbepalende elementen uit dit programma voor het nageslacht wilden bewaren. En dat is gelukt! Belangrijkste aanwinst is de niet te missen, enorme tafel, de plek waar het allemaal gebeurde in DWDD en waar Matthijs van Nieuwkerk zijn gasten ontving.

Naast de tafel mogen we ook zes stoelen, een kostuum van Matthijs van Nieuwkerk, het laatste draaiboek van het programma en een tweetal ‘bolletjespanelen’ uit het decor toevoegen aan de collectie.

Overigens heeft de tafel van DWDD ook een plek gekregen in de Volkskrant-serie Een Geschiedenis van de Nederlandse Popcultuur in 100 Voorwerpen. In het Noordbrabants Museum in Den Bosch draait op dit moment de tentoonstelling Asjemenou die is gebaseerd op deze lijst.

 

Gebruik van de collectie

Je kunt een deel van onze collectie online bekijken en beluisteren op in.beeldengeluid.nl. Hier vind je de items waarvoor we toestemming hebben om ze online te publiceren. Ander materiaal kun je wel doorzoeken, maar alleen bekijken bij onze klantenservice in Hilversum of door het aan te vragen als download voor privégebruik.

De collectie bekijken bij Beeld en Geluid

Bij de klantenservice kun je kosteloos de volledige gedigitaliseerde collectie bekijken en beluisteren. Deze is geopend op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Je vindt 'm op verdieping -1 in ons pand. 
Let op: reserveren van een tijdslot is verplicht.

Voor je reservering bewaren wij je persoonsgegevens, bekijk hiervoor onze privacyverklaring. Heb je nog vragen of wil je jouw gemaakte afspraak annuleren? Stuur een e-mail naar info@beeldengeluid.nl.

Onze papieren collectie, met onder andere RTV-gidsen en productiedocumentatie, is hier ook op afspraak in te zien. Neem daarvoor contact met ons op.

Onze perscollectie is te raadplegen bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Aanvragen voor privégebruik

Via zoeken.beeldengeluid.nl doorzoek je onze volledige digitale catalogus en kun je items aanvragen voor privégebruik.

Bestellen voor zakelijk gebruik

Voor mediaprofessionals en docenten bieden wij toegang tot de collectie via verschillende platforms. Heb je hier (nog) geen account? Dan kun je ook je zakelijke aanvraag via onderstaand formulier indienen. 

Contact

Kun je niet vinden wat je zoekt of heb je een andere vraag over het zoeken of bestellen van materiaal? Neem contact met ons op.

E info@beeldengeluid.nl

Groningen

Gratis hergebruik op Open Beelden

Op openbeelden.nl kun je een klein deel van de Beeld en Geluid-collectie gratis bekijken en downloaden. Dit materiaal mag je kosteloos hergebruiken omdat het in het publiek domein valt of omdat het door de auteursrechthebbenden beschikbaar is gesteld onder een Creative Commons-licentie. In deze licentie kan een aantal voorwaarden verbonden zijn aan het hergebruik, zoals naamsvermelding of enkel het gebruik in niet-commerciële uitingen.

Ontdek Open Beelden
Screenshot uit Rijdend belasting kantoor met moeder en kind die voorbij de bus lopen.

Bron: Still uit Rijdend belasting kantoor, Polygoon Hollands Nieuws, week 5 uit 1969

Parel van de maand: november

Er waren tijden dat de Belastingdienst naar de mensen toekwam. Als eerste gemeente in Nederland beschikt Amersfoort in 1969 over een rijdend bijkantoor van de Gemeentelijke Belastingdienst. De belastingbus rijdt naar de dichtbevolkte buitenwijken waar de bewoners ter plekke hun riool- en huisvuilbelastingen kunnen betalen. “Met de melkhandelaar, de bakker en de kruidenier, is nu ook de Amersfoortse Belastingdienst op weg gegaan naar zijn klanten.”

Alle parels

Materiaal aanbieden

Beeld en Geluid bewaart een groeiende collectie van de Nederlandse mediacultuur. We zijn altijd op zoek naar mooie aanvullingen. Wil je iets aanbieden als schenking? Meld het dan aan via het formulier, zodat we je aanbod goed kunnen beoordelen.

Digitale archiefruimte huren

Als organisatie of bedrijf kan je een stukje DAAN huren. Jouw audiovisuele content staat dan duurzaam en veilig gearchiveerd. En kan door publiek, mediamakers en onderzoekers en in het onderwijs hergebruikt worden. We hebben verschillende tenancy-pakketten.