Collectie

Beeld & Geluid is het instituut voor media. We beheren een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites en mediagerelateerde objecten.

Meneer de Uil uit de televisieserie 'De Fabeltjeskrant' zit op een tak en leest voor uit de krant.
Foto van een serverruimte, ingezoomd op harde schijven waar groene lampjes branden

Wat zit er in de collectie?

Als instituut voor mediacultuur beheert Beeld & Geluid een mediacollectie in de breedste zin van het woord, van geschreven pers, film, radio en televisie tot computergames, online video en websites, al dan niet professioneel geproduceerd. Een groot deel van deze collectie is digitaal opgeslagen. We beheren deze digitale collectie op dusdanig betrouwbare en duurzame wijze dat we als eerste nationale audiovisuele archief ter wereld zijn onderscheiden met het Data Seal of Approval.

De collectie is gebouwd op vier thematische pijlers: ‘Nieuws, informatie en actualiteiten’, ‘Cultuur en entertainment’, ‘Amateur- en bedrijfsproducties’, en ‘Medialandschap’. Sinds 2021 is hier met de fusie van Beeld & Geluid in Den Haag 'Communicatiecultuur' aan toegevoegd. 

Lees het Collectieplan (2019)

Lees meer over onze collectiepijlers
Dinerkaart

Collectieparels

Bekijk onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Bekijk de parels

Gebruik van de collectie

Je kunt een deel van onze collectie online bekijken en beluisteren op zoeken.beeldengeluid.nl. Hier vind je de items waarvoor we toestemming hebben om ze online te publiceren. Ander materiaal kun je wel doorzoeken, maar alleen bekijken in onze mediatheek in Hilversum of aanvragen als download voor privégebruik.

De collectie bekijken bij Beeld & Geluid

De mediatheek is op afspraak open op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Hier kun je gratis al het digitale materiaal uit onze collectie bekijken en beluisteren. Je vindt de mediatheek bij de klantenservice op verdieping -1 in ons pand. 

Let op: het reserveren van een tijdslot voor je hele bezoek is verplicht. Heb je meer tijd nodig, reserveer dan een extra tijdslot. 

Voor je reservering bewaren wij je persoonsgegevens, bekijk hiervoor onze privacyverklaring. Heb je nog vragen of wil je jouw gemaakte afspraak annuleren? Stuur een e-mail naar info@beeldengeluid.nl

Aanvragen voor privégebruik

Via zoeken.beeldengeluid.nl doorzoek je onze volledige digitale catalogus en kun je items aanvragen voor privégebruik.

Bestellen voor zakelijk gebruik

Voor mediaprofessionals en docenten bieden wij toegang tot de collectie via verschillende platforms. Heb je hier (nog) geen account? Dan kun je ook je zakelijke aanvraag via onderstaand formulier indienen. 

Contact

Kun je niet vinden wat je zoekt of heb je een andere vraag over het zoeken of bestellen van materiaal? Neem contact met ons op.

E info@beeldengeluid.nl

Archiefbeeld Groningen in 1919

Gratis hergebruik op Open Beelden

Op openbeelden.nl kun je een klein deel van de Beeld & Geluid-collectie gratis bekijken en downloaden. Dit materiaal mag je kosteloos hergebruiken omdat het in het publiek domein valt of omdat het door de auteursrechthebbenden beschikbaar is gesteld onder een Creative Commons-licentie. In deze licentie kan een aantal voorwaarden verbonden zijn aan het hergebruik, zoals naamsvermelding of enkel het gebruik in niet-commerciële uitingen.

Ontdek Open Beelden

Materiaal aanbieden

Beeld & Geluid bewaart een groeiende collectie van de Nederlandse mediacultuur. We zijn altijd op zoek naar mooie aanvullingen. Wil je iets aanbieden als schenking? Meld het dan aan via het formulier, zodat we je aanbod goed kunnen beoordelen.