Je bevindt je hier:

Collectie

Beeld en Geluid is het instituut voor media. We beheren een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites en mediagerelateerde objecten.

Digitale opslag

Wat zit er in de collectie?

Als instituut voor mediacultuur beheert Beeld en Geluid een mediacollectie in de breedste zin van het woord, van geschreven pers, film, radio en televisie tot computergames, online video en websites, al dan niet professioneel geproduceerd. Een groot deel van deze collectie is digitaal opgeslagen. We beheren deze digitale collectie op dusdanig betrouwbare en duurzame wijze dat we als eerste nationale audiovisuele archief ter wereld zijn onderscheiden met het Data Seal of Approval.

De collectie is gebouwd op vier thematische pijlers: ‘Nieuws, informatie en actualiteiten’, ‘Cultuur en entertainment’, ‘Amateur- en bedrijfsproducties’, en ‘Medialandschap’.

Lees het Collectieplan (2019)

Lees meer
Uitnodiging voor bezichtiging AVRO-hek.

Aanwinst van de maand

Beeld en Geluid heeft een bijzondere uitnodiging ontvangen voor haar collectie. Deze is namelijk afkomstig van Gerrit van der Veen, beeldhouwer en een van de leiders van het Nederlands verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1936 vervaardigde Van der Veen in opdracht van de AVRO een hekwerk, te plaatsen bij de omroep. Dit hek maakt ook onderdeel uit van de collectie van Beeld en Geluid. De uitnodiging, uitgegeven door Van der Veen zelf, voegt hier een persoonlijke noot aan toe. Deze laat zien dat vóór de officiële onthulling, voor genodigden tevens een 'vertrouwelijke' bezichtiging was, in het atelier van de beeldhouwer zelf.

Gerrit van der Veen was bekend als beeldhouwer, maar vooral over zijn daden als verzetsman is veel geschreven. Hij viel uiteindelijk ook in handen van de tegenstanders, wat hij in 1944 met zijn leven moest bekopen. Omroep MAX maakte in 2019 een documentaire over het leven van de kunstenaar.

Gebruik van de collectie

Je kunt een deel van onze collectie online bekijken en beluisteren op zoeken.beeldengeluid.nl. Hier vind je de items waarvoor we toestemming hebben om ze online te publiceren. Ander materiaal kun je wel doorzoeken, maar alleen bekijken bij onze klantenservice in Hilversum of door het aan te vragen als download voor privégebruik.

De collectie bekijken bij Beeld en Geluid

In verband met de huidige coronamaatregelen is de klantenservice gesloten t/m 9 februari 2021.

Bij de klantenservice kun je kosteloos de volledige gedigitaliseerde collectie bekijken en beluisteren. Deze is vanaf 9 februari 2021 geopend op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Je vindt 'm op verdieping -1 in ons pand. 
Let op: reserveren van een tijdslot is verplicht.

Voor je reservering bewaren wij je persoonsgegevens, bekijk hiervoor onze privacyverklaring. Heb je nog vragen of wil je jouw gemaakte afspraak annuleren? Stuur een e-mail naar info@beeldengeluid.nl.

Onze papieren collectie, met onder andere RTV-gidsen en productiedocumentatie, is hier ook op afspraak in te zien. Neem daarvoor contact met ons op.

Onze perscollectie is te raadplegen bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Aanvragen voor privégebruik

Via zoeken.beeldengeluid.nl doorzoek je onze volledige digitale catalogus en kun je items aanvragen voor privégebruik.

Bestellen voor zakelijk gebruik

Voor mediaprofessionals en docenten bieden wij toegang tot de collectie via verschillende platforms. Heb je hier (nog) geen account? Dan kun je ook je zakelijke aanvraag via onderstaand formulier indienen. 

Contact

Kun je niet vinden wat je zoekt of heb je een andere vraag over het zoeken of bestellen van materiaal? Neem contact met ons op.

E info@beeldengeluid.nl

Groningen

Gratis hergebruik op Open Beelden

Op openbeelden.nl kun je een klein deel van de Beeld en Geluid-collectie gratis bekijken en downloaden. Dit materiaal mag je kosteloos hergebruiken omdat het in het publiek domein valt of omdat het door de auteursrechthebbenden beschikbaar is gesteld onder een Creative Commons-licentie. In deze licentie kan een aantal voorwaarden verbonden zijn aan het hergebruik, zoals naamsvermelding of enkel het gebruik in niet-commerciële uitingen.

Ontdek Open Beelden
Screenshot uit 'Feestelijke sfeer in somber jaargetijde' (1964) van kerstballen in warenhuis

Bron: Still uit Feestelijke sfeer in somber jaargetijde, Polygoon Hollands Nieuws, week 51 uit 1964

Parel van de maand: december

Eind december 1964. In de donkere dagen voor Kerstmis gaan mensen erop uit in de feestelijk verlichte stad om de laatste inkopen van het jaar te doen. Winkels met ontelbare etalages doen hun best om van kijkers kopers te maken. Het winkelende publiek vergaapt zich aan het breed uitgestalde glinsterende assortiment aan allerhande Kerstversieringen en -decoraties, Kerst- en Nieuwjaarskaarten. In deze periode waarin in al dat licht het donker verdrijft, zeggen wij: de beste wensen voor die beste mensen!

Alle parels

Materiaal aanbieden

Beeld en Geluid bewaart een groeiende collectie van de Nederlandse mediacultuur. We zijn altijd op zoek naar mooie aanvullingen. Wil je iets aanbieden als schenking? Meld het dan aan via het formulier, zodat we je aanbod goed kunnen beoordelen.

Digitale archiefruimte huren

Als organisatie of bedrijf kan je een stukje DAAN huren. Jouw audiovisuele content staat dan duurzaam en veilig gearchiveerd. En kan door publiek, mediamakers en onderzoekers en in het onderwijs hergebruikt worden. We hebben verschillende tenancy-pakketten.