You are here:

Collectie

Beeld en Geluid is het instituut voor media. We beheren een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites en mediagerelateerde objecten.

Digitale opslag

Wat zit er in de collectie?

Als instituut voor mediacultuur beheert Beeld en Geluid een mediacollectie in de breedste zin van het woord, van geschreven pers, film, radio en televisie tot computergames, online video en websites, al dan niet professioneel geproduceerd. Een groot deel van deze collectie is digitaal opgeslagen. We beheren deze digitale collectie op dusdanig betrouwbare en duurzame wijze dat we als eerste nationale audiovisuele archief ter wereld zijn onderscheiden met het Data Seal of Approval.

De collectie is gebouwd op vier thematische pijlers: ‘Nieuws, informatie en actualiteiten’, ‘Cultuur en entertainment’, ‘Amateur- en bedrijfsproducties’, en ‘Medialandschap’.

Lees het Collectieplan (2019)

Lees meer

Aanwinst van de maand

Nog op tijd voor de finale van 2020, zijn er een aantal bekende objecten uit Wie is de mol? toegevoegd aan de collectie van Beeld en Geluid. Het programma viert dit jaar zijn 20-jarig jubileum en wordt daarom uitgelicht in onze Experience.

Gebruik van de collectie

Je kunt een deel van onze collectie online bekijken en beluisteren op in.beeldengeluid.nl. Hier vind je de items waarvoor we toestemming hebben om ze online te publiceren. Ander materiaal kun je wel doorzoeken, maar alleen bekijken bij onze klantenservice in Hilversum of door het aan te vragen als download voor privégebruik.

Toegang op locatie

Bij de klantenservice kun je kosteloos de volledige gedigitaliseerde collectie bekijken en beluisteren. Deze is geopend op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Je vindt 'm op verdieping -1 in ons pand. 

Onze papieren collectie, met onder andere RTV-gidsen en productiedocumentatie, is hier ook op afspraak in te zien. Neem daarvoor contact met ons op.

Onze perscollectie is te raadplegen bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Aanvragen voor privégebruik

Via zoeken.beeldengeluid.nl doorzoek je onze volledige digitale catalogus en kun je items aanvragen voor privégebruik.

Bestellen voor zakelijk gebruik

Voor mediaprofessionals en docenten bieden wij toegang tot de collectie via verschillende platforms. Heb je hier (nog) geen account? Dan kun je ook je zakelijke aanvraag via onderstaand formulier indienen. 

Contact

Kun je niet vinden wat je zoekt of heb je een andere vraag over het zoeken of bestellen van materiaal? Neem contact op met ons klantcontactcentrum.

E klantcontactcentrum@beeldengeluid.nl

Groningen

Gratis hergebruik op Open Beelden

Op openbeelden.nl kun je een klein deel van de Beeld en Geluid-collectie gratis bekijken en downloaden. Dit materiaal mag je kosteloos hergebruiken omdat het in het publiek domein valt of omdat het door de auteursrechthebbenden beschikbaar is gesteld onder een Creative Commons-licentie. In deze licentie kan een aantal voorwaarden verbonden zijn aan het hergebruik, zoals naamsvermelding of enkel het gebruik in niet-commerciële uitingen.

Ontdek Open Beelden

Parel van de maand: maart

Ondertussen in 1949: in de virus-laboratoria van het Instituut voor Preventieve Geneeskunde van de Leidse universiteit doet men onderzoek naar de aard van het influenzavirus. Voor het verzamelen en vervoeren van onderzoeksmateriaal wordt vloeibare lucht gekoeld tot 180 graden onder nul. “Even gorgelen met een beetje zout water achter in de keel. Het spoelvocht waarin zich dan mogelijk het virus bevindt, wordt in steriele buizen in het koude-apparaat geplaatst.”  Vervolgens gaat het onderzoek verder in de laboratoria, op zoek naar een goed middel in de strijd tegen de griep.

(Bron: Strijd tegen de griep, onderzoek in de virus laboratoria van de Leidse Universiteit, Polygoon Hollands Nieuws, 1949)

Alle parels

Materiaal aanbieden

Beeld en Geluid bewaart een groeiende collectie van de Nederlandse mediacultuur. We zijn altijd op zoek naar mooie aanvullingen. Wil je iets aanbieden als schenking? Meld het dan aan via het formulier, zodat we je aanbod goed kunnen beoordelen.