You are here:

Collectie

Beeld en Geluid is het instituut voor media. We beheren een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites en mediagerelateerde objecten.

Digitale opslag

Wat zit er in de collectie?

Als instituut voor mediacultuur beheert Beeld en Geluid een mediacollectie in de breedste zin van het woord, van geschreven pers, film, radio en televisie tot computergames, online video en websites, al dan niet professioneel geproduceerd. Een groot deel van deze collectie is digitaal opgeslagen. We beheren deze digitale collectie op dusdanig betrouwbare en duurzame wijze dat we als eerste nationale audiovisuele archief ter wereld zijn onderscheiden met het Data Seal of Approval.

De collectie is gebouwd op vier thematische pijlers: ‘Nieuws, informatie en actualiteiten’, ‘Cultuur en entertainment’, ‘Amateur- en bedrijfsproducties’, en ‘Medialandschap’.

Lees het Collectieplan (2019)

Lees meer
Aanwinst: Hans Eysvogel

Aanwinst van de maand

Hans Eysvogel (1927-2019) is een leven lang als hippisch verslaggever te horen op radio en televisie bij ‘Langs de Lijn’ en ‘Studio Sport’. Het leuke is dat hij ook zelf filmt, waarmee Eysvogel zich schaart in de traditie van filmende sporters en sportbestuurders zoals voetbaldoelman Eddy Pieters Graafland. Een vijftigtal van zijn films zijn nu onderdeel van de collectie amateuropnamen van Beeld en Geluid. Voornamelijk (paardensport tijdens) de Olympische Spelen van 1960 in Rome, waarbij Eysvogel een uitstapje maakte naar het zwemstadion: een zwemwedstrijd met commentaar van ‘paardenman’ Hans Eysvogel, dat is best gek. In de collectie-Eysvogel kan het gewoon!

Gebruik van de collectie

Je kunt een deel van onze collectie online bekijken en beluisteren op in.beeldengeluid.nl. Hier vind je de items waarvoor we toestemming hebben om ze online te publiceren. Ander materiaal kun je wel doorzoeken, maar alleen bekijken bij onze klantenservice in Hilversum of door het aan te vragen als download voor privégebruik.

Toegang op locatie

Bij de klantenservice kun je kosteloos de volledige gedigitaliseerde collectie bekijken en beluisteren. Deze is geopend op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Je vindt 'm op verdieping -1 in ons pand. 
Let op: reserveren van een tijdslot minimaal 1 dag van te voren is verplicht en kan door het sturen van een email naar info@beeldengeluid.nl.

Onze papieren collectie, met onder andere RTV-gidsen en productiedocumentatie, is hier ook op afspraak in te zien. Neem daarvoor contact met ons op.

Onze perscollectie is te raadplegen bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Aanvragen voor privégebruik

Via zoeken.beeldengeluid.nl doorzoek je onze volledige digitale catalogus en kun je items aanvragen voor privégebruik.

Bestellen voor zakelijk gebruik

Voor mediaprofessionals en docenten bieden wij toegang tot de collectie via verschillende platforms. Heb je hier (nog) geen account? Dan kun je ook je zakelijke aanvraag via onderstaand formulier indienen. 

Contact

Kun je niet vinden wat je zoekt of heb je een andere vraag over het zoeken of bestellen van materiaal? Neem contact met ons op.

E info@beeldengeluid.nl

Groningen

Gratis hergebruik op Open Beelden

Op openbeelden.nl kun je een klein deel van de Beeld en Geluid-collectie gratis bekijken en downloaden. Dit materiaal mag je kosteloos hergebruiken omdat het in het publiek domein valt of omdat het door de auteursrechthebbenden beschikbaar is gesteld onder een Creative Commons-licentie. In deze licentie kan een aantal voorwaarden verbonden zijn aan het hergebruik, zoals naamsvermelding of enkel het gebruik in niet-commerciële uitingen.

Ontdek Open Beelden
Malariamug getekend met twee handen tegelijkertijd

Bron: Pembasmian Malaria, producent Nippon Eigasha, 1940’s.

Parel van de maand: augustus

Beeld en Geluid stelt per 31 augustus 2020 ongeveer 70 Japanse propagandafilms uit de periode 1941-1945 online beschikbaar. De films werden gebruikt als propaganda in voormalig Nederlands-Indië (nu Indonesië) dat onder Japanse bezetting stond van 1942 tot 1945. Onderzoekers, onderwijsinstellingen en het algemene publiek krijgen nu de gelegenheid om de films te bekijken, downloaden en te hergebruiken. Zoals dit fragment uit de Japanse voorlichtingsfilm 'Pembasmian Malaria’. Meer weten over deze video of de andere parels? 

Alle parels

Materiaal aanbieden

Beeld en Geluid bewaart een groeiende collectie van de Nederlandse mediacultuur. We zijn altijd op zoek naar mooie aanvullingen. Wil je iets aanbieden als schenking? Meld het dan aan via het formulier, zodat we je aanbod goed kunnen beoordelen.

Digitale archiefruimte huren

Als organisatie of bedrijf kan je een stukje DAAN huren. Jouw audiovisuele content staat dan duurzaam en veilig gearchiveerd. En kan door publiek, mediamakers en onderzoekers en in het onderwijs hergebruikt worden. We hebben verschillende tenancy-pakketten.