Je bevindt je hier:

Collectieparels

Beeld en Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Een huis volledig bedolven onder een dik pak sneeuw in 1979

Nederland ingesneeuwd, 1979, Polygoon

Winter en sneeuw!

Februari trappen we ijskoud af met (eindelijk) een échte laag sneeuw en flinke temperaturen onder nul. Vroeger wist men wat echte winters waren: dat betekent veel sneeuw en ijs, wat voor zowel overlast als dolle pret zorgt. Bekijk winterse taferelen uit vervlogen tijden.

Thumbnail van de Nijmeegse Vierdaagse

Nostalgisch genieten op YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Bekijk meer
De uitnodiging om het AVRO hek te bezichtigen

Favoriete aanwinst

Beeld en Geluid heeft een bijzondere uitnodiging ontvangen voor haar collectie. Deze is namelijk afkomstig van Gerrit van der Veen, beeldhouwer en een van de leiders van het Nederlands verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1936 vervaardigde Van der Veen in opdracht van de AVRO een hekwerk, te plaatsen bij de omroep. Dit hek maakt ook onderdeel uit van de collectie van Beeld en Geluid. De uitnodiging, uitgegeven door Van der Veen zelf, voegt hier een persoonlijke noot aan toe. Deze laat zien dat vóór de officiële onthulling, voor genodigden tevens een 'vertrouwelijke' bezichtiging was, in het atelier van de beeldhouwer zelf.

Gerrit van der Veen was bekend als beeldhouwer, maar vooral over zijn daden als verzetsman is veel geschreven. Hij viel uiteindelijk ook in handen van de tegenstanders, wat hij in 1944 met zijn leven moest bekopen. Omroep MAX maakte in 2019 een documentaire over het leven van de kunstenaar.

Auto die op zijn kop ligt uit de film Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

En de Oscar gaat (bijna) naar....

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Benieuwd naar de verhalen achter deze films van Bert Haanstra? 

Lees 'Drie filmjuwelen van Bert Haanstra'
Campagnebeeld Gamescanon met o.a. Horizon Zero Dawn, Jazz Jackrabbit en Battery Check.

Gamescanon

De gamescanon biedt een een overzicht van alle mijlpalen in de Nederlandse gamegeschiedenis. Welke game speelde jij voor het eerst? Of het liefst? Laat hier je eigen game-herinnering achter en maak de canon nog rijker!

Naar de gamescanon
Afbeelding van de Dik voormekaar show!

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld en Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019. 

Beluister de hoogtepunten