Je bevindt je hier:

Collectieparels

Beeld en Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Bezoekers lopen over een brug in de Keukenhof

Lente in de Keukenhof, Polygoon, 1967 (HD)

Lente!

Had jij ook zo'n behoefte aan lente en zonneschijn? Wij wel! Van dartelende lammetjes en springende koeien tot bloemen in bloei in onder andere de Keukenhof en de eerste lentezon in de stad. Bekijk de lentebeelden die volop voor vreugde zorgen.

Thumbnail van de Nijmeegse Vierdaagse

Nostalgisch genieten op YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Bekijk meer
Juichende mensen op zwart wit beeld

Amateurbeelden van de bevrijding in Hilversum (1945)

Favoriete aanwinst

Beeld en Geluid heeft een aantal bijzondere amateurfilms ontvangen voor haar collectie. Theo Uden Masman is bekend als frontman van de bigband The Ramblers. Naast muzikant was hij ook amateurfilmer en nam hij zijn camera mee tijdens zijn tournees en filmde hij ook zijn dagelijks leven. 

Masman filmde ook tijdens de Tweede Wereldoorlog door en heeft onder andere de bevrijding van Hilversum vastgelegd. Dit levert unieke nog niet eerder vertoonde beelden op. The Ramblers maakten zich schuldig aan collaboratie door tijdens de oorlog op te treden voor de Duitsers. Omdat de bandleden ook hulp hadden verleend aan ondergedoken Joodse ex-bandleden, werden The Ramblers en Masman na de oorlog uiteindelijk minder zwaar gestraft: de band mocht een half jaar lang niet optreden, Masman een jaar lang niet. 

Heel bijzonder is dan ook een opname in 1948 waarin de (joodse) bandleden Dachau bezoeken. De film begint als een vrolijke vakantie- en tournee film en krijgt een extra lading als ze het concentratiekamp bezoeken. 

Bekijk de films
Auto die op zijn kop ligt uit de film Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

En de Oscar gaat (bijna) naar....

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Benieuwd naar de verhalen achter deze films van Bert Haanstra? 

Lees 'Drie filmjuwelen van Bert Haanstra'
Campagnebeeld Gamescanon met o.a. Horizon Zero Dawn, Jazz Jackrabbit en Battery Check.

Gamescanon

De gamescanon biedt een een overzicht van alle mijlpalen in de Nederlandse gamegeschiedenis. Welke game speelde jij voor het eerst? Of het liefst? Laat hier je eigen game-herinnering achter en maak de canon nog rijker!

Naar de gamescanon
Afbeelding van de Dik voormekaar show!

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld en Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019. 

Beluister de hoogtepunten