Je bevindt je hier:

Collectieparels

Beeld & Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Twee mannen in het verkeer schreeuwen naar elkaar "Loop naar de pomp". Beeld uit voorlichtingsfilm over rijgedrag uit 1959.

Deze voorlichtingsfilm uit 1959 volgt vijf mannen in een chauffeurscafé die discussiëren over het juiste rijgedrag. Aan de hand van flashbacks van hun autorit wordt het rijgedrag van ieder van hen onder de loep genomen.

Beeld en Geluid Collectietrailer

Nostalgisch genieten op YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Bekijk meer op YouTube
Een verzameling met objecten uit 2015 met het eerste 'fusielogo' van KRO-NCRV erop.

Favoriete aanwinst

In 2014 werd het omroepaantal in Nederland flink gereduceerd, o.a. de KRO en NCRV gingen samen verder als KRO-NCRV. In 2015 werd daarom een nieuw logo geïntroduceerd. In september 2022 introduceerde de omroep haar nieuwe pay-off 'Maak morgen mee'. Met de nieuwe pay-off kwamen ook een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Het oude logo was geschiedenis.
 
Van KRO-NCRV kregen we daarom een kleine verzameling met objecten met het eerste 'fusielogo' erop. Sommige items zijn gerelateerd aan een programma, zoals een Penoza blikje mét pepermuntjes, een 'Boer zoekt vrouw' tasje en een 'Jan rijdt rond'-sleutelhanger. Andere objecten zijn gebruiksvoorwerpen met het logo erop, zoals een stressbal (in de vorm van een tv), een dopper, sleutelhangers en pennen.
 
Voor de collectie weer een mooie aanvulling met items uit de recente geschiedenis!

 

Auto die op zijn kop ligt uit de film Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

En de Oscar gaat (bijna) naar....

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Campagnebeeld Gamescanon met o.a. Horizon Zero Dawn, Jazz Jackrabbit en Battery Check.

Gamescanon

De gamescanon biedt een een overzicht van alle mijlpalen in de Nederlandse gamegeschiedenis. Welke game speelde jij voor het eerst? Of het liefst? Laat hier je eigen game-herinnering achter en maak de canon nog rijker!

Naar de gamescanon
Afbeelding van de Dik voormekaar show!

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld & Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019. 

Beluister de hoogtepunten