Collectieparels
Beeld & Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Deze voorlichtingsfilm uit 1959 volgt vijf mannen in een chauffeurscafé die discussiëren over het juiste rijgedrag. Aan de hand van flashbacks van hun autorit wordt het rijgedrag van ieder van hen onder de loep genomen.
Favoriete aanwinst: Zelfbouw televisie (1951)
In de collectie van Beeld & Geluid waren tot nu toe slechts drie zelfbouw-televisieontvangers te vinden. Met deze acquisitie van de maand is nu het vierde exemplaar toegevoegd. Al deze toestellen zijn onderling totaal verschillend qua uiterlijk, maar baseerden zich op een (voor een leek) ingewikkelde techniek. Men had een stukje wis- en natuurkundige kennis nodig om een werkend toestel te kunnen bouwen. Vandaar dat dergelijke apparaten, in tegenstelling tot zelfbouwradio’s, zeer weinig worden aangeboden aan ons museum.
Dit exemplaar werd gebouwd door de vader van de schenker, dhr. Hesselink, in 1951. Men kon destijds schema’s verkrijgen en bij Amroh (American Radio House) onderdelen kopen om zo’n toestel te bouwen. Via de NVHR (Ned. Vereniging van de Historie van de Radio) kan men deze schema’s ook nu nog opvragen (via de website) en er zijn ook in 2023 nog mensen die met oude of nieuw gemaakte onderdelen een nieuwe 'oude' televisie-ontvanger bouwen.
Het aan ons geschonken toestel heeft eveneens Amroh onderdelen. Er ontbreekt nog het een en ander, zoals de luidspreker. Bij deze TV is ook een zelfgeschreven handleiding aanwezig die diep ingaat op de theorie rondom projectie van beelden. Het was geen sinecure: een zelfbouw-televisie had al snel 500 of meer soldeerpunten. En als er eentje niet goed was gedaan, leverde dat direct een storing op… In de bouwplannen staat verder een handige aanwijzing: de antenne is van het grootste belang en dient altijd gericht te zijn op Lopik. Toen na enkele jaren de door grote firma’s als Philips, Telefunken en Erres in serie geproduceerde toestellen voet aan de grond kregen, was het afgelopen met het zelf bouwen op grotere schaal. Maar deze technieken worden tot op de dag van vandaag door echte liefhebbers in ere gehouden. - Erwin Voorhaar

Alleman (Haanstra, 1963)
En de Oscar gaat (bijna) naar....
Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

De Onvergetelijke Luisterlijst
De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld & Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019.