Je bevindt je hier:

Collectieparels

Beeld & Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Twee mannen in het verkeer schreeuwen naar elkaar "Loop naar de pomp". Beeld uit voorlichtingsfilm over rijgedrag uit 1959.

Deze voorlichtingsfilm uit 1959 volgt vijf mannen in een chauffeurscafé die discussiëren over het juiste rijgedrag. Aan de hand van flashbacks van hun autorit wordt het rijgedrag van ieder van hen onder de loep genomen.

Beeld en Geluid Collectietrailer

Nostalgisch genieten op YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Bekijk meer op YouTube
Een ingelijst krantenartikel over de laatste aflevering van BAantjer. Je ziet een foto van Ed Cohen die een lintje overhandigt aan commisaris Baantjer, bekend van zijn snor. De snor is onder het krantenartikel geplaatst en het oranje/blauwe lintje is op het bericht gespeld.

foto: Dik Plattel

Favoriete aanwinst

Tsja…. Wat is dit nu weer voor een object? Waar moet je dat plaatsen? Is het in te delen? Dat vragen wij ons als medewerkers van Beeld en Geluid vaak af als er iets nieuws binnenkomt. Beeldmateriaal, audio, games? Vrij eenvoudig. Maar binnen de objecten heb je zoveel soorten en maten dat deze vraag wel eens lastig kan zijn. Voor het juiste soort behoud wel van belang om je zo’n vraag te stellen. Maar helemaal niet belangrijk als je een blik werpt op de foto. Een snor, een zeer herkenbaar rekwisiet, iets wat bij een kostuum hoort…. Een personage!

Koel bewaren dus, die snor. Dan valt deze niet uit elkaar. Het is eigenlijk een wonder dat dit nog niet is gebeurd, want de drager ervan ging regelmatig zó te keer dat je het idee had dat zijn snor door de kamer vloog. Zijn naam? Commissaris Corneel Buitendam. Zegt u niets? De Cock met C-O-C-K ook niet? Kijk dan de afleveringen terug van een van de meest succesvolle politieseries in de geschiedenis van de Nederlandse TV. Winnaar van prijzen, waaronder de prestigieuze Gouden Televizierring.

Van 1995 tot 2006 speelde Piet Römer de beroemde detective-in-lange-regenjas met het hoedje. Zijn relatie met de besnorde Commissaris Buitendam: moeizaam. Meestal eindigde de conversatie in een “Dr’uit, de Cock ! van de kant van Buitendam. Maar uiteindelijk, zoals in elke krimi lossen ze samen het probleem op. Met Marian Mudder, Kirsten van Dissel, Herman Kortekaas, Victor Reinier en vele anderen die in die 11 jaar in de serie te zien waren. Acteur Serge-Henri Valcke (1946) gaf gestalte aan Commissaris Buitendam. Het politiewerk was hem niet vreemd: ook in de speelfilm “Amsterdamned” is hij probleemoplossend (nou ja…) aanwezig, als sidekick van Huub Stapel. Zijn Buitendam-snor heeft hij bewaard. Valcke schonk deze, samen met zijn lintje aan Beeld en geluid. Het brengt de herinneringen boven aan de boeken van Appie Baantjer en de door miljoenen gevolgde politieserie.

Erwin Voorhaar, 13-10-2022

Auto die op zijn kop ligt uit de film Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

En de Oscar gaat (bijna) naar....

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Campagnebeeld Gamescanon met o.a. Horizon Zero Dawn, Jazz Jackrabbit en Battery Check.

Gamescanon

De gamescanon biedt een een overzicht van alle mijlpalen in de Nederlandse gamegeschiedenis. Welke game speelde jij voor het eerst? Of het liefst? Laat hier je eigen game-herinnering achter en maak de canon nog rijker!

Naar de gamescanon
Afbeelding van de Dik voormekaar show!

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld & Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019. 

Beluister de hoogtepunten