Je bevindt je hier:

Collectieparels

Beeld & Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Twee mannen in het verkeer schreeuwen naar elkaar "Loop naar de pomp". Beeld uit voorlichtingsfilm over rijgedrag uit 1959.

Deze voorlichtingsfilm uit 1959 volgt vijf mannen in een chauffeurscafé die discussiëren over het juiste rijgedrag. Aan de hand van flashbacks van hun autorit wordt het rijgedrag van ieder van hen onder de loep genomen.

Beeld en Geluid Collectietrailer

Nostalgisch genieten

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Abonneer je en verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Bekijk meer op YouTube
Platina plaat van Kinderen voor Kinderen

Meer dan 100.000 verkochte stuks van Kinderen voor Kinderen 8, november 1987.

Favoriete aanwinst: Kinderen voor Kinderen

Deze schenking van de maand gaat over iets wat we allemaal kennen: Kinderen voor Kinderen! Al in 1980 was er het idee een kinderkoor te vormen bij de VARA. Een actie om speelgoed te geven aan ziekenhuizen in de derde wereld leidde tot de naam van het koor. Flory Anstadt regisseerde en vele grootheden schreven teksten. Namen als Willem Wilmink, Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Jules de Corte, Hans Dorrestein en Robert Long leverden teksten. Het ging over alles wat voor kinderen belangrijk is: vakantie, bijgeloof, derde wereld, muziek, pesten, discriminatie, handicaps, verliefdheid… Majel Lustenhouwer leidde het koor en tegenwoordig is Babette Labeij de muzikale coach.

Herkenbaar voor velen, ondanks de kritiek dat het wel een erg ‘Goois’ koor was, met die dikke ‘r’ in hun uitspraak. Maar ja, de meeste kinderen woonden inderdaad dichtbij om snel in de Hilversumse studio te kunnen zijn voor opname! Onlangs kreeg Beeld & Geluid de platina plaat van KvK 8. Maar liefst 100.000 stuks gingen er over de toonbank. Aan dat programma, met als thema 'de kinderen zelf' deden Ron Brandsteder en Simone Kleinsma mee. In onze collectie hadden we al verschillende scripts van de TV-shows van VARA en BNNVARA en een 'gouden CD' voor editie 13. Er zal nog wel meer goud en platina volgen, want deze kids hebben bewezen al jaren een succesnummer te zijn.

Erwin Voorhaar (Media Manager Vereeuwigen / selecteur objectencollectie)

Auto die op zijn kop ligt uit de film Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

En de Oscar gaat (bijna) naar....

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Campagnebeeld Gamescanon met o.a. Horizon Zero Dawn, Jazz Jackrabbit en Battery Check.

Gamescanon

De gamescanon biedt een een overzicht van alle mijlpalen in de Nederlandse gamegeschiedenis. Welke game speelde jij voor het eerst? Of het liefst? Laat hier je eigen game-herinnering achter en maak de canon nog rijker!

Naar de gamescanon
Afbeelding van de Dik voormekaar show!

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld & Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019. 

Beluister de hoogtepunten