Je bevindt je hier:

Winter School for Audiovisual Archiving

Jaarlijks organiseert Beeld & Geluid de Winter School for Audiovisual Archiving, een unieke vierdaagse training die deelnemers de praktische kennis bijbrengt om een preserveringsplan voor hun audiovisuele collecties te ontwerpen en uit te voeren.

Deelnemers Winter School staan te poseren voor groepsfoto

Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Het Winter School-programma biedt praktische kennis: de training start bij de basis van de digitale bewaring van AV-materialen en sluiten af met het helder krijgen van inzichten en beleid op het gebied van preservering van deze materialen van de deelnemer. Onderwerpen die behandelt worden tijdens de Winter School zijn:  

  • plannen van digitale preservering
  • digitale duurzaamheid en de risico's die erbij komen kijken
  • toepassen van het OAIS-model voor audiovisuele collecties 
  • instroom en acquisitie
  • bestandsformaten en datamanagement
  • dataopslag en migratie
Camera op statief

Praktijk

Tijdens de cursusdagen wordt de theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden, oefeningen en korte, leerzame bezoeken aan de opslag- en digitaliseringsfaciliteiten van Beeld & Geluid. Gelegen in het hart van het Nederlandse omroeplandschap beschikken we over een state-of-the-art infrastructuur die we de deelnemers niet willen onthouden.

Op de vierde dag van de Winter School staan diverse toepassingen centraal die de verwerking van audiovisueel materiaal ondersteunen. Ideaal om het geleerde gelijk in de praktijk te brengen. Ook is er voldoende de tijd om te netwerken met de gevarieerde groep van Nederlandse en internationale deelnemers van de Winter School.

Winter School / nieuw initiatief

Momenteel werken we met diverse internationale partners aan een nieuw initiatief dat in de plaats komt van Winter School. Medio 2024 kunnen we hier meer over vertellen. Wil je op de hoogte blijven? Heb je vragen of ideeën? Stuur ons een mail via winterschool@beeldengeluid.nl

Bekijk hieronder de webinars, blogs en foto's van voorgaande jaren. 

Webinars, blogs, foto's