Netwerk
Beeld en Geluid is het knooppunt voor de AV- en mediasector binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). We zijn een fysiek en virtueel knooppunt waar professionals en geïnteresseerden elkaar ontmoeten, content ontdekken en kennis delen. Zodat we samen het Nederlandse media-erfgoed duurzaam bewaren en beheren en collecties levend houden.

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC-BY-2.0

Netwerk Digitaal Erfgoed
Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) wordt samengewerkt aan de ontwikkeling van een stelsel van landelijke voorzieningen en diensten voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Binnen deze infrastructuur vervullen vijf instellingen voor de rest van de instellingen in het land een knooppuntfunctie: de Koninklijke Bibliotheek, de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschap, het Nationaal Archief, de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

AVA_Net
Beeld en Geluid is een knooppunt binnen de nationale infrastructuur voor digitaal erfgoed en wil vanuit die rol een actieve bijdrage leveren aan de duurzaamheid en toegankelijkheid van digitale erfgoedcollecties, in het bijzonder van de audiovisuele content. Hiertoe is Beeld en Geluid penvoerder van AVA_Net. Dit is een netwerkorganisatie voor audiovisuele collectiehouders in Nederland. Het netwerk versterkt de positie van het audiovisuele erfgoed en biedt een (kennis)platform. Het netwerk vormt een representatieve afspiegeling van alle sectoren waarbinnen AV-erfgoed wordt beheerd en beschikbaar wordt gesteld. De organisaties in het netwerk worden specifiek ondersteund op het terrein van het beheer en bereik van audiovisueel erfgoed.
TrendMonitor Audiovisuele Collecties in Nederland
In 2016 is Beeld en Geluid gestart met de TrendMonitor Audiovisuele Collecties in Nederland, een terugkerend onderzoek binnen de AV en media sector naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en conservering, beleidsprioriteiten, kennisbehoeften, beschikbare voorzieningen, budgetten, uitdagingen en knelpunten. De uitkomsten van dit diepte-onderzoek zijn richtinggevend voor zowel de activiteiten van AVA_Net, het netwerk van audiovisuele collectiehouders in Nederland, als die van Beeld en Geluid Voor de korte termijn hopen wij dat de Trendrapportages zullen bijdragen aan de ontwikkeling van een actieplan voor het veiligstellen van informatie op analoge dragers. Voor de lange termijn is de TrendMonitor een essentieel onderdeel voor de invulling van Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en de positie van de audiovisuele collecties daarbinnen.
Nationale Netwerken
In Nederland zijn vele andere grote en kleine instellingen die ook in het audiovisuele domein opereren. En dan zijn er natuurlijk nog heel veel instellingen en organisaties die niet primair gericht zijn op het audiovisuele, maar zich wel bezighouden met erfgoed en archivering, digitalisering, duurzaamheid, ontsluiting, collecties, etc. Vaak worden krachten gebundeld in netwerken en samenwerkingsverbanden. Hieronder vind je een selectie.
-
CLICKNL
Kennis- en innovatienetwerk CLICKNL is onderdeel van de Topsector Creatieve Industrie. CLICKNL brengt mensen en middelen bij elkaar vanuit de gedeelde ambitie om de Nederlandse creatieve industrie tot internationale koploper te maken.
-
Dutch Media Innovators
Dutch Media Innovators (DMI) is een consortium dat bestaat uit een aantal bedrijven uit de digitale media-industrie. In het kader van het overheidsprogramma 'Partners for International Business' houdt het consortium zich bezig met het versterken en uitbreiden van activiteiten en kennisdelen richting de VS, met als focusgebied de westkust.
-
Hilversum Media Campus
Hilversum Media Campus (HMC) is een initiatief van de Gemeente Hilversum, Beeld en Geluid en iMMovator dat aansluit bij het topsectorenbeleid. De campus ambieert om opleidingen voor media beter te verbinden met de vraag vanuit de mediasector. Versterken van de internationale concurrentiepositie van de sector Media en ICT is het achterliggende doel.
-
Netwerk van Canon van Nederland-musea
In een groeiend Netwerk van Canon van Nederland-musea sta je oog in oog met topstukken die de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis laten zien. Beeld en Geluid presenteert een topstuk dat het venster De televisie uit de Canon van Nederland illustreert: Het Hondenhok. Een van de eerste tv’s in Europa.
-
Netwerk Oorlogsbronnen
Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) wil samen bouwen aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog. De doelstelling van het netwerk is de gezamenlijke collectiedata van de circa 400 instellingen met collecties over de Tweede Wereldoorlog beter bruikbaar en vindbaar te maken.
-
DEN
DEN is het nationale kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector. DEN ondersteunt cultuurproducerende en erfgoedbeherende instellingen om in gezamenlijkheid een actieve bijdrage te leveren aan de informatiemaatschappij op basis van digitale collectievorming, archivering en dienstverlening.
Internationale Netwerken
Tegelijkertijd zijn landsgrenzen steeds minder relevant bij het beheren en ontsluiten van digitaal erfgoed. Daarom zijn ook wereldwijd verschillende organisaties en netwerken opgericht.
-
The Audiovisual Research Alliance for Archivists & Cultural Heritage Professionals (AVRA)
The Audiovisual Research Alliance for Archivists & Cultural Heritage Professionals (AVRA), opgericht door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, is een nieuw initiatief dat in samenwerking met de internationale audiovisuele archief- en erfgoedgemeenschap een onderzoeks- en actieagenda samenstelt.
-
FIAT/IFTA
FIAT/IFTA is de internationale federatie van omroep-archieven en vertegenwoordigt meer dan 250 audio-visuele organisaties wereldwijd. De federatie promoot internationale samenwerking en kennis-uitwisseling op het gebied van duurzame archivering, digitalisering en de online beschikbaarstelling van omroepmateriaal.
-
Europeana
Europeana is in het leven geroepen om Europees digitaal cultureel erfgoed te promoten en te ontsluiten voor toekomstige generaties. Een van de doelen is om Europa’s culturele erfgoed beschikbaar te stellen voor hergebruik. Beeld en Geluid heeft een deel van zijn collectie beschikbaar gemaakt via de Europeana portal.
-
EUscreen
EUscreen is de expert hub voor audiovisueel erfgoed in het domein van Europeana. Met zijn netwerk levert EUscreen een aanzienlijk deel van audiovisueel materiaal en data aan Europeana om zo bij te dragen aan een rijk en divers beeld van het Europese erfgoed.
-
PrestoCentre
PrestoCentre is een internationale community, waarin experts, onderzoekers, beleidsvormers, publieke instellingen en onderwijsorganisaties samenwerken om de digitale toegang van cultureel erfgoed voor de lange termijn te verbeteren. PrestoCentre richt zich door middel van kennisuitwisseling, onderzoek en het uitwisselen van ervaring op digitalisering en conservering.
-
UNESCO Memory of the World
Het Memory of the World-programma is in 1992 opgestart door UNESCO en zet zich in om de menselijke cultuur in handschriften, boeken, archiefstukken, tekeningen en (audiovisuele) documenten toegankelijk te maken en te houden voor alle volkeren van de wereld.