Netwerk
Beeld & Geluid is actief binnen verschillende nationale en internationale netwerken waarbinnen het leveren van een bijdrage aan de duurzaamheid en toegankelijkheid van digitale erfgoedcollecties centraal staat. Van drie netwerken is Beeld & Geluid initiatiefnemer en penvoerder: AVA_Net, NDE en Podiumkunst.net. Hieronder lees je binnen welke andere netwerken we ook actief zijn.
AVA_Net
Beeld & Geluid is penvoerder van AVA_Net. Dit is een netwerkorganisatie voor audiovisuele collectiehouders in Nederland. Het netwerk is ontstaan uit een behoefte aan een vorm van centrale kennisdeling waarbinnen av-archieven groot of klein elkaar adviseren en ondersteunen. AVA_Net versterkt de positie van het audiovisuele erfgoed en biedt een (kennis)platform. Het netwerk vormt een representatieve afspiegeling van alle sectoren waarbinnen AV-erfgoed wordt beheerd en beschikbaar wordt gesteld. De organisaties in het netwerk worden specifiek ondersteund op het terrein van het beheer en bereik van audiovisueel erfgoed. AVA_Net is online actief via de website, organiseert een jaarlijks symposium en verschillende webinars.
Netwerk Digitaal Erfgoed
Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) wordt samengewerkt aan de ontwikkeling van een stelsel van landelijke voorzieningen en diensten voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Binnen deze infrastructuur vervullen vijf instellingen voor de rest van de instellingen in het land een knooppuntfunctie: de Koninklijke Bibliotheek, de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschap, het Nationaal Archief, de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Deze organisatorische knooppunten kunnen op landelijke schaal afspraken maken over het koppelen en samen ontwikkelen en beheren van technische voorzieningen. Vanuit die rol levert Beeld & Geluid een actieve bijdrage aan de duurzaamheid en toegankelijkheid van digitale erfgoedcollecties, in het bijzonder van de audiovisuele content.
Podiumkunst.net
Beeld & Geluid is penvoerder van Podiumkunst.net. In Nederland zijn veel instellingen en gezelschappen in de podiumkunsten. Podiumkunst.net verbindt de schatkamers van de Nederlandse podiumkunsten en stelt deze open voor makers, onderzoekers en liefhebbers. Het einddoel is een integraal en toegankelijk digitaal overzicht van het Nederlandse podiumkunst-erfgoed, dat de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten levend maakt en een inspiratiebron voor makers van nu en de toekomst kan vormen.
Nationale Netwerken
In Nederland zijn verschillende instellingen die net als Beeld & Geluid in het audiovisuele domein opereren. Daarnaast zijn er ook instellingen en organisaties die niet primair gericht zijn op het audiovisuele, maar zich wel bezighouden met erfgoed en archivering, digitalisering, duurzaamheid, ontsluiting en collecties. Vaak worden krachten gebundeld in netwerken en samenwerkingsverbanden. Hieronder vind je een selectie.
-
CLICKNL
Kennis- en innovatienetwerk CLICKNL is onderdeel van de Topsector Creatieve Industrie. CLICKNL brengt mensen en middelen bij elkaar vanuit de gedeelde ambitie om de Nederlandse creatieve industrie tot internationale koploper te maken.
-
Media Perspectives
Media Perspectives neemt het initiatief om samen met alle relevante partijen toekomstperspectieven te ontwikkelen op een gezonde Nederlandse mediasector. Een sector die ons economische voorspoed, werkgelegenheid, technologische kennis en aanzien brengt maar ook een maatschappelijke rol van betekenis heeft. Vanuit het netwerk legt Media Perspectives onmisbare verbindingen tussen business, kennis en talent en tussen alle partijen in de mediasector.
-
Netwerk van Canon van Nederland-musea
In een groeiend Netwerk van Canon van Nederland-musea sta je oog in oog met topstukken die de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis laten zien. Beeld & Geluid presenteert Het Hondenhok. Een van de eerste tv’s in Europa.
-
Netwerk Oorlogsbronnen
Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) wil samen bouwen aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog. De doelstelling van het netwerk is de gezamenlijke collectiedata van de circa 400 instellingen met collecties over de Tweede Wereldoorlog beter bruikbaar en vindbaar te maken.
-
DEN
DEN is het nationale kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector. DEN ondersteunt cultuurproducerende en erfgoedbeherende instellingen om in gezamenlijkheid een actieve bijdrage te leveren aan de informatiemaatschappij op basis van digitale collectievorming, archivering en dienstverlening.
Internationale Netwerken
Tegelijkertijd zijn landsgrenzen steeds minder relevant bij het beheren en ontsluiten van digitaal erfgoed. Daarom zijn ook wereldwijd verschillende organisaties en netwerken opgericht.
-
The Audiovisual Research Alliance for Archivists & Cultural Heritage Professionals (AVRA)
The Audiovisual Research Alliance for Archivists & Cultural Heritage Professionals (AVRA), opgericht door het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, is een nieuw initiatief dat in samenwerking met de internationale audiovisuele archief- en erfgoedgemeenschap een onderzoeks- en actieagenda samenstelt.
-
FIAT/IFTA
FIAT/IFTA is de internationale federatie van omroep-archieven en vertegenwoordigt meer dan 250 audio-visuele organisaties wereldwijd. De federatie promoot internationale samenwerking en kennis-uitwisseling op het gebied van duurzame archivering, digitalisering en de online beschikbaarstelling van omroepmateriaal.
-
Europeana
Europeana is in het leven geroepen om Europees digitaal cultureel erfgoed te promoten en te ontsluiten voor toekomstige generaties. Een van de doelen is om Europa’s culturele erfgoed beschikbaar te stellen voor hergebruik. Beeld & Geluid heeft een deel van zijn collectie beschikbaar gemaakt via de Europeana portal.
-
EUscreen
EUscreen is de expert hub voor audiovisueel erfgoed in het domein van Europeana. Met zijn netwerk levert EUscreen een aanzienlijk deel van audiovisueel materiaal en data aan Europeana om zo bij te dragen aan een rijk en divers beeld van het Europese erfgoed.
-
UNESCO Memory of the World
Het Memory of the World-programma is in 1992 opgestart door UNESCO en zet zich in om de menselijke cultuur in handschriften, boeken, archiefstukken, tekeningen en (audiovisuele) documenten toegankelijk te maken en te houden voor alle volkeren van de wereld.
-
New European Bauhaus
New European Bauhaus is een creatief en interdisciplinair initiatief, dat een ontmoetingsplaats creëert om toekomstige manieren van leven te ontwerpen, gelegen op het kruispunt van kunst, cultuur, sociale integratie, wetenschap en technologie. Het brengt de Green Deal naar ons toe en roept op tot een collectieve inspanning om een toekomst te bedenken en te bouwen die duurzaam, inclusief en mooi is voor onze geest en voor onze ziel.
-
The Digital Preservation Coalition (DPC)
De Digital Preservation Coalition stelt haar leden in staat toegang te bieden tot digitale content en diensten, hen te helpen duurzame waarde te ontlenen aan digital assets en hen bewust te maken van de strategische, culturele en technologische uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd.