Webinars

Het hands-on groepsprogramma van de Winter School wordt elk jaar afgewisseld met gastlezingen door internationale specialisten uit het veld die met de Winter School-deelnemers delen welke beleidsbeslissingen ze hebben gemaakt binnen hun eigen organisaties. Kun je niet aanwezig zijn bij de lezingen, volg ze dan hier via de live stream webinars.

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Webinars Winter School 2020

Lucy Wales (BFI National Archive’s), Jonás Svatoš (Digital Laboratory in Národní filmový archiv) en Marjolein Steeman (Beeld en Geluid) zijn de gastsprekers van de Winter School 2020.

De webinars worden live gestreamd op 14, 15 en 16 januari en zijn hier na afloop van de Winter School ook nog te bekijken. Je ontvangt de aanmeldlink in je mail. 

Webinars Winter School 2019 

Kevin Lutz (Oostenrijks Filmmuseum), Merle Friedrich (Duitse Nationale Bibliotheek voor Wetenschap en Technologie) en Alessandra Luciano (Centre National de l’Audiovisuel, Luxemburg) waren de gastsprekers van de Winter School 2019.

Kevin Lutz (Oostenrijks Filmmuseum)

Kevin Lutz, co-head van de afdeling filmcollecties van het Oostenrijkse filmmuseum, vertelde over de ontwikkeling van een digitale strategie voor de toekomst van het museum.

Alessandra Luciano (Centre National de l'Audiovisuel, Luxemburg)

Alessandra Luciano, Lead Film Archivist & Collection Manager bij het CNA, vertelde over de digitale bewaar- en toegangsstrategie van CNA.

Merle Friedrich (Duitse Nationale Bibliotheek voor Wetenschap en Technologie)

Merle Friedrich, Digital Preservation Team Member bij de Duitse Nationale Bibliotheek voor Wetenschap en Technologie (TIB), vertelde over de technische parameters die worden gebruikt bij de digitalisering van analoge AV-collecties en de opname van gedigitaliseerde objecten in het digitale archief van TIB. Daarnaast onderzoekt ze het risico van veroudering in de AV-holdings van TIB en werkt ze aan de ontwikkeling van een migratie-plug-in voor de archiefsoftware.

Webinars Winter School 2018

Bojan Kosi (RTV Slovenija's Mediateka), Eva Verdoodt (VIAA) en Anne Gant (EYE Filmmuseum) waren de gastsprekers van de Winter School 2018.

Bojan Kosi (RTV Slovenija's Mediateka)

Bojan Kosi vertelde over de preserveringstrajecten van de Sloveense televisiezender RTV's Mediateka. Hij ging in op onderwerpen zoals planning, het managen van workflows, mediaformaten voor preservering op lange termijn en metadata.

Eva Verdoodt (VIAA)

Eva Verdoodt illustreerde tijdens haar presentatie hoe digitale duurzaamheid wordt ingericht bij het Vlaamse VIAA. De focus ligt hierbij op schaalbaarheid, transparantie en controle van zowel de processen als onderliggende systemen.

 

 

Anne Gant (EYE Filmmuseum) 

Anne Gant presenteerde de huidige strategieën van EYE Filmmuseum met betrekking tot het bewaren van digitaal geproduceerd en vertoond filmmateriaal. Ze deed dit onder meer door het geven van observaties, aan de hand van anecdotes en advies.

Webinars Winter School 2017

In 2017 traden Yvonne Ng (WITNESS), Patricia Falcão (TATE) & Josefien Schuurman (Beeld en Geluid) op als gastspreker.

Yvonne Ng

Yvonne Ng (WITNESS)

Yvonne Ng van de vanuit Brooklyn opererende mensenrechtenorganisatie WITNESS besprak de preserveringsstrategieën die de organisatie heeft geïmplementeerd. Ook vertelde ze hoe het archief zijn lessen via workshops en trainingsmaterialen heeft gedeeld met de bredere mensenrechtengemeenschap.

Patricia Falcão

Patricia Falcão (TATE)

Patricia Falcão van TATE in Londen ontleedde de complexiteit van het behoud van digitale kunstwerken en videokunst en besprak welke stappen het museum heeft gezet om de risico's te beperken. 

Josefien Schuurman

Josefien Schuurman (Beeld en Geluid)

Josefien Schuurman van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ging in op het ontstaan van het Preserveringsbeleid van het Instituut en op hoe Beeld en Geluid continu het preserveringsproces verbetert.

Webinars Winter School 2016

In 2016 traden Raelene Casey (Irish Film Institute), David Rowntree (UN-MICT) en Gema Grueso Otalo (Museo Reina Sofía) op als gastspreker.

Raelene Casey

Raelene Casey (Irish Film Institute)

Raelene Casey, Digital Collections and Access Manager bij het Irish Film Institute, deelde tijdens Winter School haar ervaringen over het proces van totstandkoming van het recent gepubliceerde digitale preserveringsplan voor hun filmcollecties.

David Rowntree

David Rowntree (UN-MICT)

David Rowntree, Audiovisual Archivist bij het United Nations Mechanism for International Criminal Tribunals, vertelde tijdens Winter School over de preserveringstactieken die het UN Mechanism heeft geïmplementeerd om het behoud van de uitgebreide videocollectie van de tribunalen te waarborgen. 

Gema Grueso Otalo

Gema Grueso Otalo (Museo Reina Sofía)

Gema Grueso Otalo, specialist conservering en restauratie cultureel erfgoed bij het Museo Nacional de Arte Reine Sofía, vertelde hoe het museum omging met de preservering van de audiovisuele kunstwerken in de museumcollectie, gebruik makend van de beschikbare middelen binnen de verschillende afdelingen.