Je bevindt je hier:

Spreekbeurt of werkstuk

Maak je een spreekbeurt of werkstuk over de Nederlandse radio en televisie, over mediageschiedenis of over Beeld & Geluid? We hebben een overzicht voor je gemaakt van de plekken waar je informatie kunt vinden.

Gebouw van Beeld & Geluid

Staat hieronder niet de informatie die je zoekt? Neem dan contact met ons op via opschool@beeldengeluid.nl.

Alles over Beeld & Geluid

Beeld & Geluid beheert in het archief een groeiende collectie van meer dan een miljoen uur aan radio, televisie, film en muziek, meer dan een miljoen foto’s en duizenden voorwerpen uit de mediageschiedenis van Nederland. We zorgen ervoor dat alles bewaard blijft en dat je kunt zoeken in deze enorme hoeveelheid materiaal. Voor dat zoeken, en vooral om te zorgen dat je iets ook kunt vinden, wordt alles dat we bewaren zo goed mogelijk beschreven. Vroeger ging dit handmatig, tegenwoordig steeds vaker automatisch, bijvoorbeeld met computerprogramma’s die werken met behulp van automatische spraak- en gezichtsherkenning. Behalve traditionele media als radio en televisie, houden we ons ook bezig met webvideo, websites en videogames. 

Naast dit archief heeft Beeld & Geluid ook een museum: het Mediamuseum. Daar kun je meer te weten komen over de media en onze collectie in een interactieve tentoonstelling waarin je ontdekt wat media met jou doet... en jij met de media. 

En in mei 2017 fuseerde Beeld & Geluid met het Persmuseum. Beeld & Geluid programmeert een breed scala aan tentoonstellingen en evenementen over media en journalistiek. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) beheert de collectie van het voormalige Persmuseum.

Groep mensen in het atrium van Beeld & Geluid

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Wil je meer weten over Beeld & Geluid? Op onze website kun je alles vinden over onze geschiedenis, wat we doen en wie er bij ons werken. Je kunt hier ook veel informatie vinden over ons gebouw.

Lees meer over Beeld & Geluid
Wall of Fame in Beeld & Geluid

Het (digitale) archief

Misschien vind je deze uitzending van Het Klokhuis ook wel leuk! Het is wel een beetje een oude aflevering, ondertussen gaan sommige dingen wel wat anders. We nemen bijvoorbeeld niet meer op op videobanden. Dat gaat nu (bijna) allemaal digitaal. En: sinds die uitzending zijn we nu ook YouTube, websites en games aan het verzamelen! We hebben ook zelf een filmpje met algemene informatie gemaakt, dat vind je hier. Inmiddels is deze ook al wat verouderd, want vanaf 2023 hebben we straks een gloednieuw Mediamuseum!

Bekijk de aflevering
Glasgevel Beeld & Geluid

Mediaverhalen

Op TILT staan verhalen over de wisselwerking tussen mens, media en maatschappij, en in onze blogs staat van alles over wat er binnen Beeld & Geluid gebeurt, van museum en presentaties tot onderzoek, maar ze zijn wel geschreven voor professionals, dus de blogs kunnen pittig zijn voor beginners.

Ga naar TILT
Oude filmrol wordt afgespeeld

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Wiki

Op de Wikipediapagina van Beeld & Geluid is ook veel informatie te vinden over onze geschiedenis en wat we doen.

Naar Wikipedia