Je bevindt je hier:

Het archief

De collectie van Beeld & Geluid zit boordevol interessante programma's, documentaires en nog veel meer. Daarin kun je veel informatie vinden voor een spreekbeurt of werkstuk. Wil je naar onze collectie kijken en luisteren? Dan kun je hieronder meer informatie vinden over hoe je dat kunt doen. Als je meer wil weten over hoe wij onze collectie bewaren, over archivering, dan hebben we daarvoor ook wat bronnen op een rijtje gezet.

Logo

Beeld & Geluid op school

Bij Beeld & Geluid op school kun je een groot deel van deze programma's bekijken zoals bijvoorbeeld Het Klokhuis, of Andere Tijden. Leuk en superhandig om informatie te vinden voor je spreekbeurt. Vraag bij je leraar of jouw school al een gratis aansluiting heeft op Beeld & Geluid op school.

Naar Beeld & Geluid op School
Filmblikken

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

De collectie bekijken en beluisteren

Je kunt ook via de website in het archief zoeken. Dat kan op zoeken.beeldengeluid.nl. Je kunt helaas niet alles online bekijken, dat heeft met de juridische eigendomsrechten te maken. Via de website vind je de items waarvoor we toestemming hebben om ze online te publiceren. Andere dingen kun je wel zoeken, maar alleen bekijken in de mediatheek bij onze klantenservice in Hilversum of door het te bestellen als download voor privégebruik.

Camera's

Foto: Nationaal Archief, collectie Anefo. (2.24.01.05_0_912-0546)

Collectie Persmuseum

Voor het doorzoeken en raadplegen van de collectie van het voormalig Persmuseum kun je terecht bij Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Naar de catalogus

Archivering

Wil je meer weten over hoe wij onze collectie bewaren, over archivering? Bekijk dan deze bronnen eens.

Collectiebeleid

Het Collectiebeleid

Het Collectiebeleid geeft uitleg over wat wij in ons archief opnemen en de selectiecriteria die worden gehanteerd. We kunnen namelijk niet álles bewaren, dus archiveren betekent soms ook weggooien.

Lees het collectiebeleid
Digitale Preservering

Het Preserveringsbeleid

Het Preserveringsbeleid geeft een goed beeld van hoe wij te werk gaan bij het duurzaam bewaren van onze collectie, het archiefmateriaal. Het is wel een vrij technisch boekje, dus het kan pittig zijn voor beginners.

Lees het preserveringsbeleid
Beelden van het verleden

Beelden voor de Toekomst

Tussen 2007 en 2014 heeft Beeld & Geluid in het project Beelden voor de Toekomst, samen met Nationaal Archief, EYE Film Instituut Nederland en Kennisland, ervoor gezorgd dat een belangrijk deel van het Nederlands nationaal erfgoed op audiovisueel gebied bewaard blijft door preservering en digitalisering. In het verslag van dit grootschalige, landelijke digitaliseringsproject lees je er meer over.

Lees het eindverslag
Montagetafel

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Artikelen over archivering

Professionele literatuur over audiovisuele archivering is te vinden op ons publicatieplatform en op de AVA_Net Kennisbank, al zijn die artikelen echt specifiek op AV-professionals gericht en zijn ze dus behoorlijk technisch.