Je bevindt je hier:

Geschiedenis

Een landelijk instituut voor het behoud, de beschikbaarstelling en de presentatie van ons nationale audiovisuele erfgoed. Dat klinkt heel vanzelfsprekend. Toch is het belang van audiovisuele collecties nog maar pas geleden doorgedrongen. Inmiddels vormt het onderdeel van het nationale cultuurerfgoed.

De 'Wall of fame' in Beeld & Geluid, met (prijswinnende) mediapersoonlijkheden op verschillende glasplaten

De 'Wall of fame' in Beeld & Geluid, met (prijswinnende) mediapersoonlijkheden op verschillende glasplaten

Eén organisatie die de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek integraal belicht. Daarnaast draagt deze organisatie zorg voor de pers- en mediacollecties in Nederland.

Pas in 1995 besloot het kabinet tot de oprichting van een landelijke instituut met een speciale verantwoordelijkheid op dit gebied. Dit op advies van de commissie Vonhoff. Het besluit resulteerde in 1997 in de oprichting van het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA). Het NAA was een fusie van het audiovisueel archiefcentrum van de Publieke Omroep, het filmarchief van de RVD, Stichting Film en Wetenschap en het Omroepmuseum. In 2006 werd het NAA omgedoopt tot Beeld & Geluid. Dit ging samen met de opening van een nieuw, kleurrijk pand op het Media Park waar de kennis-, museum- en archieffunctie werd samengebracht. In 2017 fuseerde het Persmuseum met Beeld & Geluid.

In 2019 werd COMM in Den Haag overgenomen door Beeld & Geluid, in het verleden onder meer bekend als Museum voor Communicatie en als het PTT Museum. In het pand in Den Haag huist sinds dat moment een tweede vestiging van Beeld & Geluid, met een museum gericht op nieuws en journalistiek.