Je bevindt je hier:

Geschiedenis

Een landelijk instituut voor het behoud, de beschikbaarstelling en presentatie van het nationale audiovisuele erfgoed. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het besef dat audiovisuele collecties van betekenis zijn en onderdeel uitmaken van het nationale cultuurerfgoed is feitelijk nog maar recent doorgedrongen.

Eén organisatie, die de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek integraal belicht en zorg draagt voor de pers- en mediacollecties in Nederland.


Pas in 1995 besloot het kabinet op advies van de commissie Vonhoff tot de oprichting van een landelijk instituut met een speciale verantwoordelijkheid op dit gebied. In 1997 resulteerde dit besluit in de oprichting van het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA) door het audiovisueel archiefcentrum van de Publieke Omroep, het filmarchief van de RVD, Stichting Film en Wetenschap en het Omroepmuseum te fuseren. In 2006 opende Beeld en Geluid onder zijn nieuwe naam een nieuw, kleurrijk pand op het Media Park waarin de kennis-, museum- en archieffuncties zijn samengebracht.

In 2017 fuseerde het Persmuseum met Beeld en Geluid. Daarmee vormt zich één organisatie, die de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek integraal belicht en zorg draagt voor het beheer en de verdere ontwikkeling van de pers- en mediacollecties in Nederland.