Lespakket Desinformatie
Desinformatie is van alle tijden en tast het vertrouwen in regeringen aan, presenteert onwaarheden als feiten en beïnvloedt de publieke opinie. Het onderscheid kunnen maken tussen betrouwbare authentieke informatie en desinformatie is een belangrijke vaardigheid om bewust mee aan de slag te gaan.
Dit lespakket kan door de docent zelfstandig ingezet worden tijdens lessen burgerschapsonderwijs, maatschappijleer, Nederlands, activiteitenweken of een les waar het belang van journalistiek en persvrijheid extra uitgelicht mag worden.
Binnen het lespakket worden leerlingen meegenomen in de wereld van nepnieuws, desinformatie en online manipulatie. De leerlingen maken kennis met de technieken en mechanismen die schuilgaan achter deze wereld. De leerlingen kruipen zelf in de huid van een heuse internettrol en leren hoe nepnieuws ons op dagelijkse basis kan beïnvloeden. Ook wordt in de lessen onderstreept wat persvrijheid en goede journalistiek nou echt inhoudt en wat dit betekent voor jou én de samenleving.
Dit lespakket is opgebouwd uit 3 modules:
- Wat is desinformatie? (1,3gb)
- Wat zijn technieken achter desinformatie? (85mb)
- Hoe wordt desinformatie verspreid? (178mb)
De modules bestaan uit een powerpoint presentatie, video’s en diverse werkbladen. Daarnaast is er een algemene handleiding die meer uitleg geeft over de inhoud en is er per les een doorloop bijgeleverd om de lessen zo succesvol mogelijk te kunnen overdragen aan de leerlingen.
Deze drie modules zijn tot stand gekomen in het Europese samenwerkingsproject SMILES, gefinancierd door Erasmus+ Programme.
Beeld & Geluid streeft naar het media- en nieuwswijzer maken van leerling, student en docent. Hiervoor is dan een breed aanbod aan workshops en trainingen ontwikkeld voor docenten zodat deze thematiek op een kundige manier behandeld kan worden met leerlingen en studenten.
We raden het dan ook zeker aan om naar aanleiding van dit lespakket een kijkje te nemen bij wat Beeld & Geluid nog meer te bieden heeft.