Workshop Fake News
Waarom zijn mensen zo makkelijk voor de gek te houden? Hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen? Tijdens de Mediaworkshop Fake News maken leerlingen en studenten kennis met de mechanismen die schuilgaan achter desinformatie, door zelf nepnieuws te maken met kunstmatige intelligentie.
Waarom zijn mensen zo makkelijk voor de gek te houden? Hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen? Tijdens de Mediaworkshop Fake News maken leerlingen en studenten kennis met de mechanismen die schuilgaan achter desinformatie, door zelf nepnieuws te maken met kunstmatige intelligentie.
Nepnieuws maken met AI
Help jouw leerlingen en studenten zich te wapenen tegen de complexe digitale wereld waarin zij opgroeien. Met de workshop Fake News ontwikkelen zij de vaardigheden om misleidende informatie te herkennen, juist door zelf nepnieuws te maken.
We kunnen er natuurlijk niet omheen: daarin speelt generatieve kunstmatige intelligentie een belangrijke rol. Want kunnen we eigenlijk nog onderscheiden of teksten, beelden of video’s door mens of machine zijn gemaakt? Door zelf met AI nepnieuws te maken ontdekken jongeren hoe makkelijk informatie te manipuleren is.
“De materie sloot goed aan bij de doelgroep. Daarnaast werd de workshop gegeven door een enthousiaste docent die ontzettend leuk om ging met de vragen en reacties van de leerlingen. Het was informatief én interactief. De leerlingen waren achteraf ook erg enthousiast.“
Theorie over desinformatie
In deze workshop werken we volgens de methoden en filosofieën van onze partner DROG. Deze innovatieve aanpak is gebaseerd op de inoculatietheorie: door zelf desinformatie te creëren, ontwikkelen jongeren een natuurlijke immuniteit tegen misleiding en manipulatie. Ze ervaren hoe makkelijk het is om de waarheid te verdraaien, waardoor hun blik op nieuws en informatie scherper en kritischer wordt. Kortom: zij leren prebunken in plaats van debunken.
Samen met de Universiteit van Cambridge heeft DROG onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze aanpak. Het bleek dat er een significante verbetering zichtbaar was bij de testpersonen in het herkennen van desinformatie.
Programma
- Introductie op nepnieuws en desinformatie
- Leer prebunken: verplaats je in makers van nepnieuws en desinformatie
- Zelf met generatieve AI aan de slag in de Fictie Fabriek
- Nabespreken en afsluiting
Praktische informatie
- Geschikt voor: po*, vo, mbo, hbo en wo
- Prijs: €295 per groep (workshop op locatie: bijkomende reiskosten)
- Locatie: deze workshop is beschikbaar in Hilversum, Den Haag of op een locatie naar keuze, zoals de eigen school
- Duur: 2 uur
- Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
- Begeleiding: minimaal 2 begeleiders per 30 leerlingen (inclusief docent)
*po-versie nog zonder AI-tool
Combineer met bezoek Mediamuseum
Maak je excursie compleet en bezoek 's werelds eerste interactieve Mediamuseum. Hier ontdekken jongeren welke invloed media op hen heeft en andersom.
Helft van de prijs!
Je kunt het bijwonen van onze workshops combineren met een bezoek aan het Mediamuseum voor maar liefst de helft van de originele prijs. Vul bij het boeken beide opties in en wij verrekenen je korting.
Kom je er niet uit?
Dan staat ons team uiteraard voor je klaar. Neem contact met ons op via educatie@beeldengeluid.nl, dan helpen we je graag verder met al je vragen.