Je bevindt je hier:

De grens van de grap

Waarom lig je bij de ene meme of satirische sketch dubbel van het lachen maar word je boos om de ander? Satirische humor is soms bijtend of baanbrekend, dan weer luchtig. Satire is lachen, maar doet soms ook wat pijn. En wat heeft persvrijheid met satire te maken? In deze workshop buigen leerlingen zich over deze vragen en ontdekken ze waar hun eigen grenzen liggen.

Icoon met een lachende emoticon met een stop-teken ervoor

Satire is een belangrijk middel om gevoelige en maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Maar wat de een grappig vindt, kan voor een ander beledigend zijn. Zitten er grenzen aan satire? En hoe zit dat in andere landen? In deze workshop leren we wat het betekent om te mogen zeggen en schrijven wat je wilt. 

De grens van de grap laat leerlingen via herkenning en hilariteit nadenken over het belang van satire voor een vrije en open samenleving. De workshop leert leerlingen beeldtaal van satire te interpreteren, de bedoeling van de maker te herkennen en betekenis te geven.
De workshop is drieledig. Een plenair inhoudelijk en interactief deel waarin we ingaan op wat satire is en een opdracht om zich het thema eigen te maken. Afsluitend ontdekken de leerlingen waar de eigen satire-grenzen liggen en die van hun klasgenoten. Welke persoonlijke waarden zijn verbonden aan jouw grenzen? Waar komen deze waarden vandaan en waarom kwetsen zij jou wel en de ander niet?

Leerlingen werken samen aan een opdracht

Praktische informatie

  • Geschikt voor: VO leerlingen en MBO-studenten (16+ jaar)
  • Prijs: €250 per groep (workshop op locatie: bijkomende reiskosten)
  • Locatie: deze workshop is beschikbaar in Hilversum, Den Haag of op een locatie naar keuze, zoals de eigen school
  • Duur: 2 uur
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
  • Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

 

Boek direct jullie workshop

Locatie
Is het niet mogelijk om met leerlingen naar Hilevrsum of Den Haag te komen, dan kunnen wij een programma op locatie verzorgen. Hiervoor rekenen wij €150,- reiskosten.
Gewenst programma
dagdeelkeuze
Tussen 9-12u
Tussen 13-15u
dagdeelkeuze 2
Tussen 9-12u
Tussen 13-15u
Gegevens aanvrager

Kom je er niet uit of heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op via groepsbezoek@beeldengeluid.nl