De grens van de grap
Waarom lig je bij de ene meme of satirische sketch dubbel van het lachen maar word je boos om de ander? Satirische humor is soms bijtend of baanbrekend, dan weer luchtig. Satire is lachen, maar doet soms ook wat pijn. En wat heeft persvrijheid met satire te maken? In deze workshop buigen leerlingen zich over deze vragen en ontdekken ze waar hun eigen grenzen liggen.

Satire is een belangrijk middel om gevoelige en maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Maar wat de een grappig vindt, kan voor een ander beledigend zijn. Zitten er grenzen aan satire? En hoe zit dat in andere landen? In deze workshop leren we wat het betekent om te mogen zeggen en schrijven wat je wilt.
De grens van de grap laat leerlingen via herkenning en hilariteit nadenken over het belang van satire voor een vrije en open samenleving. De workshop leert leerlingen beeldtaal van satire te interpreteren, de bedoeling van de maker te herkennen en betekenis te geven.
De workshop is drieledig. Een plenair inhoudelijk en interactief deel waarin we ingaan op wat satire is en een opdracht om zich het thema eigen te maken. Afsluitend ontdekken de leerlingen waar de eigen satire-grenzen liggen en die van hun klasgenoten. Welke persoonlijke waarden zijn verbonden aan jouw grenzen? Waar komen deze waarden vandaan en waarom kwetsen zij jou wel en de ander niet?

Praktische informatie
Deze workshop bieden wij ook aan op locatie. Neem voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden contact met ons op.
-
Geschikt voor VO leerlingen en MBO-studenten
-
Duur: 2 uur
-
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
-
Prijs: €250 per groep
- Op locatie: bijkomende reiskosten -
Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders
Nu boeken
Vul onderstaand formulier in om deze workshop aan te vragen. Heb je vragen, neem dan contact met ons op.
T 035 – 677 5444 (maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur)
E groepsbezoek@beeldengeluid.nl