Winnaars Media & Onderwijs Prijs
Op 5 oktober 2023 organiseerden Beeld & Geluid en LessonUp voor de derde keer de Media & Onderwijs Prijs! Dé prijs voor digitale didactiek voor onderwijzend Nederland. Wie hebben dit jaar het inspiratiediner en een uitje naar het Mediamuseum in Beeld & Geluid met de hele klas gewonnen?
En de winnaars zijn…
Bekijk in deze video de onthulling van de winnaars door Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld & Geluid.
Over de winnaars
Dit jaar staan ‘handig in gebruik’, ‘makkelijk deelbaar’ en ‘do it yourself’ hoog in het vaandel. Deze lessen vol creatieve inzet van media zijn bij uitstek inspirerende voorbeelden die docenten direct kunnen gebruiken. We vieren deze editie dan ook met vier winnaars én een bijzondere vermelding.
In de Tjipcast-uitzending van 5 oktober onthulden drie juryleden – Rhea Flohr, Michel van Ast en Robin van Ast - wie de winnaars van dit jaar zijn, en lichtten zij de keuze toe.
-
De Huisarts
Maaike de Haas
Student Creative Business
Saxion Hogeschool Enschede
Voor: ISK leerroute 1 & speciaal onderwijs
Als student aan de Saxion Hogeschool Enschede kreeg Maaike de Haas de opdracht een interactieve les te ontwerpen voor het vak Burgerschap. Ze zocht contact met de ISK en ging op de stoel van de leerlingen zitten. En dat zie je! Stap voor stap stelt zij vragen over wat je moet doen als je in Nederland naar de huisarts gaat: wat heb je nodig om verder te kunnen, wat is belangrijk en vooral ook – hoe werkt dat hier?
De les heeft een duidelijke opzet met veel interactie. Maaike maakt gebruik van verschillende media, de inhoud is actueel en de lesbrief is super duidelijk. Bovendien is de vormgeving oogstrelend mooi. Kortom, elke docent NT2 aan een ISK kan direct met deze les aan de slag. Wat wil je nog meer?!
-
De Brug van Hendrik Ido Ambacht
Bert van Uffelen
Docent Muziek & Digitale Didactiek
Hogeschool Rotterdam
Voor: bovenbouw po & onderbouw voEen heerlijk vakoverstijgende les van Muziek en Geschiedenis. Een mooie combinatie van analoog en digitaal materiaal, helemaal in evenwicht. De leerlingen gaan bij deze les zelf aan de slag met het maken van media. En hoe leuk is het dat het hoorspel weer terug is van weggeweest! Bert maakt het gebruik van audio letterlijk zichtbaar in de les, dat werkt erg sterk. Het is ook ontzettend leuk dat hij de klas en het verhaal opdeelt in vier stukken zodat er echt verschillende eindresultaten uitkomen – die samen weer één verhaal vormen. Kortom, een inspirerende les.
-
Nieuws van de week video-quiz
Linda Duin
Docent NT2, Specialist Alfabetisering NT2 en Ondersteuner Digitaal Leren
Horizon College Alkmaar
Voor: NT2 ISK praktijkonderwijs middelbare school, mbo, vmbo lwoo b leerjaar 1, studiejaar 1Linda is docent NT2, Specialist Alfabetisering NT2 en Ondersteuner Digitaal Leren op een school met ISK. Een hele mond vol, maar haar doelgroep is helder: leerlingen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Haar ‘Nieuws van de week video-quiz’ is een complete les kijken en luisteren.
Aan de hand van actuele onderwerpen zet Linda met deze les leerlingen aan de slag met zowel het leren van taal als de inhoud van het onderwerp. Denk aan onder meer de leesbaarheid van brieven van de belastingdienst, de bedreiging van politici en het afscheid van de acceptgirokaart.
Inhoudelijk is het een sterke les, ze maakt goed gebruik van de verschillende mogelijkheden van LessonUp – voorkennis activeren en aansluiten op de doelgroep. Ze heeft het doel van haar les duidelijk voor ogen en gebruikt de juiste toepassingen om dat doel op een verantwoorde manier te bereiken. De focus op woordenschat is een mooi voorbeeld van hoe je je leerlingen een stap verder kunt brengen.
-
Endogene en exogene krachten
Renaldo Lakerveld
Docent Aardrijkskunde & Digitale Geletterdheid
Heerenlanden in Leerdam
Voor: havo 5 en vwo 4Een les vol afwisseling, zowel in het gebruik van media als in de vormgeving. En daar zit dan ook de kracht van deze les, vindt de jury. De afwisseling in de werkvormen is aangenaam voor de leerlingen, maar is de afwisseling in vormgeving dat ook? De mening van Robin – ons leerling-jurylid – gaf hierin de doorslag… “want het is juist heel prettig als je steeds wat anders te zien krijgt, de timers bij de slides geven goede houvast en structuur in wat er van een leerling verwacht wordt.” Daarnaast is de afwisseling van analoog en digitaal heel prettig, alle verschillende functionaliteiten zitten erin. Het resultaat is een didactisch sterke les.
Bijzondere vermelding
Sommige inzendingen voldeden niet helemaal aan de gestelde criteria maar bevatten toch elementen die écht het vermelden waard zijn. En dus koos de jury ervoor om nog één les in het zonnetje te zetten, omdat ze zo vrolijk werd van de video’s in deze les.
-
Kunst & Oorlog
Martijn Kroese
Docent Kunst & Cultuur
Stella Maris College Meerssen
Voor: bovenbouw havo & bovenbouw vwoAls het enthousiasme van het scherm afspat, dan gaat de jury rechtop zitten. En dat gebeurde hier. Wat een verfrissende manier om je leerlingen mee te nemen naar historische plekken! Door te spelen met de fantasie van de leerlingen lijkt het net alsof ze live overschakelen naar een verslaggever op locatie – terwijl de docent toch echt naast hen in de klas staat. Petje af voor deze twee video’s en het creatief gebruik van oude en nieuwe technieken.
Maak kennis met de jury
Jury Media & Onderwijs Prijs 2023
Waarom de Media & Onderwijs Prijs?
De Media & Onderwijs Prijs is een inspiratieprijs, georganiseerd door Beeld & Geluid samen met LessonUp. We gaan met deze prijs op zoek naar lessen waarin docenten op een handige wijze gebruikmaken van digitale didactiek. Hiermee willen we andere docenten enthousiasmeren en inspireren om er ook mee aan de slag te gaan.
Ook media in jouw les?
Ben je geïnspireerd geraakt? Op beeldengeluidopschool.nl vind je een selectie uit ons archief, speciaal voor het onderwijs! Met meer dan 170.000 programmatitels met zowel historisch als actueel audio- en videomateriaal, onder meer van de publieke omroepen. Per vak versturen we ook handige mails met digitaal lesmateriaal op maat.