Media & Onderwijs Prijs
Ben je docent, gebruik je digitaal lesmateriaal in de klas, én wil je anderen inspireren? Dan ben je hier aan het goede adres. Beeld & Geluid organiseert jaarlijks de Media & Onderwijs Prijs: dé prijs voor digitale didactiek voor onderwijzend Nederland.
Over de Prijs
Een verrassende video, leren met muziek, of zelfs virtual reality in de klas: er kwam de afgelopen edities al inspirerend lesmateriaal voorbij. De Media & Onderwijs Prijs is namelijk een inspiratieprijs, georganiseerd door Beeld & Geluid samen met LessonUp. Bekijk hieronder de winnaars van de edities van 2023, 2022 en 2021. Zij ontvingen als prijs een inspiratiediner met elkaar, een bezoek met je hele klas aan het museum en natuurlijk.. eeuwige roem. We kijken nu al uit naar de editie van 2024!
Winnaars vorige edities Media & Onderwijs Prijs
Podcast 'Shorts'
Laat je inspireren over digitale didactiek
Beeld & Geluid Onderwijs en LessonUp maken in samenwerking met Tjip de Jong van Tjipcast een aantal podcast 'Shorts' die ingaan op de term digitale didactiek.
Want digitale didactiek is een begrip waar je veel kanten mee op kan, maar wat is dat nu eigenlijk? Moet je daar in je klas iets mee doen en hóe doe je dat dan? Elke week bespreekt Tjip met een onderwijsexpert een van de facetten van digitale didaktiek en gaat daarbij vooral op zoek naar praktische tips die jij als docent direct kunt gebruiken.
Beluister hieronder de verschillende Tjipcast Shorts
Tjipcast Short 5
Mediawijsheid in het klaslokaal
Denise Brilman noemt zichzelf educatief technoloog en is bekend als winnaar van een eerdere editie van de Media & Onderwijsprijs van Beeld en Geluid, met de Minecraft Menselijk lichaam escaperoom. Denise is druk bezig met het ontwikkelen van materiaal over digitaal burgerschap. Wat het is, waarom het belangrijk is om mee aan de slag te gaan en hoe je dat praktisch kunt doen in de klas.
Ze noemt in het gesprek verschillende interessante initiatieven.
- QADS voor computational thinking
- Digitaal Burgerschap Menukaart (vanaf 1 juni staat de nieuwe versie online, met 20 nieuwe lessen)
- Netwerk mediawijsheid
- DigComp Onderwijsmodel over digitaal burgerschap
- Digitaal Moreel Kompas
Tjipcast Short 4
Boektips op YouTube helpen jongeren aan het lezen.
Steven Stavast was vorig jaar een van de winnaars van de Media & Onderwijs Prijs. Hij is sinds 2002 docent Nederlands op de Werkplaats in Bilthoven en geeft les aan de 1e en 2e klassen van vmbo... Hij zag de worsteling van zijn leerlingen in het kiezen van een boek. Daar moet wat aan gedaan worden dacht hij en samen met filmmaker Bram de Goeij is hij gestart met het maken van boektrailers. Zijn ervaring als acteur (hij speelde 15 jaar in film- en theaterproducties) komt hem hierbij goed van pas en dat zie je. Hij weet de leerlingen te raken ...
Bekijk de boektrailers op www.boekvoornederlands.nl
Tjipcast Short 3
Op ontdekkingsreis in het museum van Beeld & Geluid
Roos Lambooij werkt als onderwijsontwikkelaar bij Beeld & Geluid. Dagelijks komen vele leerlingen naar het nieuwe MediaMuseum. Hoe krijgen deze leerlingen de juiste boodschap mee over leren met en leven in Media? Hiervoor ontwikkelde Roos de onderwijsapp Glitch. Met deze app - vol opdrachten - worden de leerlingen bij de hand genomen en komen een stuk mediawijzer aan het einde van hun tour weer naar buiten.
Tjipcast Short 2
De interactie met digitale didactiek
Jan-Wolter Smit werd ooit door 3FM-dj's uitgeroepen tot de leukste docent geschiedenis van het jaar. Naast lesgeven is hij ook nog een van de pioniers bij LessonUp. Dat maakt hem een expert op het gebied van digitale didactiek - want hoe bereik je je leerlingen nu het beste? Een verrassende uitkomst...
Tjipcast Short 1
Beeld & Geluid in je les
Wat doet het gebruik van beeld en geluid in je les met je leerlingen? Leerlingen vinden het altijd fijn als je een video laat zien, maar hoe effectief is het eigenlijk? Hoe kun je dat het beste inzetten. Aan het woord is Saskia de Vries, Onderwijsexpert bij Beeld & Geluid. Ze stond zelf ook voor de klas als docent Nederlands. Met deze ervaring in het achterhoofd ging ze op zoek naar het effect van het gebruik van media in je les.
Criteria Media & Onderwijs Prijs
Op welke criteria beoordeelt de jury de ingezonden lessen?
- Doel & Effect: Zijn het leerdoel, de lesopzet en het leerrendement helder? Wat is het effect van de les op de leerlingen?
- Materiaal: Wordt er op een creatieve, speelse manier gebruik gemaakt van oude en nieuwe media? En zijn de vakinhoudelijke content en didactiek in balans met de gekozen vorm?
- Doelgroep: Is de les voor het leerlingen in het voortgezet onderwijs? Passen vorm en uitvoering van de les bij het leerniveau?
- Media & Interactie: Is er in de les gebruik gemaakt van digitale mediacontent? Is die content actueel, historisch of zelfgemaakt? Of bevat de les interactieve elementen?
- Gebruik: Is het materiaal gebruiksvriendelijk, deelbaar en vrij beschikbaar?
- Context; Is de les voor een online, hybride of live lessituatie?
De jury
Jury Media & Onderwijs Prijs 2023
Waarom de Media & Onderwijs Prijs?
Met deze jaarlijkse prijs wil Beeld & Geluid het gesprek over digitale didactiek op gang brengen, zodat de expertise over dit onderwerp een inspirerende impuls krijgt en docenten digitale media en interactieve online middelen vaker inzetten in hun lessen. beeldengeluidopschool.nl organiseert de Media & Onderwijs Prijs samen met partner LessonUp.
Over beeldengeluidopschool.nl
Beeld & Geluid Onderwijs gaat over leren over en leren met media. beeldengeluidopschool.nl is dé digitale mediacollectie voor het onderwijs. Op dit platform staan meer dan 170.000 afleveringen van uiteenlopende radio- en televisieprogramma’s. Van historische beelden tot het Journaal van gisteren. Het audio- en videomateriaal is gratis te gebruiken door iedereen in het onderwijs en kunnen docenten hun lessen leuker maken, lastige onderwerpen begrijpelijker en het leerrendement vergroten.