Je bevindt je hier:

Transmixr

TransMIXR ontwikkelt technologieën die het voor professionals in de culturele en creatieve industrie mogelijk maken nieuwe producties te creëren in eXtended Reality (XR), en bedenkt innovatieve manieren om immersieve mediaproducties te beleven.

TransMIXR ontwikkelt technologieën die het voor professionals in de culturele en creatieve industrie mogelijk maken nieuwe producties te creëren in eXtended Reality (XR), en bedenkt innovatieve manieren om immersieve mediaproducties te beleven.

Vrouw die door een VR bril kijkt in het donker met neon kleuren

De mogelijkheden van eXtended Reality (XR) en Kunstmatige Intelligentie (AI) hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Met name de combinatie van deze twee elementen zullen een grote impact hebben op de manier waarop media geproduceerd, gedistribueerd en beleefd worden. Er wordt veel onderzoek gedaan op dit gebied.

In zogenaamde Living Labs zal TransMIXR de eerder ontwikkelde technologieën op het gebied van XR inzetten om vier pilots te ontwikkelen die de visie op toekomstige media-ervaringen tot leven brengen. Deze pilots bestrijken vier domeinen binnen de culturele en creatieve industrie:

  • Nieuwsmedia
  • Omroepen
  • Podiumkunsten
  • Cultureel erfgoed
Tekening van mensen in een ruimte die een immersieve media experience beleven

Verbinding

Vanuit een XR-samenwerkingsomgeving die wordt ontwikkeld, worden professionals voorzien van middelen die zij nodig hebben om op nieuwe manieren XR-ervaringen te creëren. Professionals zullen op verschillende locaties toegang krijgen tot middelen en kennis die passen bij hen. Hierdoor kunnen zij op afstand en in samenwerking immersieve ervaringen ontwikkelen voor hun doelgroep, variërend van de horeca tot de culturele sector. 

Aangezien de doelgroep voor elke sector sterk verschilt, wil TRANSMIXR een uniforme aanpak vermijden en zich in plaats daarvan aanpassen aan de context waarin het publiek zich bevindt. Uiteindelijk zal TRANSMIXR mensen in een virtuele omgeving met elkaar verbinden door gebruik te maken van de meest recente technologische ontwikkelingen. Dit zal leiden tot een grotere betrokkenheid en participatie van de gebruikers.

Rol Beeld & Geluid 

Beeld & Geluid is actief betrokken bij dit project omdat het focust op zowel de culturele erfgoedsector als de moderne technologische vooruitgang. Beeld & Geluid zal onder andere workshops organiseren om te informeren naar de behoeften en verwachtingen van de gebruikers, om eventueel later de gebruikerseisen aan te passen. Beeld & Geluid zal ook betrokken zijn bij het toezicht op de uitvoering en evaluatie van de TRANSMIXR-pilots, met een bijzondere focus op de sector Onderwijs en Cultureel Erfgoed.

Ga naar de projectwebsite.

Partners

Technological University of the Shannon: Midlands Midwest, Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten, Modul Technology Gmbh, the Provost, Fellows, Foundation Scholars and the Other Members of Board, of the College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth Near Dublin, Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptyxis, Vrije Universiteit Brussel, Weblyzard Technology Gmbh, Immersion, Intel Deutschland Gmbh, Creative Sator E Studio, True Communication Technologies, Radiotelevizija Slovenija Javni Zavod Ljubljana, Agence France Presse, Stichting Nederlands Instituut Voorbeeld en Geluid, Baltic Film & Creative Tech Cluster, Khora Aps, Ebu-uer, Sparknews, Fachhochschule Zentralschweiz - Hochschule (Associate Partner), Raidió Teilifís Éireann.

Dit project is gefinancierd door de Europese Unie als onderdeel van het kaderprogramma Horizon Europe (HORIZON), onder de subsidieovereenkomst 101070109.