EPIC-WE
EPIC-WE is een door Horizon Europe gefinancierd project met als doel jongeren te laten reflecteren op Europese waarden & cultuur en na te laten denken over hun eigen toekomst door het maken van games. Deze games - van bordspel tot video game - worden door de jongeren gemaakt in zogenaamde culturele game jams, waarin de deelnemers in een kort tijdsbestek een spel maken geïnspireerd op cultureel erfgoed.
EPIC-WE is een door Horizon Europe gefinancierd project met als doel jongeren te laten reflecteren op Europese waarden & cultuur en na te laten denken over hun eigen toekomst door het maken van games. Deze games - van bordspel tot video game - worden door de jongeren gemaakt in zogenaamde culturele game jams, waarin de deelnemers in een kort tijdsbestek een spel maken geïnspireerd op cultureel erfgoed.

EPIC-WE: Empowered Participation through Ideating Cultural Worlds and Environments
EPIC-WE biedt jongeren de kans om hun toekomst vorm te geven door het maken van games tijdens een game jam, geïnspireerd op cultuur. Daarnaast helpen de games hen bij het reflecteren op belangrijke Europese waarden, zoals vrijheid en democratie. Maar wat is dat nou eigenlijk, een game jam?
Een game jam is een soort wedstrijd - of eigenlijk een uitdaging - waarbij binnen een korte periode een spel wordt gemaakt rondom een thema. Tijdens de EPIC-WE culturele game jams krijgen deelnemers een masterclass Game Design, bezoeken zij het Mediamuseum en de depots van Beeld & Geluid voor inspiratie, ontwikkelen ze een spelconcept via diverse brainstorm-activiteiten en knutselen vervolgens een papieren prototype van hun spel.
Deze culturele game jams in het kader van EPIC-WE worden georganiseerd in hubs door heel Europa - van Aarhus (Denemarken) tot Óbidos (Portugal) en Hilversum. De game jams brengen jongeren, onderwijs, en creatieve culturele instellingen samen, waarbij Europees cultureel erfgoed altijd centraal staat.
Rol Beeld & Geluid: van collectie tot spel
De Hilversum Hub bestaat uit drie belangrijke partners: De Hogeschool van Amsterdam, Dropstuff Media en Beeld & Geluid. Beeld & Geluid neemt het voortouw en draagt actief bij aan het EPIC-WE project door onderzoeksprotocollen te formuleren. Daarnaast organiseert de Hilversumse hub in totaal vier game jams in Nederland, waarbij de nadruk ligt op actuele maatschappelijke problemen zoals de klimaatcrisis, mentaal welzijn en sociale ongelijkheid. En dat alles met als doel jongeren te empoweren!
Culturele Game Jams
-
Game Jam #1
In april 2024 gingen 17 jongeren met diverse achtergronden aan de slag om in slechts 48 uur games te maken geïnspireerd op de collectie van Beeld & Geluid. De maatschappelijke problemen die centraal stonden tijdens deze game jam waren de klimaatcrisis en mentaal welzijn. In totaal werden er vier spelconcepten ontwikkeld.
-
Game Jam #2
In september 2024 namen meer dan 60 middelbare scholieren deel aan de tweede game jam. In slechts een paar dagen ontwikkelden de leerlingen hun eigen games rond twee thema's: Media & Democratie en Media & Sociale Onrechtvaardigheid. De thema's van deze game jam daagden deelnemers uit om na te denken over hoe media ongelijkheid kan aanwakkeren.
-
Game Jam #3
23 studenten van de Minor Creative Research aan de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in totaal acht impactvolle en creatieve games tijdens de derde game jam in februari 2025. Het overkoepelende thema was dit keer That's Not Fair. Met crises op het gebied van huisvesting en de kosten van levensonderhoud is het begrijpen van (on)eerlijkheid nu belangrijker dan ooit.
-
Binnenkort: Game Jam #4
De laatste Game Jam staat op het programma voor begin september, met als thema Tides of Heritage. Wat is de impact van water op onze samenleving? In slechts een paar dagen duiken deelnemers in de wereld van game design en remixen zij audiovisueel materiaal uit de archieven van Beeld & Geluid gerelateerd aan water.
Partners
Aarhus University, Lusófona University, CICANT, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Filmby Aarhus, Hogeschool van Amsterdam, Dropstuff Media, Obidos Municipal Council, Battlesheep, MEET Digital Communication, Creative Business Network, AROS Aarhus Kunstmuseum, KEA European Affairs.
Het project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101095058.