Je bevindt je hier:

Annemieke de Jong

Annemieke de Jong

Annemieke de Jong is verantwoordelijk voor het strategisch beleid voor duurzame toegankelijkheid van de digitale collecties van Beeld & Geluid. Ze ontwikkelt al vele jaren kennis over alle aspecten van AV-archivering, zoals metadata, standaarden, informatiemodellering, preservering en archieftheorie. De Jong is verantwoordelijk voor de certificering door externe organisaties, van het integrale Digitaal Archief als Trustworthy Digital Repository. Tevens heeft zij verschillende publicaties op haar naam staan.

Annemieke de Jong was oprichter en hoofdredacteur van de Kennisbank voor AV_Archivering van AVA_Net. Zij bekleedt/bekleedde functies in talloze (inter)nationale netwerken en organisaties waaronder de FIAT/IFTA, het Nederlands UNESCO Memory of the World Comité, Europese innovatieprojecten, de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid en NDE. Ze is redacteur van het Handboek Informatiewetenschap van VakMediaNet en werkte als gastdocent van de masteropleiding Presentation & Preservation of the Moving Image van de Universiteit van Amsterdam. 

Binnen Beeld & Geluid en voorgangers fungeerde Annemieke de Jong eerder o.m. als hoofd Informatiebeleid, manager, hoofd catalogus, projectleider en filmarchivaris. Annemieke de Jong studeerde Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit van Utrecht en Informatiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Recente activiteiten 

Lees hier het Preserveringsbeleidsplan Beeld & Geluid waarvan De Jong auteur is. Ook heeft De Jong de Data Seal of Approval behaald namens Beeld & Geluid, lees hier meer.  

Aanspreekpunt

Annemieke de Jong is aanspreekpunt voor alle aspecten van (digitale) preservering en AV-collectiemanagement in de omroep- en erfgoed archiefcontext, metadata in de diverse verschijningsvormen, (historische) informatie over de professionele ontwikkelingsgang van Beeld & Geluid en zijn fusiepartners/voorgangers.

Contact

✉ adjong@beeldengeluid.nl

☏ 06 2125 4478

✐ Bekijk het profiel van Annemieke op LinkedIn