Je bevindt je hier:

Optimisme: een ongeschikt uitgangspunt bij digitale preservering

Persoonlijk terugblikken op iPRES, Internationale Conferentie voor Digital Preservation, 3-6 oktober jl.

Gewaardeerd

De 2016 editie van iPRES in Bern bood ruim aandacht aan gebruiksgevallen rond digital art preservation en het duurzaam archiveren van nieuwe media zoals games en het web. Ook andere actuele thema’s kwamen aan bod, waaronder Persistent Identifiers en zelfs Significant Properties (!) Het eerste thema expliciet, als workshop, het tweede meestal tussen de regels door, waarmee ter conferentie toch een bescheiden begin werd gemaakt met het benoemen van dit tricky onderwerp.

Een aantal workshops verschafte bruikbare informatie over cruciale elementen van het preserveringsproces. Ik noem met name de goed voorbereide werksessie over Preservation Storage op woensdag 5/10, waarin werd gedefinieerd waaraan duurzame opslag moet voldoen en waarin gezamenlijk een requirementslijst werd opgesteld. Dit initiatief van de ervaren preservation managers van o.a. de Library of Congress, Harvard en MIT wordt later verder online vormgegeven, samen met de deelnemers aan de workshop.

Ik noem ook de Tutorial Understanding and Implementing PREMIS op donderdag 6/10, verzorgd door de experts van het Editorial Commitee. Weliswaar bedoeld voor beginners, maar met meer dan genoeg uitdaging voor de gevorderde PREMIS adept en adequate informatie over de aanpassingen die zijn gemaakt t.b.v. versie 3.0.

 

Meer informatie

Andere verslagen van iPRES 2016: