You are here:

Schatgraven op vrijdag: de enorme en gestaag groeiende audiovisuele collectie van Beeld en Geluid bevat onder meer radio, film, televisie, foto’s en objecten. De collectie bestrijkt een periode van meer dan 120 jaar in beeld en geluid. Beeld en Geluid streeft ernaar een zo groot mogelijk deel van haar collectie online beschikbaar te stellen zodat iedereen het kan zien. Elke laatste vrijdag van de maand duiken we een parel op uit de archieven van het Publiek Domein.

Maart 2020

Ondertussen in 1949: in de virus-laboratoria van het Instituut voor Preventieve Geneeskunde van de Leidse universiteit doet men onderzoek naar de aard van het influenzavirus. Voor het verzamelen en vervoeren van onderzoeksmateriaal wordt vloeibare lucht gekoeld tot 180 graden onder nul. “Even gorgelen met een beetje zout water achter in de keel. Het spoelvocht waarin zich dan mogelijk het virus bevindt, wordt in steriele buizen in het koude-apparaat geplaatst.”  Vervolgens gaat het onderzoek verder in de laboratoria, op zoek naar een goed middel in de strijd tegen de griep.

(Bron: Strijd tegen de griep, onderzoek in de virus laboratoria van de Leidse Universiteit, Polygoon Hollands Nieuws, 1949)

Bron: De jacht op een filmster, reclamefilm, 1940, producent: Cefima Film.

Februari 2020 - De jacht op een filmster

Op deze laatste vrijdag van februari tonen we een reclamefilmpje uit 1940. In deze reclamefilm zien we het proces van het maken van een reclamefilm voor Van Houten's pudding: de pudding valt keer op keer ten prooi aan liefhebbers waardoor de regisseur zijn reclamefilm maar niet af krijgt. “...het volmaakte nagerecht, aan welke smaak u ook de voorkeur geeft. Van Houten’s pudding, zelfs voor de meest verwende fijnproever!”

Bron: De sterke Rus, Polygoon Hollands Nieuws, week 22 uit 1933.

Januari 2020 - De sterke Rus

De eerste parel zijn bewegende beelden van de sterkste Man ter Wereld in het jaar 1933 in Rotterdam: de Russische krachtpatser Kassyanoff Zbyshko. In deze video zonder geluid zien we hem in actie terwijl hij twee auto’s met 30 paardenkracht in bedwang houdt, dat gaat hem goed af. Wel ploppen zijn ogen bijna uit de kassen. De stompen in zijn maag die hij daarna incasseert, lijken daarbij vergeleken kinderspel.

Bron: De sterke Rus, Polygoon Hollands Nieuws, week 22 uit 1933. Deze video is afkomstig uit de reeks Polygoon Hollands Nieuws van 1933: in totaal 233 video’s uit 1933 verdeeld over 52 weekjournaals. Van dit materiaal zijn de rechten verlopen (publiek domein). Al deze beelden, waaronder onderstaande video, zijn te bekijken op onze website.