Interactieve documentaires voor de eeuwigheid
Beeld & Geluid heeft één van's werelds grootste documentairefestivals om de hoek. Het is daarom niet gek dat we met ze mee kijken om te volgen aan welke veranderingen het genre onderhevig is.
IDFA heeft met Doclab een podium ingericht met ruimte voor experiment. De laatste tien jaar is het programma-onderdeel uitgegroeid tot een fundamentele spil in een raderwerk van producenten, techneuten, verhalenvertellers en festivals. Om zijn bestaan te vieren, stelde IDFA Doclab in 2016 een canon samen van interactieve documentairevormen. Afgelopen maand werd dit boekwerk geïntegreerd in de aantrekkelijke website Moments of Innovation, die de link legt tussen innovatieve vertelvormen van vroeger en nu. Ga vooral een kijkje nemen!
Formaten in beweging
Beeld & Geluid presenteert en bewaart. We ontplooien de nodige activiteiten om in 'duurzame toegang' voor onze collecties te kunnen voorzien. Al geruime tijd onderzoeken we de bewaarproblematiek rond meer complexe formaten dan film, video, documenten en foto's. Sinds enkele jaren experimenteren we met het opslaan van webvideo's en inmiddels breiden we ons webarchief uit. Ook zoeken we naar gepaste manieren om videogames te bewaren en te documenteren, bijvoorbeeld met ons Game On! project.
Interactieve documentaires vormen hierop een aanlokkelijke toevoeging: het genre brengt immers zowat iedere denkbare preserveringsuitdaging samen waar we aan kunnen denken. Collega Jesse de Vos schreef in 2013 een uitgebreid onderzoeksrapport over het onderwerp. Met als aanleiding Doclabs tienjarige bestaan graven we nu nog iets dieper in de materie. In november onderzochten we in een expertsessie op het IDFA waar producenten zelf zoal tegenaan lopen en in januari bespraken we het onderwerp op het South by Southwest festival.
Update or Die!
Afgelopen maand bracht MIT's Open Documentary Lab een gevarieerde groep specialisten bij elkaar in het Phi Centre in Montréal. Een uitgebreid verslag van de conferentie en white paper over het onderwerp bevinden zich nog in de pijplijn. Wat we alvast wél klaar hebben, zijn een conferentieverslag samengesteld op basis van de sociale media-uitingen van de aanwezigen op Storify.
Voor de online publicatie Immerse schreef ik een meer uitgebreid artikel: The Disappearance Act. De slides van onze presentatie vind je hieronder. Alvast veel leesplezier gewenst!
Meer info
- Ons onderzoek rond dit onderwerp wordt mede ondersteund door de RVO en het Dutch Media Innovators programma
- Het meest recente issue van het VIEW Journal dat we publiceren met EUscreen, gaat helemaal over Non-Fiction Transmedia
- Lees ook Phi Centre's interview met Caspar Sonnen: Reflecting on Digital Documentary
- Graaf dieper in de Docubase, een interactive curated database of the people, projects, and technologies transforming documentary in the digital age.