Je bevindt je hier:

Beeld & Geluid bij je thuis

Ook vanuit huis kun je genieten van onze collectie! Bekijk nostalgische televisie, mooie docu’s, (korte) films en meer via onze online kanalen en lees interessante mediaverhalen.

Campagnebeeld Beeld & Geluid bij je thuis; met filmrollen, krijtjes en een reeks aan covers met titels die rondom het scherm van een laptop geplaatst zijn met daarop de tekst 'Beeld & Geluid BenGThuis'

Het jaar 2020 was spraakmakender dan ooit. Schoolkinderen kregen gestreamd onderwijs, we videobelden ons een slag in de rondte, geïsoleerde ouderen werden telefonisch ondersteund, kunstenaars brachten cultuur via geïmproviseerde TV-zenders, theatergroepen streamden voorstellingen, DJ's organiseerden online raves, sporters deelden workouts en noem zo maar op. In deze bijzondere periode ontstond Beeld & Geluid ook bij je thuis. Met mooie programma’s uit onze collectie en verhalen over media. 

Bekijk de collectie vanuit huis

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Virtuele tour door de experience

VR Tour experience

De Beeld & Geluid experience werd gesloten en maakte plaats voor een spiksplinternieuw museum. Wil je nog één keer die plek bezoeken waar je dat spetterende optreden gaf, die bloedstollende achtervolgingsscène opnam, dat onhandige Buurman en Buurman filmpje maakte, erachter kwam hoe mediawijs je bent, voorspelde hoe de toekomst eruit ziet of je eigen radioprogramma maakte? Het kan! Loop virtueel door de oude experience met deze VR Tour!

Neem een kijkje!
Auto op z'n kop, still uit Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

Parels uit het archief

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Mediaverhalen

In de tijden van Corona speelden media een nóg grotere rol in ons leven dan ze normaal al doen. Zo bleven we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, bleven we in contact met elkaar en wisten we onszelf te vermaken. Op ons verhalenplatform TILT vertellen we verhalen met en over deze media. Hoe hebben de media het sporten veranderd? Of is het erg dat we vergroeid zijn met onze telefoon? Hoe lang bestaan memes al en waarom zijn ze zo succesvol? Ontdek het op TILT!

Twee stills van Anne Frank, een in zwart-wit en een ingekleurd met AI

Griezelig echt

Met de tools en technieken van nu kun je audiovisueel erfgoed eenvoudig bewerken en nieuw leven geven, gewoon met je laptop of je mobiel. Wat kun je zoal? Wat betekent dit voor de beleving van de kijker? En wil je dat?

Bekijk TILT
Coverafbeelding met verschillende Pokémon: het gezicht van Pikachu in een ouderwetse televisie, Charmander op een modern mobieltje en Squirtle in een Gameboy Color

25 jaar Pokémon-gekte!

Flippo’s, Furbies, Power Rangers of Pokémon, wie verzamelde ze niet? Hoewel de meeste rages net zo snel verdwijnen als ze verschijnen, is Pokémon na vijfentwintig jaar nog steeds populair. En dat terwijl de media in het begin behoorlijk negatief waren.

Bekijk TILT 

Still Media in Crisistijd met Harm Edens

Media in crisistijd

Met Harm Edens

Leven in en met de media in tijden van corona: shows zonder publiek, nieuwe opnamemethoden en uitzendschema’s… Er is nogal wat veranderd. Wat precies? Je ontdekte het iedere vrijdag met Harm Edens!

Media in crisistijd werd gerealiseerd mede dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij.
 
Bekijk de video's
Thumbnail van het Collectieverhaal over 70 jaar televisie met verschillende screenshots door de jaren heen

Onze collectieverhalen

Benieuwd naar de verhalen achter de collectie? Onze experts geven hun bijzondere blik op de collectie en vertellen hun eigen verhalen over allerlei verschillende onderwerpen. Van 70 jaar televisie tot de Oranje Leeuwinnen en de Westerborkfilm!

Bekijk de video's
Kinderen op iPad

Voor de kids

De hele dag thuis zitten kan best saai worden.. Daarom hielpen wij je een beetje op weg om lekker aan de slag te gaan met het maken van je eigen rap of zelf een grappige meme te bedenken. Laat je creativiteit de vrije loop!
Gebruik jij vaak emoji? Test dan ook je kennis met quizjes en een puzzel.

Print bovenstaande werkbladen uit zodat je ook kunt schrijven/strepen/vinken
Beeld & Geluid in Minecraft

Beeld & Geluid in Minecraft nagebouwd door Lotte Belice Baltussen en Hay Kranen

Beeld & Geluid in Minecraft

Door ons gebouw lopen in Minecraft? Dat kan, dankzij het harde werk van oud-collega’s Lotte Belice Baltussen en Hay Kranen! Loop door het atrium, snack iets in het restaurant, neem een kijkje in ons kantoor (en ontmoet onze directeur) of laat je creativiteit de vrije loop en ontwerp ons nieuwe museum! We zijn benieuwd naar jouw creatie!

Download de map
Google Arts & Culture_Idzerda_Monsterkamer_Bolwerk

Online exposities

Wist je al dat Google een plek heeft voor digitale tentoonstellingen? Op Arts & Culture kun je vier online exposities van ons bezoeken. Zoals die over Idzerda, de eerste radio-omroeper, radio's en andere technische schoonheid. Allemaal gewoon te bezoeken vanuit het gemak van je eigen huis. 

Bezoek de tentoonstelling

Iedere dag Beeld & Geluid

Iedere dag plaatsen we mooi archiefmateriaal, weetjes, quizzen en meer op onze social media-kanalen. Volg jij ons al overal? 

Beeld en geluid Facebook icon Beeld en geluid Instagram icon Beeld en geluid youtube icon Beeld en geluid Twitter icon

Beeld & Geluid bij je thuis wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.