Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Beeld & Geluid Spoelt Terug

In het weekend van 25 & 26 mei vindt de eerste editie van Beeld & Geluid Spoelt Terug plaats! Tijdens deze archiefdagen zal er een speciaal programma zijn waarin tv-nostalgie en het populaire TV-programma Nederland op Film centraal staan. Scroll snel naar beneden voor het programma!

In het weekend van 25 & 26 mei vindt de eerste editie van Beeld & Geluid Spoelt Terug plaats! Tijdens deze archiefdagen zal er een speciaal programma zijn waarin tv-nostalgie en het populaire TV-programma Nederland op Film centraal staan. Scroll snel naar beneden voor het programma!

Beeld en Geluid Spoelt Terug

Zaterdag 25 mei: Nederland op Film

Op zaterdag 25 mei staat de dag in samenwerking met Omroep Max en Medialane in het teken van het populaire TV-programma Nederland op Film. Er vinden lezingen plaats door o.a. Wim Daniëls en Jan Slagter zorgt voor een mooie opening van de dag. Je bekijkt hier alvast de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Nederland op Film. Ook gaat Beeld & Geluid op zoek naar nog onbekend amateurfilmmateriaal dat zomaar eens bij jou op zolder zou kunnen liggen! Op deze dag staan experts klaar om jouw persoonlijke 16mm en 8mm films te beoordelen en eventueel in ontvangst te nemen. Laat jouw film ter plekke digitaliseren of maak gebruik van de aanwezige scanners om nu eindelijk een te zien wat er op staat. 

Het programma op een rij:

 

 • Zaalprogramma - 10:50uur: Dagopening door Jan Slagter 
 • Zaalprogramma - 11:00 & 13:00uur: Lezingen door Wim Daniëls (vooraf reserveren) Kom alles te weten over de amateurfilm! Wim Daniëls, presentator van het programma Nederland op Film, neemt je op humoristische wijze mee door de geschiedenis van de amateurfilm en laat je de Top Tien van meest gefilmde momenten uit de amateurfilmgeschiedenis zien. 

   

 • Zaalprogramma - 14:00uur: Filmcollectie van Dick Boer door Valentine Kuypers en filmmaker Erik Willems. Dick Boer (1906-1986) was een pionier van de smalfilm. Hij schreef onder meer 14 handboeken over filmen en wilde amateurfilmers helpen bij het maken van betere films. Pas na zijn dood bleek dat Boer zelf ook veel heeft gefilmd: tussen 1936 en 1978 maakte hij 106 films. Beeld & Geluid-conservator Valentine Kuypers en documentairemaker Erik Willems vertellen waarom deze films zo belangrijk zijn en zo’n geweldige nieuwe aanwinst voor het archief van Beeld & Geluid. Natuurlijk laten ze ook een groot aantal hoogtepunten zien uit de films van Dick Boer. 
 • Zaalprogramma - 15:00uur: Sneak preview! Omroep Max en Medialane geven je de kans om als allereerste de nieuwste aflevering te zien van Nederland op Film. Na afloop vertellen makers Wim Daniëls, Feije Riemersma en Erik Willems je alles over hoe het programma wordt gemaakt. En natuurlijk geven ze je daarbij antwoord op al je vragen. 

   

 • Workshop animeren op 16mm en 8MM - 11:00uur en 14:00uur
 • Rondleidingen langs het digitaliseringsproces
 • Bekijk en bespreek de mogelijkheden tot digitaliseren van persoonlijke amateurfilm (zowel 8 als 16mm)
 • Rondleidingen door de archieven
 • Expositie van nieuwe aanwinsten in het archief
 • 600 jaar Hilversum in Beeld
 • Mediamuseum bezoek

 

Zondag 26 mei: TV-Nostalgie 

Op zondag 26 mei staat tv-nostalgie centraal! Daarnaast is er ook voor kinderen genoeg te doen in de vorm van workshops en knutselen!

Het programma op een rij: 

 

 • Zaalprogramma - 13:00uur & 15:00uur: Voor de jeugd van toen halen we herinneringen op aan de succesvolle serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Presentator Harm Edens kijkt samen met schrijver Harrie Geelen, actrice Loeki Knol en anderen terug op het avontuur dat Hamelen was. Het kinderkoor van destijds treedt op én we hebben een primeur! Voor het eerst in decennia kunnen we weer een ‘nieuwe’ aflevering kijken van Hamelen, dankzij de vondst van vier nog ontbrekende afleveringen. Hier wil je bij zijn! (vooraf reserveren - vol=vol) 

   

 • Zaalprogramma - 11:00uur: Kijk samen met schrijvers Harm Edens en Ger Apeldoorn terug op de succesvolle comedyserie Het Zonnetje in Huis. Aan de hand van enkele van hun favoriete scènes nemen zij je mee achter de schermen van de serie en vertellen ze je wat er allemaal kwam kijken bij het schrijven van deze langlopende serie. Als klap op de vuurpijl bekijk je samen met hen een unieke aflevering die niet op de dvd-box en op Videoland staat!

   

 • Workshop voor kids - 12:00uur: Hoorspelen, hoe werkt dat?  Kinderen leren alles over het hoorspel in een workshop gepresenteerd door Bram Heijligers, bekend van TikTok en het tv-programma Au pairs. Een hoorspel is een vorm van drama, maar dan alleen gemaakt met geluid: met de stemmen van acteurs en allerlei geluidseffecten. Aan de hand van gezamenlijke oefeningen, kom je alles te weten over het hoorspelen. En wie weet mag je zelf ook een klein stukje hoorspel maken!
 • Zaalprogramma - 13:00uur & 15:00uur: De tv-serie Ja Zuster Nee Zuster van Annie M.G. Schmidt blijft tot de verbeelding spreken. Juist omdat er zo weinig van bewaard is gebleven, blijven mensen speuren naar nog onontdekte beelden van de serie. Reinier Wels is zo'n speurder. Eerder vond hij al beelden van Ja Zuster terug in België. Nu heeft hij opnieuw nieuwe bronnen gevonden en aangeboord, waarmee hij een deel van de aflevering Haan & Fuchsia heeft weten te construeren. In deze lezing vertelt Reinier alles over de manier waarop zijn vondsten en reconstructie tot stand zijn gekomen.

   

 • Fabeltjeskrant knutseltafels voor kinderen
 • TV-nostalgie expositie: met o.a. Karbonkel en de Fabeltjeskrant.
 • Expositie van nieuwe aanwinsten in het archief
 • Rondleidingen door de archieven
 • 600 jaar Hilversum in Beeld
 • Mediamuseum bezoek