Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

REMIX Fest

Beeld & Geluid organiseert op donderdag 5 oktober de tweede editie van REMIX Fest. Een dag voor studenten (en studieleiders) van film- en kunstacademies, volledig gericht op wat audiovisuele archieven te bieden hebben voor jouw creatieve ambities.

Beeld & Geluid organiseert op donderdag 5 oktober de tweede editie van REMIX Fest. Een dag voor studenten (en studieleiders) van film- en kunstacademies, volledig gericht op wat audiovisuele archieven te bieden hebben voor jouw creatieve ambities.

REMIX Fest

For English click here.

Wat kan jij met audiovisueel archief? REMIX Fest geeft praktische inzichten, inspirerende voorbeelden en onderzoekende vergezichten. De dag bestaat uit onder meer masterclasses, workshops en showcases. Auteursrecht, research, data stories en heel veel voorbeelden: alles komt aan bod. 

Programma

 

BLOKKENSCHEMA

 
10.00u

Opening

Eppo van Nispen tot Sevenaer, CEO van Beeld & Geluid, opent REMIX Fest 2023.

 

KEYNOTE EN MASTERCLASSES

 

10.30 - 11.30u

Databases as artistic source material

Archival Consciousness

REMIX Fest trapt af met de keynote artist talk van Archival Consciousness over data als artistiek bronmateriaal. Hele digitale collecties zijn verborgen achter de zoekbalk. Hoe kunnen we omgaan met kennis die we niet kunnen zien? In de keynote delen kunstenaar Mariana Lanari en grafisch ontwerper Remco van Bladel hun hybride archiveringsmethoden, waarbij ze gebruikmaken van locatiespecifieke installaties om algoritmen te ontleden, te herinterpreteren en uit te voeren om ontologieën te herdefiniëren, modellen te tekenen en opnieuw onze digitale omgeving te verbeelden.

11.30 - 12.15u

Masterclass Copyright

13.00 - 14.00u

Moot Court

Maartje Hülsenbeck

Tijdens deze masterclass leer je de basisbeginselen van het auteursrecht. Deze helpen je in een vroeg stadium van je werk of project te herkennen wanneer je met auteursrecht te maken hebt. Onderwerpen zoals Publiek Domein, portretrecht en citaatrecht komen aan bod. Over het citaatrecht spelen we in de Moot Court: Right to Quote een waargebeurde rechtszaak na.

14.00 - 15.00u

Typologies of Delusion

Pablo Núñez Palma

Tijdens REMIX Fest vertelt Pablo Núñez Palma over ‘Typologies of Delusion’ dat deel uitmaakt  van het lopende onderzoek van de kunstenaars. Kan kunstmatige intelligentie kunstenaars toegang verschaffen tot het onbewuste van een filmarchief? Het Polygoonjournaal, dat tussen 1919 en 1987 verscheen, was een wekelijks bioscoopjournaal over het leven in Nederland, de bevolking en de samenleving. Gefascineerd door de wereld die in deze collectie wordt geportretteerd, trainde experimenteel filmmaker Pablo Núñez Palma in samenwerking met creatief ontwikkelaar Ignacio Rojas een reeks neurale netwerken op basis van de beelden van Polygoon. Tijdens REMIX Fest vertelt Pablo Núñez Palma over hun onderzoek.

WORKSHOPS

 

13.00 - 13.45u

RietveldTV

Rabea Ridlhammer

RietveldTV is de maandelijkse tv-show van de Gerrit Rietveld Academie, uitgezonden op AT5. Rabea Ridlhammer begeleidt een team van curatoren van 4 studenten van verschillende afdelingen. Zij nodigen alumni uit om 8 afleveringen van RietveldTV te maken. Tijdens REMIX Fest introduceren Ridlhammer en event programmeur Kris Petrasova de nieuwe samenwerking van RietveldTV met Beeld & Geluid.

13.00 - 14.30u

Archiving for Artists 

Wineke Gartz & Amy Welten

Hoe archiveer je je werk? Wineke Gartz maakt locatiegebonden installaties die bestaan uit complexe overlays van beelden en media. Voor publicaties heeft ze een uitgebreid overzicht van haar vroegere werk nodig. Zij en Beeld & Geluid-archivaris Amy Welten leren studenten in deze workshop meer over de uitdagingen van het bewaren, selecteren en archiveren van hun werk door de lens van de behoeften van de kunstenaars en de oplossingen en adviezen van professionele archivering.

13.00 - 15.00u

Touchy Subject

Podiumkunst.net & Studio Immersief

Werk maken over een gevoelig onderwerp, welke impact heeft dat op het maakproces? Onderwerpen waar de  meningen over verdeeld zijn, of die gaan over pijnlijke geschiedenissen. Deelnemers aan deze workshop verkennen samen met producent Danny van Zuijlen van Studio Immersief welke impact een gevoelig onderwerp heeft op/binnen het productieproces. Van het kiezen van het archiefmateriaal (potentiële triggers), het opstellen van risicoanalyses, tot het samenwerken met archief-instellingen. De deelnemers werken ook zelf aan een concept voor een immersieve ervaring op basis van archiefmateriaal. Deze workshop is een samenwerking met Podiumkunst.net.

13.00 - 16.00u

Analog Film Workshop

Onno Petersen & Erik Wesselo

Analoge film, hoe ziet het eruit, hoe voelt het en wat kan je ermee?  Specialist analoge cinematografie Onno Petersen en conceptueel kunstenaar Erik Wesselo laten je ervaren wat analoge film precies is. Ze nemen rollen Super 8-film mee, geschoten door amateurs en laten je in Super 8-edit sets met knippen en plakken een nieuwe montage maken. Uiteraard met een vertoning op een Super 8-projector.

15.15 - 17.00u

How to be an artist in the digital age?

Open Culture Tech

In deze kennissessie over Artificial Intelligence (AI), Augmented Reality (AR) en Avatar technologie deelt Open Culture Tech kennis, ervaring en middelen die muzikanten direct kunnen inzetten in hun live optredens. Zij bieden daarbij ruimte voor discussie over de praktische mogelijkheden van het project. Hoe kunnen we het bruikbaar maken? Hoe verwerken we bestaand materiaal in optredens? Een sessie voor muzikanten die hun optredens naar een hoger niveau willen tillen en studenten die meer willen leren over deze unieke technologie.

15.15 - 16.30u

Artist Talk: Absent Statue

Jaya Pelupessy

Het vertalen van archiefbeelden naar ruimtelijke, sculpturale installaties die lokale en mondiale machtsstructuren onderzoeken. Dat is waar het project ‘Absent Statue’ over gaat. Momenten waarop ‘macht’ letterlijk wordt verplaatst – standbeelden die aan kabels hangen – en de betekenis van deze standbeelden wordt verschoven. Tijdens de artist talk neemt Jaya Pelupessy je mee in zijn onderzoek en deelt zijn inzichten met betrekking tot de vertaling en het gebruik van archiefmateriaal in zijn eigen kunstpraktijk.

15.15 - 17.00u

Reflections on water (it happened tomorrow)

Visual Methodologies Collective & Rasa Bočytė

“De klimaatcrisis is ook een verbeeldingscrisis", betoogt auteur Amitav Ghosh, die aandringt op de integratie van klimaatverandering in cultureel en artistiek werk. Het proces van het in beeld brengen van toekomstige klimaatveranderingen is een voorwaarde voor het accepteren daarvan, of het nu gaat om het persoonlijke leven of om verreikende beleidsveranderingen. De workshop onderzoekt hoe historische audiovisuele collecties ons kunnen helpen ons leven en onze omgeving voor te stellen als die getroffen worden door de stijgende zeespiegel. Het uitgangspunt is een verzameling stilstaande beelden uit korte films, documentaires en nieuwsberichten uit de collectie Beeld & Geluid. Visual Methodologies Collective

15.15 - 17.00u

On absences and presences in the archives

belit sağ 

In deze workshop onderzoeken we, voortbouwend op Saidiya Hartmans term ‘kritische fabulering’ als een methode, hoe we lacunes binnen een archief kunnen benaderen, de ethiek van het werken met archiefbeelden, de verantwoordelijkheid van de maker, afstand en nabijheid, contextualisering van de beelden, evenals gevonden beelden versus archiefbeeld. Welke methodologieën zijn mogelijk om de archiefbeelden te ontsluiten voor verdere interpretatie? Wat betekent het om archiefbeelden die zich in een institutioneel archief bevinden te contextualiseren? In deze workshop worden voorbeelden verkend en met behulp van beelden uit het Open Beelden beeldarchief praktische oefeningen gedaan. (Neem koptelefoon en laptop mee om zelf beelden te editen)

13.00 - 17.00u

Searching the Archive

Ervaar zelf hoe je via de portal DAAN toegang krijgt tot het enorme archief van Beeld & Geluid. Twee ervaren Beeld & Geluid-medewerkers helpen je op weg.

15.00 - 15.45u

Behind the scenes tour - Digitizing department

We nemen je mee naar waar het publiek nooit komt. Een bijzonder kijkje bij de scanners van Beeld & Geluid waar analoog filmmateriaal omgezet wordt in digitale bestanden. Experts leggen uit waarom 16mm-film zo belangrijk is voor onze collectie, hoe verschillende analoge filmformaten digitaal beschikbaar gemaakt worden en laten je oude opnames zien en horen.

 

SHOWCASES

 

10.00 - 17.00u

Collecties Beeld & Geluid

Tijdens REMIX Fest ontdek je veel mooie projecten, maar wat zit er nou in de collectie van Beeld & Geluid? We hebben onze researchers uitgenodigd om een speciale selectie uit ons archiefmateriaal samen te stellen die je versteld doen staan én die kunstenaars kunnen gebruiken. Op het grote scherm in het Atrium tonen wij pareltjes uit het audiovisuele archief. Researcher Erik Lucassen zal tijdens de lunch de showcase introduceren.

10.00 - 20.00u

THE VOID

We nodigen de makers van THE VOID uit om een live talkshow-element toe te voegen aan REMIX Fest. De pop-up studio van THE VOID herformuleert streaming als een collectief video-evenement. Video is daarbij niet langer een ding, een object dat geproduceerd, gedistribueerd en gearchiveerd kan worden. In plaats daarvan nodigen we sprekers van REMIX Fest uit om deel te nemen aan de video, als een collectieve daad van gelijktijdig opnemen, monteren, distribueren en archiveren.

13.00 - 15.00u 

CampusDoc

Tijdens REMIX Fest vertonen we de drie winnende producties van de Sound & Vision Award voor Beste Film, Beste Regie en Beste Cinematografie van het recente CampusDoc International Film Festival in Utrecht. CampusDoc is een documentairefilm-minor van de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.

10.00 - 20.00u

ANTIWARCOALITION.ART

ANTIWARCOALITION.ART is een open online platform dat statements tegen de oorlog, gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld, verzamelt, deelt en verspreidt. Het platform is een archief dat grote mogelijkheden biedt voor onderzoek. Een van de oprichters vertelt je meer over dit initiatief.

 

17.00 - 20.00u

Drinks & dj

REMIX Fest sluit de lange dag vol leren, ervaringen en inspiratie af met drinks en DJ NYMPHO en haar italo, disco en electro op vinyl.

 

Tickets

  • Losse tickets: € 7,50
  • Groep tickets (vanaf 5 personen): € 5,- per persoon

Bestel nu je tickets

REMIX Fest 2022

Krijg hier een indruk van REMIX Fest van vorig jaar.

Contact

Vragen over het programma of wil je met een groep studenten komen: mail kpetrasova@beeldengeluid.nl !

REMIX Fest 2022: Radical Data Project

REMIX Fest 2022: Radical Data Project (Foto: Anna van Kooij)