Training Dialoog in tijden van misinformatie
Als docent bevind je je in twee werelden. Als particulier moet je, net als ieder ander, jouw weg vinden in de complexe gemedialiseerde wereld. Anderzijds heb je als professional te maken met de dagelijkse grillen van nieuws, hypes, hoaxes én daaropvolgende discussies in klaslokalen. Daar krijg je te maken met jongeren die in groeiende mate traditionele nieuwsmedia wantrouwen en zich voor hun nieuwsvoorziening liever wenden tot sociale media of - soms twijfelachtige - fora.
Via online nieuwsconsumptie worden ook jouw leerlingen blootgesteld aan polariserende, soms zelfs extremistische content en misinformatie. Jongeren beschikken niet altijd over de vaardigheden om informatie te herkennen als nepnieuws of een complottheorie. Het is dan ook steeds moeilijker om discussies of lastige gesprekken in de juiste banen te leiden, wanneer de mondige leerling spreekt vanuit zijn eigen informatie en leefwereld.
Hoe voorkom je als docent dat je in een welles-nietes spelletje over feiten en (on)waarheden terechtkomt? Wanneer ben je normerend? Hoe zorg je ervoor dat je de regie houdt tijdens lastige gesprekken en een open, veilige dialoog voor de hele klas creëert?
Beeld & Geluid, DROG en Diversion ontwikkelden de docententraining Dialoog in tijden van misinformatie. Tijdens deze training van twee dagdelen (te volgen op één dag of verspreid over twee dagen) wordt ingegaan op de werking van (nieuws)media en misinformatie, en de gevolgen daarvan voor de maatschappij én het klaslokaal. Je leert hoe je het (mogelijk) schurende gesprek als gevolg van misinformatie en polarisatie in de klas kunt voeren en faciliteren.
Programma
|
Ontvangst met koffie/thee |
|
Interactieve sessie over de werking van (nieuws)media en misinformatie door een trainer van Beeld & Geluid Opschool |
|
Lunch |
|
Training gespreks- en dialoogmethoden door een trainer van Diversion. |
|
Afsluiting |
Boek deze training
De training is te boeken voor minimaal 5 personen bij Beeld & Geluid Hilversum of Den Haag maar ook op een locatie naar keuze, zoals de school. Neem voor een offerte of meer informatie contact op met educatie@beeldengeluid.nl.
Combineer met een museumbezoek
Yes, het eerste interactieve Mediamuseum ter wereld is open! In het gloednieuwe museum in Hilversum ontdek je de invloed van media op jou en van jou op media, in een unieke ervaring op maat. Natuurlijk kun je een bezoek aan het museum combineren met een Mediaworkshop voor jouw klas!
Kom je er niet uit?
Dan staat ons team uiteraard voor je klaar. Neem contact op via educatie@beeldengeluid.nl, dan helpen we je graag verder.