You are here:

Junior Inktspotprijs

Sinds 2005 wordt de Junior Inktspotprijs uitgereikt aan de beste politieke cartoon. De winnaar van die prijs wordt bepaald door een jury die bestaat uit jongeren uit heel Nederland. En jouw klas kan meedoen! Met de Junior Inktspotprijs behandel je op een speelse en mediawijze manier maatschappelijke en politieke vraagstukken in je klas.

Hajo -Trump the Caveman, 2017. De winnende cartoon van de Junior Inktspotprijs 2017.

De inschrijving voor 2018 is nog niet geopend. Houd de website in de gaten of schrijf je in voor de onderwijsnieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Politieke cartoons

In essentie zijn cartoons meningen op papier; ze zeggen iets over de wereld om ons heen, niet met woorden, maar met beelden. Met een cartoon laat een cartoonist zien wat hij of zij vindt dat er mis is in de wereld. Vaak moeten mensen met macht het hierbij ontgelden, omdat zij degenen zijn die in meer of mindere mate bepalen hoe de wereld eruit ziet.

Omdat macht en politiek vaak een rol spelen in dit soort cartoons noemen we het politieke cartoons. Maar dat is een vrij krappe definitie; ze hoeven namelijk helemaal niet perse over politiek te gaan. Het kan bijvoorbeeld ook over social media gaan of over de verhouding tussen mannen en vrouwen.

Voor wie?

De jurering kan in het voortgezet onderwijs in de klas een plek krijgen bij verschillende vakken: Maatschappijleer, Geschiedenis, Nederlands of Beeldende Vorming. Voor elk vak zijn er aspecten van het cartoontekenen die behandeld kunnen worden, lessuggesties zijn te vinden in het lespakket.

Waarom meedoen?

Cartoons jureren voor de Junior Inktspotprijs is het op een speelse en mediawijze manier maatschappelijke of politieke vraagstukken in de klas behandelen. Daarnaast leven we in een vrije maatschappij waarbij vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. Het is belangrijk dat jongeren zich hier meer bewust van worden en ontdekken wat vrije meningen voor resultaten kunnen opleveren.