Je bevindt je hier:

Digitaal lesmateriaal maatschappijleer en burgerschap

Breng de wereld om ons heen via de Onderwijs Mediacollectie van Beeld & Geluid Onderwijs naar jouw klaslokaal! Bij de onderwerpen die jij met je leerlingen wilt bespreken (racisme, terrorisme en Keti Koti bijvoorbeeld) hebben wij beeld en geluid. Media kunnen jouw leerlingen op weg helpen thema’s beter te duiden en te begrijpen.

Breng de wereld om ons heen via de Onderwijs Mediacollectie van Beeld & Geluid Onderwijs naar jouw klaslokaal! Bij de onderwerpen die jij met je leerlingen wilt bespreken (racisme, terrorisme en Keti Koti bijvoorbeeld) hebben wij beeld en geluid. Media kunnen jouw leerlingen op weg helpen thema’s beter te duiden en te begrijpen.

Tekstbord in de hoogte gehouden in een mensenmassa dat zeg Black Lives Matters

LessonUp

Voor het vak Maatschappijleer en Burgerschap hebben we speciaal voor jou LessonUp-lessen over een aantal actuele onderwerpen gemaakt. Thema's als racisme, het zelfbeeld van jongeren en sociale media, terrorisme, Keti Koti en het WK in Qatar komen voorbij. Check de voorbeelden hieronder of ga direct naar de Maatschappijleer & Burgerschap-lessen op het Beeld & Geluid LessonUp-kanaal.

Dansende dames in traditionele Keti- Koti kleding

Keti Koti

Twee kant-en-klare lessen over Keti Koti met fragmenten uit het archief! De ene les legt uit wat Keti Koti is en de andere les geeft verdieping in de historische context. Bij ieder fragment in de les vind je vragen om met je leerlingen te bespreken. 

Naar LessonUp
Promobeeld van de Racisme Kennis Test van BNN/VARA

Racisme Kennistest

Deze LessonUp is een interactieve les naar aanleiding van de Racisme Kennistest van BNN-VARA. Met deze mediafragmenten hopen wij te helpen racisme in de klas bespreekbaar te maken.

Naar LessonUp
Meisje op haar telefoon

Foto: Tim Mossholder

Sociale media en zelfbeeld

Wat is de invloed van sociale media op het zelfbeeld van jongeren? Deze les bevat een lesvideo en een aantal prikkelende stellingen, want ‘kijk mij nou’ stralen je leerlingen vaak wel uit, maar of ze zich ook zo sterk voelen…? 

Naar LessonUp
Lespakket Desinformatie

Lessenreeks: desinformatie

Een compleet lespakket over desinformatie. Het doel van deze lessenreeks is om jongeren te leren hoe ze desinformatie kunnen herkennen, en hoe zij zich tegen desinformatie kunnen weren. Deze lessenreeks is opgebouwd uit 3 modules en makkelijk zelf in te zetten door de docent.

Naar LessonUp

Mediafragmentenlijsten

Heb je alleen behoefte aan een kort fragment om jouw les uit te breiden en je lesstof toe te lichten? Dat snappen we. Daarom hebben we ook Mediafragmentenlijsten. Bekijk ze en gebruik de fragmenten zoals jij dat wil. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van themalijsten die wij al hebben gemaakt. 

TIP: bewaar de de Mediafragmentenlijst in je eigen lijsten. Zo kun je de fragmenten ook los gebruiken en dus zelf kiezen welke fragmenten geschikt zijn voor jouw leerlingen. 

Weet jij zelf een goed fragment dat (nog) niet in onze Mediafragmentenlijst staat of heb je een tip voor een onderwerp? Laat het ons weten en mail naar opschool@beeldengeluid.nl

Een man in het donker met tegenlicht en een stok in zijn hand

Criminaliteit & rechtsstaat

Wat is criminaliteit? Wat gebeurt er met iemand als hij of zij van het rechte pad af gaat en hoe kom je weer goed terecht? Hoe werkt het rechtssysteem in Nederland en dan met name voor jongeren? Waarom vertonen sommige mensen 'crimineel gedrag' en welke invloeden spelen hier een rol?

Deze Mediafragmentenlijst is nog in ontwikkeling. Heb je opmerkingen of tips? Laat het ons weten via opschool@beeldengeluid.nl

Naar fragmentenlijst
Sosha Duysker in de KRO-NCRV serie Uit de Kramp

Uit de kramp

In deze driedelige serie van KRO-NCRV vraagt Sosha Duysker zich af waarom het zo lastig is om over racisme te praten. Ze gaat op onderzoek uit en komt een aantal intrigerende vraagstukken tegen. Bekijk de geselecteerde fragmenten en zet jouw klas aan het denken met vragen als: wat is de invloed van je omgeving op je zelfbeeld? Wat is het witte privilege? En wat is de grens van humor?

Naar fragmentenlijst
Een rug met handen die een BH-bandje openen

Seksualiteit, genot en consent

Seks: daar hebben je leerlingen het zeker over. Maar weten ze wat mag, wat kan en wanneer ze moeten stoppen? Bekijk de fragmenten of bekijk onze LessonUp-lessen over dit onderwerp.

Naar fragmentenlijst
Overstroomd gebied in Nederland

Klimaat

Het klimaat treft ons allemaal. Wat gebeurt er nu exact en wat kun je er aan doen? We hebben een lijst met elf uiteenlopende fragmenten die je kunt gebruiken om verschillende aspecten van het klimaatprobleem te bespreken met je leerlingen.

Naar fragmentenlijst

PROGRAMMATIPS

Op zoek naar programma’s die aansluiten bij jouw lessen? Bekijk deze titels eens, er zit ongetwijfeld iets tussen dat je kunt gebruiken voor jouw leerlingen. Handige tip: als je de code achter de titel gebruikt als zoekterm in de Onderwijs Mediacollectie, krijg je alle afleveringen van dat programma op een rij! 

  • Andere Tijden - Gay Games
  • Danny's wereld (2102101280294128631)
  • De dikke datashow (2102101030291595731)
  • De avondshow met Arjen Lubach (2102202210333009531)
  • Make Holland Great Again (2101908200260618831)
  • Medialogica (2101608030025735431)
Een reddingsband op een boot

Zoek & Vindservice

Wil je aan de slag, maar kom je er niet uit? Geeft niet, wij helpen je graag. Als je duidelijk aangeeft wat je nodig hebt, helpen wij je op weg. Want jij bent expert in jouw vak en wij kennen onze mediacollectie als onze broekzak. Omschrijf zo duidelijk en uitgebreid mogelijk waar je naar op zoek bent, des te beter kunnen wij je helpen. Mail naar opschool@beeldengeluid.nl

En bekijk ook alvast onze tutorials voor goede zoekresultaten.