Mediacolleges
Tijdens de Beeld & Geluid Mediacolleges staan uiteenlopende mediamakers en deskundigen stil bij de wijze waarop we leven in media, hoe media ons beïnvloeden en hoe zij onderdeel zijn van ons dagelijks leven. Op het moment staan er (nog) geen nieuwe Mediacafés gepland, maar oudere zijn hieronder terug te kijken.
-
Tim Hofman, mediamaker met een missie
Tim Hofman, mediamaker met een missieMediamaker Tim Hofman zet zich in voor iedereen die zich niet gehoord voelt. Hij heeft een missie om mensen ’Onboos’ te maken en legt machtsstructuren in de samenleving bloot. Tim weet als geen ander hoe je sociale- en traditionele media kan inzetten om je doelen te bereiken. Hij laat daarbij krachtige voorbeelden zien uit het verleden, zoals deze zijn vastgelegd in het media archief van Beeld & Geluid. Zo leer je tijdens dit Mediacollege hoe ook jíj media kan inzetten voor verandering!
-
De jacht van de burger
Public shaming van mogelijke criminelen of de fysieke jacht op hen die ‘fout’ zouden zijn. Journalist en schrijver Haro Kraak (De Volkskrant) gaat op zoek naar de voedingsbodem van de jacht van de burger. Welke rol spelen de media hierin? En waarom lijkt dit fenomeen de laatste maanden zo sterk de kop op te steken?
-
Krachtige politieke vrouwen in de media
Media spelen een belangrijke rol bij onze politieke keuzes. In dit Mediacollege onderzoekt sociaal activist Devika Partiman hoe zichtbaarheid en representatie van politieke vrouwen in de media onze beeldvorming of zelfs ons stemgedrag kunnen beïnvloeden. Ze illustreert haar betoog met bijzondere beelden uit de mediacollectie van Beeld & Geluid.
-
Protest en media: één jaar na #BLM
De hashtag #BlackLivesMatter ging viral en Instagram stond vol met zwarte vierkantjes. Pleinen vulden zich met mensen die hun vuisten in de lucht staken: in het voorjaar van 2020 voerden we actie tegen politiegeweld en (institutioneel) racisme. In een jaar dat beheerst werd door COVID-19, wist de BlackLivesMatter-beweging het publieke debat voor even over te nemen.
-
Online daten
Swipen, superliken, reageren: dating apps zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar wat is de invloed van dit type media op ons als mens, en op onze relaties? Dr. Elisabeth Timmermans deed onderzoek naar de invloed van Tinder op relaties en verwierf daarmee internationale aandacht. In dit mediacollege vertelt ze over de ontwikkelingen in dating-app-land en impact daarvan.
-
Journalistiek in uitdagende tijden
Media is overal in ons leven en iedereen kan informatie delen. Echter, hierdoor vervagen de vormen en formaten in de journalistiek steeds meer. Hoe kun je je als journalist nog onderscheiden? Professor Tamara Witschge (verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool Amsterdam), onderzoekt de rol van journalistiek en media in ons leven. Zij geeft inzicht in de uitdagingen die journalisten ervaren, de implicaties voor de bredere samenleving en de manieren om de nieuwe vormen van journalistiek te onderzoeken en te conceptualiseren.
-
Menselijkheid in een wereld vol technologie
Hoe kan technologie aan een menselijke samenleving bijdragen? En wat verstaan we eigenlijk onder menselijkheid en hoe wordt deze door technologie beïnvloed? Aan de hand van het gedachtengoed van Friedrich Nietzsche en Boeddha staan Hans Schnitzler, filosoof, en Remco Pijpers, specialist jeugd en media, stil bij de technologische uitdagingen en de gevolgen ervan voor de menselijkheid. Welke hoopvolle perspectieven bieden deze denkers voor een leven waarin technologie dienstbaar is aan de mens, in plaats van andersom?
-
Games om de wereld te verbeteren
De meeste mensen denken bij games en gaming meteen aan spelletjes spelen op een computer. Maar wist je dat gametechnieken ook steeds vaker worden ingezet in de gezondheidszorg, educatie en cultuur? Hoogleraar Ben Schouten onderzoekt hoe we de wereld en onszelf beter kunnen maken door te gamen. In zijn nieuwste onderzoeksproject staan games, platforms en sociale media centraal die mensen gebruiken om ‘de wereld te verbeteren’. Juist de menselijke factor, waarde en maat staan daarbij voorop en niet alleen de efficiëntie van bijvoorbeeld Uber of bezorgdiensten.
-
Klimaatverandering
Het klimaat staat al tijden in de aandacht, maar met de recente overstromingen in Limburg, wordt het voor steeds meer mensen in Nederland ook duidelijk dat er dicht bij huis van alles aan het veranderen is. Fotojournalist Kadir van Lohuizen is al jaren bezig met het thema. Hij reist de hele wereld over om de veranderingen vast te leggen, zoals de stijging van het zeewater en de smeltende ijskappen op de Noordpool. Kadir vertelt ook over de veranderingen, waar hij als fotojournalist mee te maken krijgt. Hoe krijg je aandacht voor de verhalen van mensen die nu al te maken krijgen met de klimaatveranderingen? En hoe kan je media inzetten om deze verhalen hier zichtbaar te krjigen.
Deze Mediacolleges worden mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.