Mediacafés
In Mediacafés bespreken collectiespecialisten en conservatoren van Beeld & Geluid recente en historische ontwikkelingen in de media. Zij illustreren hun verhalen met beelden uit de veelzijdige schatkamer van Beeld & Geluid.
Agenda
-
Spinvis en de geheimen van de Briennekist
15 en 21 mei
2.600 brieven, onaangeraakt door de tijd, en bewaard door postmeester Simon de Brienne in een brievenkist. Hij hoopte ze alsnog af te kunnen leveren, wat nooit gebeurde. Singer-songwriter Spinvis laat zijn fantasie los op deze nooit geopende brieven van eeuwen geleden in een aantal muzikale bijdragen en conservator Anja Tollenaar neemt je mee in de geheimen van de Briennekist.
-
Agenda
De reeks wordt nog uitgebreid! Iedere maand zullen er - indien mogelijk - op drie locaties mediacafés worden georganiseerd. Bekijk het volledige overzicht in onze agenda.
-
Swiep swiep hoera! Over televisiefenomeen Swiebertje
Landloper Swiebertje, huishoudster Saartje, Bromsnor, de burgemeester en Malle Pietje… ze zijn niet weg te denken uit de Nederlandse tv-historie. Deze editie van het Beeld & Geluid Mediacafé staat in het teken van televisie-icoon Swiebertje. Mediajournalist Patrick Bremmers vertelt over de betekenis van de vrolijke zwerver die gedurende twintig jaar zou uitgroeien tot Nederlands cultureel erfgoed.
-
Politici in beeld
Documentaires over politici zorgen vaak voor ophef en discussie. Ook geven ze de kijker vaak een uniek kijkje achter de schermen. Onze conservator Wytze neemt je mee langs de mooiste politieke portretten!
Ook gaat hij in gesprek met Niek Koppen, regisseur van Nederlands eerste grote politieke portret: 'De keuken van Kok'. -
Kamp Westerbork gevangen op film
De Westerborkfilm is één van de meest iconische objecten uit het archief van Beeld & Geluid. De film uit 1944 toont unieke beelden van het doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog, met als bekendste beeld het Sinti-meisje Settela Steinbach, dat in de trein staat.
-
Het Songfestival in Nederland
Dit jaar belooft een bijzondere editie te worden van het Eurovisie Songfestival. Nederland is voor het eerst in ruim 40 jaar weer gastland. Hoe ging dat destijds? De laatste keer waren er nog maar 19 deelnemers en zij zongen hun lied begeleid door een heus orkest. Bewegende decors waren bijzonder en zelfs omstreden.
Deze Mediacafés worden mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.