Je bevindt je hier:

WAIVE Europa

WAIVE Europe ontwikkelt creatieve AI-middelen waarmee iedereen erfgoedmateriaal kan hergebruiken om nieuwe muziek en beelden te maken. Het archief van Beeld en Geluid vormt de basis voor de AI-middelen. In 2024 worden er in verschillende Europese steden live shows georganiseerd waar artiesten en publiek laten zien hoe ze met behulp van AI-middelen het archief voor hun eigen ideeën gebruiken.

WAIVE Europe ontwikkelt creatieve AI-middelen waarmee iedereen erfgoedmateriaal kan hergebruiken om nieuwe muziek en beelden te maken. Het archief van Beeld en Geluid vormt de basis voor de AI-middelen. In 2024 worden er in verschillende Europese steden live shows georganiseerd waar artiesten en publiek laten zien hoe ze met behulp van AI-middelen het archief voor hun eigen ideeën gebruiken.

Draaitafel van een DJ met laptop erop

Erfgoed verbindt en inspireert. Het biedt een schat aan herinneringen en cultuur die gedeeld kan worden, waardoor nieuwe ervaringen en herinneringen ontstaan. Archieven bewaren waardevol erfgoed, klaar om te worden benut door makers. Denk aan muzikanten die geluiden uit het archief kunnen opnemen in hun eigen muziek of filmmakers die fragmenten kunnen gebruiken. Veel makers werken dan ook samen met archieven op een één-op-één basis voor hun creatieve proces. Toch blijft een groot deel van dit potentieel onbenut. Toegang tot archieven kan ontmoedigend zijn en het selecteren van relevant materiaal kan lastig zijn. Hierdoor blijft soms waardevol erfgoed ongebruikt in de archieven liggen.

Archief en muziek

WAIVE Europe biedt makkelijk toegang tot erfgoedmateriaal voor zowel artiesten als publiek. Het project omvat twee belangrijke onderdelen. Allereerst ontwikkelt het een gebruiksvriendelijke database van erfgoedmateriaal, ondersteund door kunstmatige intelligentie, waarmee mensen eenvoudig muziek en beeld kunnen genereren. Het programma kan originele drum- en gitaargeluiden produceren en suggesties bieden voor geluidsfragmenten uit het archief. Op deze creatieve wijze hergebruiken we auditief en visueel archiefmateriaal, wat live wordt verwerkt tot nieuwe elektronische muziek (EDM) met bijpassend beeldmateriaal. Zo kan een artiest of het publiek bijvoorbeeld een natuuropname gebruiken voor een ritmisch geluid of een interviewfragment als melodie.

Van het archief naar de dansvloer

Als tweede onderdeel organiseert WAIVE Europe live shows door heel Europa. Culturele evenementen zoals festivals bieden een uitgelezen kans om publiek en artiesten bloot te stellen aan het nieuwe materiaal. Veel mensen die op feestjes en festivals afkomen willen een speciale creatieve sociale ervaring opdoen. Door middel van WAIVE Europe kunnen artiesten op een speciale manier het publiek met hun muziek bereiken. Bovenal, doordat WAIVE Europe gebruikmaakt van erfgoedmateriaal worden artiesten en publiek op een speciale manier meegenomen in de muziek en beelden van de omgeving van het festival. Zo komt het feestje niet alleen naar de locatie, maar is de locatie ook een onderdeel van het feestje. 

Rol Beeld en Geluid

Het archief van Beeld en Geluid vormt de kern van de database die ontwikkeld wordt binnen WAIVE Europe. We spelen een essentiële rol bij zowel de inhoudelijke ontwikkeling als de organisatorische coördinatie van de samenwerking tussen partners. Bovendien nemen we een proactieve rol aan in de communicatie tussen partijen en leggen we contact met festivalorganisatoren waar de live shows plaatsvinden.

Dit project is in samenwerking met Thunderboom Records voor de ontwikkeling van de database en de organisatie van de live shows. Het archiefmateriaal wordt gecombineerd met materiaal van de BBC, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en de Baltic Audiovisual Archival Council. De verdere uitwerking van de live shows wordt gedaan in samenwerking met diverse computerwetenschappers, Arran Lyon en Superposition en (ii). Zij ondersteunen op productie, muzikaal en visueel gebied.