Je bevindt je hier:

RECHARGE

RECHARGE gaat duurzaamheid in de culturele sector ondersteunen door te investeren in de kracht van community participatie bij cultuur- en erfgoedinstellingen, zoals archieven, musea en bibliotheken.

RECHARGE gaat duurzaamheid in de culturele sector ondersteunen door te investeren in de kracht van community participatie bij cultuur- en erfgoedinstellingen, zoals archieven, musea en bibliotheken.

Logo van Recharge

De corona pandemie heeft aangetoond dat cultuur- en erfgoedinstellingen een belangrijke rol spelen om mensen bij de samenleving te betrekken en hun welzijn te waarborgen. Momenteel kampen veel cultuur- en erfgoedinstellingen met financiële problemen. Participatie en co-creatie zijn waardevolle en onderscheidende elementen van cultuur- en erfgoedinstellingen. Ze kunnen dienen als middel waarmee communities, organisaties, burgers en andere cultuur- en erfgoedinstellingen worden betrokken als stakeholders van cultuur- en erfgoedinstellingen. Het is daarom cruciaal om de waarde die door participatie en co-creatie teweeg wordt gebracht in specifieke bedrijfsmodellen te integreren. 

Het RECHARGE project gaat cultuur- en erfgoedinstellingen ondersteunen door herbruikbare en duurzame participatiemodellen te ontwikkelen. Door middel van dit soort bedrijfsmodellen zijn cultuur- en erfgoedinstellingen in staat om diversiteit aan te brengen in hun financieringsplannen. De standaarden voor co-creatie worden op deze manier geïntegreerd in hun manier van werken. 

Het drie jaar durende project brengt een consortium bij elkaar dat samengesteld is uit verschillende erfgoedinstellingen, zoals musea, archieven, onderzoeksinstellingen en participatie-facilitators. Tijdens het project wordt een participatieve omgeving ingericht, de Living Labs. Binnen de Living Labs worden modellen gecreëerd en getoetst die de sociale, culturele en economische waarde van ons cultureel erfgoed versterken.

Het project combineert academisch onderzoek en praktische analyse om het proces van bedrijfsmodel-innovatie te documenteren en te analyseren. Dat maakt het waardevol omdat andere cultuur- en erfgoedinstellingen van het proces leren en het in de praktijk kunnen toepassen. RECHARGE zorgt ervoor dat kennis omtrent het creëren van dergelijke bedrijfsmodellen ook bij andere culturele instellingen terecht komt. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet om co-creatie fundamenteel op te nemen in de manier van werken in de sector. 

Beeld & Geluid

Beeld & Geluid onderzoekt wat voor soort partnerschappen en/of samenwerkingen passend zijn binnen het project. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor het ontwikkelen van participatieve modellen. Daarnaast maakt Beeld & Geluid de onderzoeksresultaten overdraagbaar voor andere cultuur- en erfgoedinstellingen. 

Schrijf je in!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief op de RECHARGE website en neem deel aan een open en gemeenschappelijk platform en ontvang updates over onderzoek, hulpmiddelen en mogelijkheden voor co-creatie.

Project Partners

Erasmus Universiteit Rotterdam (project coordinator), Fundacja Centrum Cyfrowe, Fundacion Goteo, European Fashion Heritage Association, Creativity Lab OU, Universidad de Valladolid, Sihtasutus Eesti Meremuuseum, Fondazione Museo del Tessuto di Prato, and the Hunt Museum.