Je bevindt je hier:

MediaDNA

MediaDNA onderzoekt nieuwe video tracing en tracking-technologieën en kijkt of deze bruikbaar zijn in Digital Humanities onderzoek om zo het gebruik van gedigitaliseerd audiovisueel materiaal te bevorderen.

MediaDNA onderzoekt nieuwe video tracing en tracking-technologieën en kijkt of deze bruikbaar zijn in Digital Humanities onderzoek om zo het gebruik van gedigitaliseerd audiovisueel materiaal te bevorderen.

Op een symposium bij Beeld & Geluid in oktober 2017 kwamen deskundigen bijeen om de mogelijkheden te bespreken voor het gebruik van fingerprinting en video tracking technologieën voor onderzoek in Digital Humanities en voor onderzoek naar de circulatie en toe-eigening van met name digitaal audiovisueel erfgoed. Het doel is om een ​​beter zicht te krijgen op diverse bestaande technologieën die tot nu toe vooral worden gebruikt voor beveiligings- en auteursrechtvraagstukken.



Het MediaDNA-netwerk is bedoeld om toekomstig onderzoek op dit gebied te stimuleren en om vragen te beantwoorden zoals: Hoe kunnen Digital Humanities onderzoekers state-of-the-art technologie voor fingerprinting en video tracking aanpassen voor hun kritische onderzoek? Hoe bepalen curatorstrategieën de toe-eigening van gedigitaliseerd erfgoed? Welke nieuwe perspectieven op Europese geschiedenis en identiteit creëren digitale curaties en toe-eigeningen voor audiovisueel erfgoed? Hoe kunnen audiovisuele archieven het hergebruik van het Europese audiovisuele erfgoed beter bevorderen?

Het MediaDNA project werd toegekend door het DARIAH-EU-thema 2016 "Public Humanities". DARIAH-EU is een open platform dat initiatieven op het gebied van digitale kunsten en geesteswetenschappen samenbrengt die gebruik maken van open standaarden en beleid.

Projectpartners

  • Beeld & Geluid (coördinator)
  • Centre for Television in Transition, Universiteit Utrecht
  • HUMlab, Digital Humanities - Department of Culture and Media, Umeå University
  • Institute of Contemporary History (USD) - Academy of Science of the Czech Republic, Prague
  • Digital History Lab - University of Luxembourg
  • EUROPEANA Foundation
  • EUscreen Foundation
  • EUROCLIO