Je bevindt je hier:

CADEAH

CADEAH onderzoekt de online circulatie en toe-eigening van audiovisueel erfgoed met behulp van een geïntegreerde en interdisciplinaire aanpak.

CADEAH onderzoekt de online circulatie en toe-eigening van audiovisueel erfgoed met behulp van een geïntegreerde en interdisciplinaire aanpak.

Beeld van de kaart van Europa met punaises en draden daartussen

Foto: TheAndrasBarta

In het afgelopen decennium is een gigantische hoeveelheid audiovisueel erfgoed digitaal toegankelijk gemaakt: op websites van archieven, via initiatieven zoals Europeana.eu en EUscreen.eu en op platforms zoals YouTube en Vimeo. CADEAH is het eerste project dat de online circulatie en toe-eigening van audiovisueel erfgoed onderzoekt met behulp van een geïntegreerde en interdisciplinaire aanpak. Het combineert state-of-the-art track- en trace technologieën, kritische culturele analyse en etnografisch veldwerk om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Hoe bepaalt de curatie strategie de toe-eigening van gedigitaliseerd erfgoed?
  • Welke nieuwe perspectieven op Europese geschiedenis en identiteit creëren digitale curaties en toe-eigeningen voor audiovisueel erfgoed?
  • Hoe kunnen audiovisuele archieven het hergebruik van het Europese audiovisuele erfgoed beter bevorderen?

De case studies van het project benadrukken de Europese geschiedenis van de Koude Oorlog tot de val van de Berlijnse muur en migratie in Europa - beide urgente onderwerpen in debatten over het verleden, de identiteit en de toekomst van Europa.

CADEAH wordt gefinancieerd vanuit het JPICH Digital Heritage programma van de Europese Unie.

Projectpartners

Beeld & Geluid, Universiteit Utrecht, Institute of Contemporary History (CH), Umeå University (SE), Europeana, EUscreen, EUROCLIO, Luxembourg Centre for Contemporary and Digital History (LU)