AI4Culture
AI4Culture is een project gericht op de ontwikkeling van het platform 'AI4Culture' voor de dataruimte van cultureel erfgoed. Binnen AI4Culture wordt een centrale hub ontwikkeld met AI-tools, datasets en trainingsmaterialen om collectiebeheer, datakwaliteit en zichtbaarheid voor culturele instellingen te verbeteren.
AI4Culture is een project gericht op de ontwikkeling van het platform 'AI4Culture' voor de dataruimte van cultureel erfgoed. Binnen AI4Culture wordt een centrale hub ontwikkeld met AI-tools, datasets en trainingsmaterialen om collectiebeheer, datakwaliteit en zichtbaarheid voor culturele instellingen te verbeteren.
De culturele sector maakt in toenemende mate gebruik van technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), variërend van contentanalyse tot het verrijken van metadata. Hoewel deze technologieën veelbelovend zijn, brengen ze ook technische en kennisbarrières met zich mee voor culturele erfgoedinstellingen. AI4Culture biedt een eenvoudige toegang tot AI-gereedschappen, datasets en opleidingsbronnen op één centrale locatie, namelijk het AI4Culture-platform.
AI4Culture is een initiatief dat specifiek is ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van culturele instellingen en aggregators. Het stelt hen in staat om AI-technologieën naadloos te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden. Het platform fungeert als een centrale toegangspoort en biedt een scala aan bestaande AI-tools, datasets en trainingsmaterialen.
Het hart van AI4Culture wordt gevormd door de ontwikkeling van een online open platform. Dit platform is ontworpen om de capaciteit op te bouwen en het gebruik van AI-technologieën in de culturele erfgoedsector te stimuleren. Het speelt een sleutelrol in het ontsluiten van een enorme bron aan AI-middelen. Hieronder vallen implementeerbare tools, open gelabelde datasets voor het trainen van AI-modellen en uitgebreid materiaal voor capaciteitsopbouw. Dr. Eirini Kaldeli, de projectcoördinator van de National Technical University of Athens, benadrukt het doel van AI4Culture: het in staat stellen van culturele erfgoedorganisaties om metadata te verbeteren, de kwaliteit van de collectie te verhogen, hergebruik te bevorderen en zichtbaarheid te vergroten op platforms zoals Europeana.
Rol Beeld & Geluid
Als vooraanstaande partner in het Cultural AI Lab, HAICu en EuropeanaTECH-initiatieven, investeert B&G in kennisdeling met de erfgoedsector. Hiermee ondersteunt zij de digitale transformatie en faciliteert zij de verbinding met de onderzoeks- en creatieve sector. Als een van de belangrijkste instellingen die werken aan de dataruimte voor cultureel erfgoed (Europeana) en de dataruimte voor media (TEMS), is het voor B&G van groot belang om te kijken naar de mogelijkheden om AI-modules in andere infrastructuren te integreren. Binnen het AI4Culture-project leidt B&G de ontwikkeling van gebruikersverhalen en platformvereisten, evalueert zij het gebruikersplatform en draagt zij bij aan de richtlijnen voor tools en datasets, evenals de productie van trainingsmaterialen.
Projectpartners
Het project heeft een looptijd van 27 maanden en wordt geleid door Ethnicon Metsovion Polytechnion in Griekenland. De andere leden van het consortium zijn:
- Europeana Foundation - Nederland
- Datoptron - Griekenland
- Fondazione Bruno Kessler (FBK) - Italië
- Pangeanic - Spanje
- Translated - Italië
- Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) - België
- European Fashion Heritage Association (EFHA) - Italië
- Stichting Nederlands Instituut Voor Beeld En Geluid (NISV) - Nederland
- Austrian Institute Of Technology (AIT) - Oostenrijk
- Datable - België
- CrossLang - België
Volg de ontwikkelingen binnen AI4Culture op Twitter en LinkedIn.