Je bevindt je hier:

Presentatie

Voorheen waren de mogelijkheden voor de 'presentatie' van archiefmateriaal gelimiteerd. Fragmenten uit archieven werden vooral hergebruikt in nieuwe, professionele film- of radio- en televisieprogramma's en in fysieke producten bestemd voor educatie, informatie of vermaak. Nog steeds wordt er veel (historisch) materiaal getoond in multimediale tentoonstellingen. Zowel op een fysieke locatie, maar denk ook aan toepassingen van collecties in publieke seminars, 'hack-a-thons' en maak-workshops.

Man en een vrouw bij een tentoonstelling die lachen om wat ze op een iPad zien.

      Foto: Sebastiaan ter Burg, CC-BY-2.0

De online wereld creëert nog vele andere, creatieve manieren om beeld en geluid via het web te presenteren en te representeren. Via streaming video applicaties kunnen audiovisuele producten online gepresenteerd worden aan iedereen met een internetaansluiting. De toegang tot archieven wordt daarbij sterk verruimd: collecties en catalogi - of het nu gaat om beeld, geluid, tekst of object - worden achter de schermen met elkaar verbonden en de gebruiker bereikt met één zoekvraag honderden verspreide archieven tegelijk.



Collectiebeheerders worden steeds creatiever in het bedenken van gebruikersinterfaces voor hun content. Als ook in het benutten van nieuwe mogelijkheden en vormen om content in een context te plaatsen of er een verhaal mee te vertellen. Nieuwe en oude fragmenten worden losgetrokken uit de oorspronkelijke context en in wisselende, onherkenbare settings aangeboden om te worden gebruikt en verrijkt. Denk bijvoorbeeld aan scrolly-telling, wiki’s, long reads, etc. Er ontstaan interactieve platforms waarop gebruikers materiaal kunnen taggen en becommentariëren maar ook kunnen uploaden en remixen. Op het web worden audiovisuele collecties multimedia-atelier, dynamisch archief en virtueel museum ineen.



Fysieke (museale) en online presentaties cureren en presenteren audiovisueel materiaal op basis van thema's, en hoeven zich niet te beperken tot de eigen collectie. Andersom kunnen individuele archiefstukken ook uitgeleend worden aan of gebruikt worden in tentoonstellingen van anderen. Presentatiestrategieën geven dus inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van een collectie, en kunnen bijdragen aan collectievorming. Bovendien dragen presentaties bij aan relevantie van archiefmateriaal voor het bredere publiek. Musea en digitale cultuur worden vaak onderscheiden in een online en on site variant. Welke rol spelen de convergerende media in het perspectief van (museale) presentatie en welke consequenties heeft dit voor musea in de toekomst?

Meer weten over presentatie? 

Wil je weten in wat voor soort (inter)nationale projecten Beeld & Geluid samenwerkt op het gebied van presentatie, welke experts hierbij betrokken zijn en welke blogs er worden geschreven over presentatie?