Je bevindt je hier:

Op woensdag is met stille trom de eerste versie van Woordentikkertje on-line komen te staan. Met fragmenten uit het uitgebreide archief van het populaire NCRV-programma Man bijt hond kunnen spelers het tegen mekaar opnemen. De bedoeling is dat iedere speler zoveel mogelijk gepaste tags of steekwoorden aan een videofragment toekent. Dat kan aan de hand van visuele elementen, geluidselementen of van de onderwerpen die aan bod komen.

De woorden die spelers invoeren worden gebruikt om de fragmenten op de website van Man bijt hond beter te kunnen doorzoeken. Dankzij hun inspanning kunnen zowel omroepmedewerkers als de trouwe fans van het programma specifieke fragmenten in de toekomst beter terugvinden. Ten slotte helpen de spelresultaten aan het samenstellen van een database die gebruikt wordt voor academisch onderzoek door de Vrije Universiteit. Gebruikers krijgen extra punten wanneer ze "pionieren", d.w.z. een woord voor het eerst gebruiken, of wanneer ze herkenbare plaatsnamen toevoegen. Dit soort informatie is immers extra nuttig voor latere zoektochten. De echte die-hard spelers maken elke week kans op een prijs: de topscoorder van de week wordt beloond met een Man-bijt-hondpakket, degene die de hoogste score van de maand heeft behaald, krijgt daarbovenop ook twee kaartjes voor de Beeld & Geluid Experience in de handen gestopt.

Woordentikkertje is de tweede belichaming van het tagspel Waisda? Dit crowdsourcing initiatief is een experiment dat deel uitmaakt van een serie pilots die binnen het project Beelden voor de Toekomst worden uitgevoerd om de mogelijkheden van publieksparticipatie te verkennen. Door Man bijt hond: Woordentikkertje te spelen, helpen de spelers het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en de NCRV om de catalogus van het Man bijt hond archief te verbeteren. Het spel bevindt zich nu nog in een (publieke) testfase, maar wordt later dit jaar officieel vrijgegeven. Acties die je kan ondernemen:

  • Speel vooral mee! Het spel vind je op http://woordentikkertje.manbijthond.nl. Misschien word je wel week- of zelfs maandwinnaar! Je kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van het spel door suggesties te doen via UserVoice.
  • Vertel je kennissen over ons bestaan via je Twitter of je Facebook of schrijf je in op de nieuwsbrief.
  • Vind meer achtergrondinfo over de ontwikkeling van het spel op de Waisda blog.